En ny tidsålder

Hösten 2020 släpptes Antologin Skiftet där jag medverkar med texten ”Nya fåror”. I samma antologi har Lillemor Groth skrivit en test med rubriken ”Reseguide till en ny tidsålder”.

När jag i går scrollade runt på nätet och försökte ta in vad som hände dök texten upp i mitt minne.

Fortfarande påminner mina tankar om centrifugerande tvättmaskin, men för att kunna bena ut dem skriver jag ner de fragmentariska trådarna i det här blogginlägget.

Vad är en tidsålder?

Följande förklaring är hämtad från Lillemor Groths text i Antologin Skiftet.

”En tidsålder är en lång period. Det uppkommer genom en gradvis förändring i jordens rotationsaxel under en cykel på cirka 25 772 år. Den kan beskrivas som en vobblande, spinnande topp ovanför jordklotet, som rör sig en full cirkel genom vart och ett av de tolv tecknen i zodiaken. Utifrån detta perspektiv varar en tidsålder över lika 2 148 år. Längden kan dock variera, eftersom gränserna för övergången inte alltid är så exakta.”

Fiskarnas tidsålder övergår till Vattumannen

Antologin Skiftet fick mig att börja följa Lillemor Groths sida ”Konsten att tina en frusen själ” där hon varje vecka ger sin syn på astrologin. Hennes texter har varit träffande. Ofta uppmanar hon läsaren att inte ryckas med av det som händer i världen utan istället vända oss in i hjärtat. Dessa affirmationer har hjälpt mig i en tid av katastrofer ute i världen.

Även på andra ställen skrivs det om detta skifte. Något som samtidigt bekräftas när vi ser oss om i världen. Den senaste veckan är ett bevis för detta.

Putin lever i den gamla världen och hade nog inte väntat sig det fredliga motstånd som vi förenas i. När jag scrollar runt i sociala medier känns det som om vi alla som stödjer Ukraina är del av en kärleksarmé. Som om vår generositet är vårt sätt att kämpa mot förtrycket. Som om vi tillsammans kan bekämpa ondskan och de gamla maktstrukturerna.

Oj, nu blev det så där flummigt igen. Jag kan inte riktigt förklara – men känslan är att vi alla tillsammans är med och slåss mot Putin genom att sätta en flagga på våra profilbilder, att bjuda in flyende människor i våra hem, att visa att vi SER vad som händer i Ukraina och är beredda att ge vårt stöd.

Inget land har gått in med trupper, ingen har bidragit till att trappa upp kriget. Däremot har världens länder visat sitt stöd genom att stötta Ukrainas folk med vapen. Och jag antar att människor från hela världen är på väg till Ukraina för att bistå ukrainarna i kampen mot förtrycket.

Världens ledare har valt att möta Putins makthunger med fredliga medel genom att stänga ute Ryssland från gemenskapen. Att vägra medborgare från Ryssland och Belarus att delta i Vasaloppet är en viktig symbolhandling och jag hoppas att alla kultur- och sportevenemang väljer att följa samma väg. Förvisso är det inte den enskilde individen som är ansvarig för Putins handlingar, men alla som är medborgare i Ryssland är också företrädare för sitt land. Alla har ett val och kan markera att de inte stödjer Putins handlingar genom att söka nytt medborgarskap – och på detta sätt markera att de vänder Putin ryggen.

Fiskarnas tidsålder

Vad är då fiskarnas tidsålder? Jag citerar återigen Lillemor Groth:

”Fiskarnas tidsålder har varit en mörk tid, i en patriarkal era som började redan med det babyloniska riket. Där styrde en religiös, politisk och finansiell maktelit och undersåtarna tvingades rätta sig efter deras regler för att inte bli straffade. För att rösta eller ha en talan behövde du äga mark och vara man. Kvinnor och de feminina energierna undertrycktes.”

”Under Fiskarnas tidsålder skapades därför en separation mellan det andliga (Fiskarna, vattenelement) och det världsliga (Jungfrun, jordelement). Den kristna kyrkan separerar fortfarande dessa när de vid nattvarden delar vinet (Fiskarna) och bryter brödet (Jungfrun).”

Vattumannens tidsålder

”I Vattumannens tidsålder helar vi och läker den här separationen. Det sker genom en klarsynt intelligens och med hjälp av innovativa, nyskapande tekniska lösningar.”

”Nu blir himmel och jord ett och samma. Ditt högre jag tar plats i din egen kropp. Du inser att allt och alla i världen tillhör samma energifält. vi är därför beroende av varandra och sammanlänkade.

Det finns ingen fadersgestalt i himlen som styr över dig. Du blir nu din egen gud/gudinna, fylld av skaparkraft.

