Folket

Egentligen hade jag inte tänkt skriva fler inlägg om kriget eftersom jag nu har tre ofärdiga inlägg som jag kommer fortsätta fylla på med information. Men så dök det upp ännu ett ämne – Folket!

I Ukraina kämpar unga och gamla sida vid sida. Ukrainarnas starkaste vapen är kommunikation och humor. Med den har de lyckats väcka en hel värld. Lyckats engagera. Solrosen har blivit en symbol för ukrainska folkets frihetskamp.

I Ryssland gör makthavarna sitt yttersta för att föra folket bakom ljuset genom att sprida rädsla och desinformation. Genom att varningar, hot och kränkningar vill de även skrämma omvärlden. Men vad den gamla tidens ledare inte förstått är att den nya tiden inte låter sig skrämmas. Vi kan hämta stöd hos varandra. Vi hjälper varandra.

Demonstration på Pushinskaja-torget i Moskva 24 februari 2022. Foto: ©Konstantin Zavrazhin/Getty Images.jpg

Rysslands brott mot mänskliga rättigheter

”— Samtidigt som  tusentals demonstranter går ut på gatorna över hela Ryssland för att fördöma kriget, är Kreml fast beslutet att tysta kritiker av staten och tvinga inhemska medier att stödja dess politik. Genom att använda våld för att skingra protester mot kriget och censurera pressen, ökar de ryska myndigheternas förtryck i takt med att opinionen mot kriget växer, säger Marie Struthers, chef för Östeuropa och Centralasien vid Amnesty International.

— I desperationen att tysta oliktänkande använder Ryssland också statskontrollerade företag för att sätta munkavle på dem som uttalar sig emot konflikten. Tv-presentatören Ivan Urgant har förflyttats och den respekterade journalisten Elena Chernenko skuffats åt sidan. Chernenko uteslöts från en grupp journalister som bevakar regeringen för att ha skrivit ett brev mot kriget. Det visar på den ryska statens förakt för pressfrihet.

Under de första fyra dagarna av invasionen använde rysk polis rutinmässigt våld för att skingra landsomfattande demonstrationer mot kriget. Enligt människorättsorganisationen OVD-Info har över 5 900 fredliga demonstranter gripits i minst 67 städer i Ryssland. Den 24 februari slogs den politiska filosofen Grigory Yudin medvetslös av polisen och fördes till sjukhus.”

Källa: Amnesty International

”Den oberoende ryska radiostationen Echo Moskvy, som nyligen blockerades från att sända, har nu likviderats av ryska myndigheter, rapporterar den oberoende tv-kanalen Dozjd. Det innebär att Echo Moskvy kommer att stängas ner helt och hållet.”

Källa: Aftonbladet

”Under tisdagen lade två mammor och fem barn ned blommor vid ukrainska ambassaden i Moskva. Barnen hade ritat plakat med texten: Njet vojne, nej till kriget.

Alla greps, fördes till polisstationen och placerades bakom galler. Polisen skällde ut mammorna och hotade med att ta barnen ifrån dem. Barnen, mellan sju och elva år gamla, var så rädda att de grät.”

Källa: DN

Censur

Enligt Aftonbladets liverapportering ska den ryska duman anta ett lagförslag om att införa fängelsestraff för spridningen av ”falska” nyheter om armén, rapporterar AFP. 

”Om de falska uppgifterna leder till allvarliga konsekvenser så riskerar man 15 år i fängelse”, skriver Duman i ett uttalande som Reuters har tagit del av.

Enligt BNO News kommer det också bli olagligt att öppet ”misskreditera” Rysslands användande av militära styrkor. 

Enligt Reuters tycks de nya lagarna ge den ryska staten större befogenheter när det kommer till att agera mot oppositionen.”

Den ryska staten har uttalat krav på att medier i landet inte får beskriva invasionen av Ukraina som ett krig, och att all rapportering ska följa den statliga censurens riktlinjer.

Under veckan har flera oberoende medier stoppats för att ha brutit mot censuren, och flera internationella aktörer som BBC och Deustche Welle har nu blockerats i landet.

