Ryska hjältar

”Jag är tacksam för de ryssar som inte slutar förmedla sanningen. För de som kämpar emot desinformation och säger sanningen. Som berättar sanningen för sina vänner och närstående”

Volodomyr Zelenskyj 

I det här inlägget kommer jag samla artiklar om ryska hjältar.

Tidigare har jag skrivit ett inlägg där jag samlat citat och tankar om folkets makt. Vad vi nu får se är de modiga människor som kämpar för att dra upp de nya fårorna, som banar väg för den stora massan att välla fram. Först då kan Putin störtas.

Kamran Manafly, one of the heros from Russia

Kamran Manafly, avskedad lärare

Följ Kamran på instagram

”Kamran vägrade hålla någon propagandalektion, och skrev i stället ett inlägg på Instagram.

”Man måste leva på ett sådant sätt att man inte plågas av samvetet. Nyligen sade man till mig i skolan att ”du kan inte ha någon annan åsikt än den officiella statliga”. Men jag har faktiskt en egen åsikt! Och inte bara jag, utan många lärare, har egna åsikter. Och vet ni vad? Den sammanfaller helt klart inte med statens åsikt. Jag vill inte vara en spegelbild av den statliga propagandan. Jag är stolt över att jag inte är rädd att skriva detta. Och jag är stolt över att jag är lärare! Mitt samvete plågar mig inte. Jag älskar varenda en av mina elever, både de jag haft, de jag har och de jag kommer att ha.”

Två timmar senare ringde rektor Tamara Gordzejko och krävde att Kamran skulle radera inlägget. Han vägrade.

Kort därefter fick han sparken, för att han hade ”begått en omoralisk förseelse”.

Dagen efter släpptes han inte in på skolan av säkerhetsvakten. När hans elever strömmade ut på gatan, grät, applåderade för Kamran och tog bilder på sig själva med sin favoritlärare kallade ledningen på polis.

Källa: Aftonbladet

Marina Ovisannikova took a big risk when she showed this picture in Russia television

Marina Ovsiannikova, redaktör på flykt

Marina Ovsiannikova var redaktör på Rysslands största propagandakanal ”Första kanalen” (på ryska: Первый канал). I måndags höll hon upp en skylt med texten ”No war” bakom nyhetsankaret mitt under pågående livesändning. På skylten uppmanades tittarna att inte tro på lögnerna som serverades på kanalen.

Ovsiannikovas aktion har exploderat på sociala medier i västvärlden. Men även i Ryssland, på deras nu i stort sett enda aktiva sociala plattform Vkontakte, har Ovsiannikova hyllats som en hjälte. I skrivande stund finns det drygt 16 000 inlägg som nämner hennes namn. Vissa av inläggen är dock mer kritiska och det har påståtts att Ovsiannikova har köpts av Väst.”

Källa: Dagens nyheter

”Marina Ovsiannikova, som på måndagen höll upp en skyld med anti krigs-budskap i Rysslands största propagandakanal, kommer inte att fly landet, säger hon till Reuters. 

Hon säger att hon hoppas att det ryska folket ”öppnar ögonen granskar krigspropagandan mer noggrant” och att hennes protest inte var förgäves, även om hon nu är orolig både sina barns och sin egen säkerhet. Det rapporterar Reuters. ”

Källa: DN live 220316 kl 12.05

Fler journalister följer efter

Nyhetsankaret Lilija Gildejeva på den statliga, ryska tv-kanalen NTV  har flytt utomlands och sagt upp sig. Det rapporterar nyhetssajten Varlamov News som citeras av flera oberoende medier. 

Gildejeva har arbetat på NTV sen 2006 men nu alltså rest till utalandet i hemlighet från sin arbetsgivare. Från utlandet har hon nu skickat in en uppsägning. 

”Jag reste för jag var rädd att de inte skulle släppa mig, bara sådär. Sen skickade jag in uppsägningen”. 

Källa: DN:s liverapportering 220315 kl 8.52

”Den ryske journalisten Roman Super, som bland annat jobbat för Radio Free Europe skriver i sin Telegramkanal att ytterligare två journalister sagt upp sig från två statliga tv-kanaler. I morse var det nyhetsankaret Lilija Gildejeva som bekräftade att hon flytt utomlands och därifrån skickat in sin uppsägning till statliga NTV. 

Nu har en kollega till henne: Vadim Glusker också sagt upp sig. Även reportern Zjanna Agalakova från Första kanalen ska ha lämnat sin tjänst. 

Roman Super säger att han pratat med ”vänner på Första kanalen” som säger att det är stor uppståndelse där efter kuppen på måndagskvällen.  

”Alla som kommer till jobbet blir noggrant visiterade”, skriver Super.

Källa: Dagens nyheters liverrapportering kl 15.07 den 15 mars 

Olga Smirnova, prima ballerina

”Olga Smirnova, prima ballerina vid Bolsjojteatern har lämnat den ryska nationalscenen och även Ryssland. Smirnova har varit en uttalad kritiker till den ryska invasionen av Ukraina. Hon har nu tagit sig till Nederländerna där hon framöver kommer att ingå i den nederländska nationalbaletten, skriver Reuters.

30-åriga Smirnova förklarar i ett uttalande på sitt Telegramkonto att hon är ”emot krig med varje fiber i min själ”. Vidare skriver hon: ”Jag trodde aldrig att jag skulle skämmas för Ryssland. Jag har alltid varit stolt över begåvade ryssar, över våra kulturella och idrottsliga prestationer. Men nu känner jag att en gräns har passerats.””

Källa: DN live 220316 kl 18.58