Himmel och helvete är något som du skapar själv genom att aningen vara i samklang med Allt-Som-Är eller vara separerad från det.

Ditt ego blir liktydigt med din personlighet och ditt eget uttryck. Det ska därför inte längre tryckas ned, eftersom det utgör din inre ’spirit’, ditt inre ’go’ och din urkraft. Du tillåter dig att blomma ut i din egen skönhet.”

I den nya tidsåldern vill vi skapa en mer ”rättvis och hållbar värld, som inte förstör, förorenar och utarmar Moder Jords resurser.”

”En värld som ägs och styrs av människorna och där resurserna fördelas mer jämlikt. Under de kommande århundradena går vi från en kapitalistisk ekonomi där 1 procent äger allt och 99 procent äger nästan inget, till en värld där fördelningen är den omvända och ekonomin resursbaserad.

En värld där andlighet innebär direktkontakt med dina guider utan att gå via en präst, guru eller annan ’tolk’ mellan dimensionerna. Där lekfullhet och känslor är en självklarhet, och plikt ersätts av en vilja att bidra till helheten.

En värld där du står i din egen kraft och lever din egen unika sanning och i din fulla potential. Utan skuld, skam och begränsningar. I närvaro lever du utifrån ditt hjärtas inre längtan. Du återtar makten över ditt eget liv och blir fri.”

Omtumlande

Fram till den första maj har jag tillåtit mig att släppa greppet, att ge mig hän åt kreativiteten och tolvstegsprogrammet i Julia Camerons bok ”Lev kreativt”. Det är en häftig känsla, som att tyngdlös fara i rymden. (Jo, jag förstår att du som läser det här kan överväga om jag helt förlorat förståndet. Men det är inte för evigt som jag släppt greppet – jag vill bara testa. I övrigt lever jag väldigt balanserat, använder ingen alkohol, tar inga droger. Min berusning består i att släppa de begränsningar som håller mig fast i gamla strukturer och förväntningar. Den här resan är häftigare än allt annat jag upplevt. Men mer om det en annan gång.)

Nedan skriver jag ner de fragment som dyker upp och tänker att de får ligga här som pusselbitar, som skärvor.

Resursfördelning

Under året har jag bidragit till att tre stiftelser bildats.

Strukturen fick jag till mig efter ett yogapass och ritade en massa cirklar, hjärtan, fyrkanter och pilar på ett stort papper som jag sedan försökte förklara för Mette Bohlin och Ann-Lie Brattås Fejne.

I den gamla världen har vi lärt oss att vi behöver se om vårt hus, se till att vi får betalt för det vi gör. I den nya världen vill jag hitta ett sätt att premiera goda insatser, att vi börjar med att ge.

I min kalender har jag utgått från vad jag kan ge till världen. Förhoppningsvis visar de som tar emot tacksamhet genom att donera till någon av stiftelserna. Genom dessa donationer kommer stiftelserna kunna ge tillbaka till dem som behöver, starta upp nya verksamheter som kan generera medel som går tillbaka till ”det stora goda”.

I lördags provskrev jag det första inlägget om detta. Jag har en känsla av att det är ett helt nytt sätt att se på ekonomi, men mer om det en annan gång. Fortfarande saknar jag orden.

Det avgörande slaget

Och i allt detta känns det som om vi är del i en fantasy-film, som om det som nu händer i Ukraina är ett avgörande slag mellan demokrati och diktatur, mellan tillit och girighet.

Även här är jag flummig. Hittar inte orden – men jag ska återigen försöka genom citat och exempel.

Den nya tidens ledare – Volodymyr Zelnskyj

Om du inte reda gjort det – läs om Ukrainas president på wikipedia. Här kan vi tala om den nya tidens ledare!

En ledare som inte gått i den gamla tidens ledband. En ledare som vågar tänka nytt och ser sig som folkets tjänare. Ett cirkulärt ledarskap. En ledare som trots ett konkret dödshot väljer att stanna för att strida för sitt land, går i spetsen och inte räds farorna.

”Zelenskyj har studerat ekonomi och är utbildad jurist men har aldrig arbetat inom de branscherna. Zelenskyj har däremot en lång karriär bakom sig som komiker, mest känd för sin ledande roll i produktionsteamet Kvartal 95 som medverkat i en mängd olika filmer och tv-shower i Ukraina sedan 1997.”