Programledaren i tårar

Den ryska, fristående tv-kanalen Dozhd upphörde med sina sändningar under torsdagen efter att den ryska censurmyndigheten blockerat dem

”Under en dramatisk sista sändning stod tv-kanalens personal samlad i studion för ett avsked till sin publik.

– Vi vet alla vad sanning är, och vad hycklande manipulation är. Oavsett hur bittert och mörkt läget är nu, och oavsett hur många som nu applåderar och glädjs åt att vi tvingas stänga ner – kommer sanningen vinna i slutändan, säger Tikhon Dzyadko, kanalens chefredaktör.”

Källa: Svt

… ändå fortsätter protesterna …

Och det är viktigt.

Flera analytiker anser att det är först när det ryska folket reser sig mot Putin som vi kan få ett slut på kriget.

”Putinkritikern Aleksej Navalnyj uppmanar det ryska folket till samordnade protester på söndag klockan 14.00. 

På Instagram skriver han: 

”Galningen Putin måste snabbt stoppas av det ryska folket om det är emot kriget”, skriver han och fortsätter: 

”Ni måste gå på antikrigsdemonstrationer varje helg även om det verkar som att alla andra slutat eller är rädda. Ni är ryggraden i rörelsen mot kriget och dödandet”. 

Aleksej Navalnyj sitter själv fängslad efter att ha återvänt till Ryssland efter att ha behandlats efter en förgiftningsattack. 

Han skriver Instagraminlägg med hjälp av sina juridiska ombud. Enligt Reuters har närmare 14000 personer hittills omhändertagits eller fängslats efter demonstrationer mot kriget.”

Källa: Liveuppdatering Aftonbladet 220311 kl 10.11

Propaganda

Hittills har Putin lyckats bra med att hjärntvätta befolkningen. I går citerade jag en artikel i Aftonbladet om hur en rysk kvinna trodde att kriget i Ukraina var att Ryssland genomförde en specialoperation för att hjälpa sina utsatta ryska bröder i Donbass-området. (Här kan du läsa artikeln

Följande klipp från Twitter har jag hittat i Catherina Ronstens FB-flöde.

Putin och hans hantlangare fortsätter kampen med att föra den ryska befolkningen bakom ljuset. Följande citat är hämtade från Aftonbladets senaste uppdatering.

”Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov höll en presskonferens under torsdagen där han jämförde USA med Napoleon och Hitler.

– De försöker implementera sin egen bild av Europas framtid på oss. Napoleon och Hitler hade samma mål, att ha hela Europa under kontroll. Nu har amerikanerna Europa under kontroll, säger han.

Lavrov sade också att Ryssland kommer att fortsätta med militäroffensiven ’fram till slutet’.”

Ryska skolbarn kommer att få en lektion i ”varför befrielseuppdraget i Ukraina är nödvändigt”, uppger Rysslands utbildningsminister, rapporterar BBC. 

Bland annat kommer skolbarnen att få höra om ”vilken fara som Nato utgör för Ryssland”.

Vidare uppger utbildningsdepartementet att barnen också ska lära sig ”varför Ryssland stod upp för att skydda civila i Donetsk och Luhansk”.

På det ryska utbildningsministeriets Facebooksida skriver man att barnen även ska lära sig ”hur man skiljer sanningen från lögner i den stora mängden information, foton och videor som sprids på internet”.

Källa: Aftonbladet

”Censuren har tystat oberoende medier i Ryssland, vilket gör det svårt att få reda på vad som händer i Ukraina. Men en stor del av befolkningen, framför allt den äldre generationen, tror på det som sägs i den statliga televisionen, säger Vetoshkina.

– Många tror att den ryska armén gör bra saker i Ukraina. Det är inte ett krig utan en operation för att rädda Ukraina från nazister.”

”Irina Kombarovas vänner och familj använder inte heller ordet ”krig” för det som sker i Ukraina, berättar hon.

– Det är svårt. Vi befinner oss verkligen i olika informationsvärldar. Det vi ser här är en sak, det de ser och hör är något helt annat.

– Vi har skickat videor och artiklar och berättat hur vi ser det, men det är inte lätt för det är precis som att de lever i en annan verklighet. När jag försöker nå dem känns det som att tala till en vägg.”

Källa: Aftonbladet 220311

Internet

I kriget har informationen blivit ett viktigt vapen. Frågan är hur mycket Putin kan kontrollera av internet. Kan han förhindra att ryssarna får del av filmer som den här?

”Facebook och flera mediers webbplatser – däribland brittiska BBC, tyska Deutsche Welle och USA-stödda Radio Free Europe – rapporterades under natten ligga nere i Ryssland. Även den oberoende ryska nyhetssajten Meduza uppgav att dess webbplats inte längre är tillgänglig i Ryssland.” Uppgav Aftonbladet den 4 februari kl 06.37.

”Den ukrainska försvarsmakten hävdar under morgonen att cirka 9 166 ryska soldater dött eller skadats sedan kriget började.

De senaste officiella uppgifterna från Ryssland menar att den siffran är 2 100. 

Det ukrainska försvaret säger även att Ryssland bland annat förlorat 251 stridsvagnar, 939 bepansrade fordon, 105 artillerisystem, 18 luftvärnssystem, 33 flygplan, 37 helikoptrar och 404 bilar eller fordon.

De siffror som cirkulerar om döda och skadade i kriget är mycket osäkra och ska tolkas med stor försiktighet.

Film från twitter på rysk soldat som ringer hem

Enligt svenska Yle använder 85,4% av ryssarna (16-64 år) youtube. 61,2% använder instagram. Tyvärr är det få influensers som vågar protestera mot kriget.

Källa: svenska Yle

En fredshjälte som vågar stödja freden

En stor influencer som inte förstått vad som händer i världen

Den ukrainska säkerhetstjänsten hävdar att Ryssland planerar att iscensätta massmöten i staden Kherson där människor ska demonstrera sitt stöd för Ryssland.

Enligt säkerhetstjänsten ska Ryssland ha börjat transportera en mängd människor från Krim till den nu ockuperade staden Kherson. 

Anledningen är sannolikt att i rysk media få det att framstå som att befolkningen i Kherson välkomnar de ryska ockupanterna.

Källa: Aftonbladets live-rapportering

På facebook har jag läst tips om hur vi alla kan kämpa på Ukrainas sida genom att sprida information genom att ge omdömen på ryska restauranger, men vad jag kan se har TripAdvisor stängt den möjligheten. Varför stöttar TripAdvisor Ryssland genom att strypa yttrandefriheten?

Källa: svt

”Det här är ett informationskrig. Vi kan själva propagera för riktig information, då andra försöker sprida lögner. Om och när vi klarar av allt det här, gjorde jag åtminstone någonting― Nätaktivisten Jouni”

”Men internet har fått en långt viktigare roll än informationsspridning. Nätverket Anonymous för ett regelrätt krig på nätet där de hackar sig in i olika nätverk. ”

Källa: Svenska Yle ”En hackararmé utan like kämpar för Ukraina på nätet”

Sanktioner

”Valery Vetoshkina säger att sanktionerna mot Ryssland redan fått kännbara konsekvenser för den ryska befolkningen. De som jobbar för utländska företag, som frusit sin verksamhet i Ryssland, har blivit av med sina jobb och det börjar bli brist på vissa varor.

– I vissa affärer kan man inte köpa socker och salt längre.”

Källa: Aftonbladet 220311

Människornas makt

– Det kommer också goda nyheter. Ryska soldater lämnar sina fordon, de är inte beredda att kämpa. De vet inte varför de är här.

Vad händer med ryska soldaterna som kapitulerar?

– De ber om cigaretter och får ringa hem till sina släktingar. De har inga mobiltelefoner och de får inte riktig information om vad som händer. De har kommit hit för att kämpa, men de är också människor och kräver respekt och god behandling av ukrainska militären.

Källa: Svenska Yle

Vad skulle hända om det blev uppror i Kaliningrad?