”Från och med den 31 december 2018[4] ledde Zelenskyj en framgångsrik,[5] nästan helt virtuell,[6] presidentkampanj för att avsätta Ukrainas sittande presidentPetro Porosjenko, på bara tre till fyra månader. Zelenskyy vann klart både den första valomgången den 31 mars och andra omgången den 21 april 2019. Ett av Zelenskyjs presidentkampanjslöften var att han bara skulle sitta en mandatperiod (dvs. 5 år).[7]

”Under valkampanjen fortsatte Zelenskyj att turnera med Kvartal 95. Under kampanjen var hans engagemang på mainstream-medier minimal. Den 16 april 2019 uppmanade 20 ukrainska nyhetskanaler Zelenskyj att sluta undvika journalister. Två dagar senare uppgav Zelenskyj att han inte gömde sig för journalister, men att han inte ville gå på talkshows där ”folk från den gamla makten” ”bara gjorde PR” och att han helt enkelt inte hade tid att tillfredsställa alla intervjuer förfrågningar. Inför valet presenterade Zelenskyj ett team där bland andra den tidigare finansministernOleksandr Danylyuk fanns med.”

Zelenskyj hade innan han blev vald inte särskilt detaljerat redogjort för sin politik, men hade dock lovat att sätta stopp för konflikten i Donbass-regionen. Zelenskyj sa under valkampanjen att han var villig att sätta sig ned och prata med Ryssland för att nå en fredlig lösning. Han har varit beredd att acceptera ett ryskt förslag om en fredsbevarande FN-styrka vid krigets de facto gräns (kontaktlinjen).[16] Han lovade också att ta krafttag mot korruptionen i tider av missnöje mot stigande priser.[17]

”Hans parti Folkets Tjänare bildades 2018 och var inte representerat i det ukrainska parlamentet då han blev vald till president, men vann parlamentsvalet i juli 2019stort och fick egen majoritet med 254 av de 450 platserna.”

”Zelenskyj lovade att avsluta Ukrainas utdragna konflikt med Ryssland som en del av hans presidentkampanj, och har försökt inleda en dialog med Rysslands presidentVladimir Putin.[31] Sedan början av 2022 har spänningarna med Ryssland ökat. Han har svarat med att efterlysa lugn och initialt tagit avstånd från varningar om ett nära förestående krig, samtidigt som han har efterlyst säkerhetsgarantier och militärt stöd från västvärlden för att stå emot hotet”

På FB håller presidenten folket uppdaterat via filmklipp.

President Zerenskyj vill ha omedelbart medlemsskap i EU

Här kan du läsa om Ukrainas historia

Idag på morgonen höll Volodymyr Zelenskyj ett tal då han krävde ett omedelbart Eu-medlemskap för Ukraina, rapporterar AFP. 

”Vårt mål är att vara tillsammans med alla européer, och främst av allt, att vara jämställda. Jag är säker på att det är rättvist, och jag är säker på att det är möjligt.”

Den gamla tidens ledare – Vladimir Putin

Min känsla är att det vi nu ser är det fullständiga nederlaget för den gamla tidens härskarteknik där härskaren sitter på triangelns topp och utnyttjar sina undersåtar.

Det vi hittills sett av Putins krigsföring äcklar mig. Hur han lurar unga män att tro att de var på väg till en övning medan de i själva verket skickades rakt in i döden.

Gruz 200 – en sida där ryssar kan få uppgift om döda och skadade

Själv sitter han säker bakom välputsade skrivbord.

Medan Ukrainas president på några dagar blivit hela världens hjälte har Putin blivit världens mest hatade människa jämförd med Hitler och Stalin.

”Putin utsågs som tillförordnad president den 31 december 1999 av den då avgående presidenten Boris Jeltsin, och fram till valet den 26 mars 2000. Då valdes Putin till president för en första period mellan 7 maj 2000 och 2004. Vid valet den 14 mars 2004 omvaldes han för sin andra period till maj 2008. Därefter överlämnade han presidentposten till den nyvalde Dmitrij Medvedev, som tidigare varit hans stabschef, och utsågs själv till premiärminister. Den posten innehade Putin tills han omvaldes till president för sin tredje period 2012–2018. Den 18 mars 2018 omvaldes Putin återigen för en fjärde period med 76 procent av rösterna. Han är den ryske ledare som suttit längst på sin post sedan Josef Stalin (som satt 31 år).[3]

”Putin är internationellt omstridd och han anses av många bedömare vilja permanenta sin ledarroll i Ryssland.[4] Hans uttalande 2005 om att ”Sovjetunionens kollaps var en av århundradets stora geopolitiska katastrofer” blev uppmärksammat.”