Läs mer: Kaliningrad mer som Europa än Ryssland

Nationalism

Rysslands ”ledare” (vad är egentligen en ledare?). Jag ändrar mig – Rysslands maktelit har vid flera tillfällen påstått att invasionen av Ukraina är för att stoppa nazistiska strömningar.

Sedan andra världskriget har det på många sätt satts likhetstecken mellan nationalism och nazism. Men hur är det egentligen?

Som jag sagt så många gånger förr är mina tankar i en enda röra, men när jag läser hur ryssarna riktar in sig på att förstöra den ukrainska kulturen anar jag något större här – något vi behöver lyfta. Att ha en kultur eller vara nationalistisk är väl inte detsamma som att vara nazist?

Källa: Svt ”Ukrainas kulturfond: ’Museer och teatrar utplånas'”

Kärlek och humor

Mitt i allt detta fruktansvärda fortsätter Ukraina att bjuda på humor. Detta i kontrast till Putins ledarskap som bygger på rädsla och hat.

Frågan jag ställer mig är hur vi får ryssarna att förstå vad som verkligen händer så att de tillsammans kan stoppa Putin.

I Ukraina lär vägskyltar ha ändrats så att alla vägar bär till Haag

Har du tips på hur vi kan stötta Ukraina? Dela gärna tips och tankar genom att kommentera.

Love, by Alexander Milov (Ukraine)
Burning Man 2015
Bild från måndagens samtal mellan Ryssland och Ukraina

Hur hade världen sett ut om Ryssland styrdes av kvinnor och barn?

Fler texter om folket i Ryssland

Mitt land har aldrig snålat med kanonmat, av författaren Alisa Ganieva

Fler inlägg om kriget i Ukraina

Girigheten och tilliten

En ny tidsålder

Klimatet, kriget och kapitalet

Kriget och retoriken

Folket

Paralleller med Gustav Vasas krig 1521

4 svar på ”Folket”

 1. Mia Lindroth skriver:

  Så bra skrivet!
  Tragiskt och ofattbart! Tänk att en galen man kan lyckas ta så stort makt och anse sig ha rätten att förstöra/ta över ett väl fungerande land. Tydligen hade Ukraina en av världens duktigaste ledare. Bara han överlever så han kan ta emot Fredspriset, som han bör få.

  Alla dessa gråtande familjer och barns uttalanden om fred på jorden och varför krig. Att själv försöka trösta och förklara för sina barn, när de är på riktigt rädda att det ska häda samma här i Sverige. Det är inte otänkbart, med ryska jaktplan på svenskt territorie. Att först gå igenom och förklara 2 års pandemi och sedan kommer detta, som är ett medvetet valt krig mellan det onda och goda. Ofattbart…

  Jag önskar att en insatsstyrka/rysk revolt/självmordsbombare/någon kan utplåna Putin. En person som skapat så mycket lidande för så många. Ofattbart att han fortfarande existerar/är i frihet. Kan Haag ta honom inför krigsrätt mitt i krig och döma honom till fängelse?

  Tyvärr finns det ytterligare galna herrar i världen med stor diktatorisk makt och tillgång till kärnvapens-knappen. Borde inte kärnvapen helt förbjudas i världen? Känns så fel att det ens finns och oftast i fel händer.

  Mitt i det hemska ska vi glädjas åt den medmänsklighet och värme som sprids enande via sociala medier samt det ekonomiska sanktions-krig som sker inom EU mot Ryssland.

  1. TACK, tänker som du och håller med.
   Måste vara väldigt svårt att förklara detta som händer för barn. Känns så overkligt – efter alla dessa år av fred när pengar kunnat läggas på annat än upprustning och vapen. Tänk så mycket pengar som nu kommer dirigeras om till upprustning.
   Och allt detta lidande.
   Ja, från nu borde folket kräva att alla kärnvapen avskaffas. De riskerar alltid att hamna i fel händer.

   Stor kram

 2. Inga Andersson skriver:

  TACK för mycket fina och tänkvärda ord i dessa oroliga tider. Jag instämmer helt i era tankar.

  1. Tack, ja – det är viktigt att vi kan prata om det som händer på olika sätt.

Kommentarer är stängda.