”Internt i Ryssland åtnjuter dock Putin stor popularitet, och han ses som en stark ledare som bringat ordning i både ekonomin och samhällssystemet.[6] Detta har skett till priset av ökad statlig kontroll av landets företagande, det politiska livet och opinionsbildningen”

”Den 1 september 1960 började Vladimir i Skola nr 193 på Baskovgatan. Han var så bråkig att han inte antogs till pionjärerna i tredje klass som sina klasskamrater, utan först i sjätte klass.”

 ”I nionde klass besökte han därför KGB:s antagningskontor för att få veta hur han skulle gå till väga för att bli antagen. Där fick han veta att de inte antog personer som sökte sig till dem på eget initiativ, och att man måste ha fullgjort militärtjänstgöring eller någon civil högre utbildning, till exempel juristutbildning.[19] I hård konkurrens lyckades Vladimir komma in på universitets juristutbildning (det var runt 40 sökanden till varje plats),[20] och under hans fjärde år vid universitetet värvades han till KGB.[2

”Putin avgick ur aktiv tjänst inom säkerhetstjänsten i början av 1992 efter den misslyckade KGB-stödda statskuppen mot den sovjetiska presidenten Michail Gorbatjov

”Den 28 juni 1991 utsågs han till chef för kommittén för yttre förbindelser[29] åt Sankt Petersburgs borgmästare och hade till uppgift att främja internationella relationer och utländska investeringar. Kommittén registrerade också affärsprojekt i Sankt Petersburg. Mindre än ett år senare blev Putin undersökt av en kommission från stadens lagstiftande råd. Kommissionens suppleanter Marina Salje och Jurij Gladkov kom fram till att Putin till alltför låga priser tillåtit export av metaller till ett värde av 93 miljoner dollar i utbyte mot utländskt livsmedelsbistånd som aldrig kom fram.[30][31] Trots kommissionens rekommendation att avskeda Putin, förblev han chef för kommittén för yttre förbindelser fram till 1996″

”Den 26 mars 1997 utsåg president Boris Jeltsin Putin till biträdande chef för presidentens stab, vilket han förblev som fram till maj 1998, och chef för direktoratet för presidentens förvaltningsdepartement (fram till juni 1998). Hans företrädare var Alexej Kudrin och efterträdaren var Nikolaj Patrusjev, båda framtida framstående politiker och Putins medarbetare”

”Den 9 augusti 1999 utnämndes Putin till en av tre förste vice premiärministrar. Senare samma dag blev han, efter att den tidigare regeringen ledd av Sergej Stepasjinentledigats, utnämnd av president Boris Jeltsin till tillförordnad premiärminister för den Ryska federationen.[37] Jeltsin meddelade också att han ville se Putin som sin efterträdare.”

”Under 2000-talet har Rysslands stora olje- och gastillgångar förvandlats till landets största inkomstkälla och också ökat landets internationella inflytande. Ryssland beskrivs ofta i media som en energisupermakt.[87] Putin övervakade den allt växande beskattningen av olje- och gasexport vilken fyllde på den ryska budgeten, medan olje- och gaspriser, produktion och export betydligt växte.”

”Putin försökte till Rysslands fördel in sig på den europeiska energimarknaden genom att bygga gasledningar genom Ukraina och det nya Europa. De gasledningsprojekt som stöds av Putin inkluderar Blue Stream från Ryssland till Turkiet(byggd på Svarta havets botten), Nord Stream från Ryssland till Tyskland (den längsta nedsänkta gasledningen i världen, byggd på Östersjöns botten) och den planerade South Stream från Ryssland till Balkan och Italien (via Svarta havet). Ryssland underminerade också det rivaliserande gasledningsprojektet Nabucco genom att köpa turkmensk gas och transportera in den i ryska rörledningar.”

”I augusti 2011 undertecknade Rosneft ett avtal med ExxonMobil att få oljetillgångar i utbyte mot gemensam utveckling av de ryska arktiska resurserna för båda företagen.[97] Avtalet innehåller en $ 3.2 miljarders kolväteutforskning av Kara och Svarta havet,[98] samt gemensam utveckling av is-resistenta borrplattformar och annan arktisk teknik.[99] ”Omfattningen av investeringen är mycket stor. Det är skrämmande att uttala sådana enorma siffror”, sade Putin vid undertecknandet affären”

Jag citerar Mikael Esselius FB-inlägg:

”Vladimir Putin kommer att anstränga sig ordentligt för att inte tappa ansiktet för det ryska folket. Han har inga problem med att ljuga ihop en skönmålning om vad som hände i Ukraina så länge han inte pulveriserar ukrainska städer eller lider kraftiga militära nederlag. Han kommer därför inte beordra en fullskalig attack på Kiev, men han kommer att vara mycket enträgen i sina förhandlingar att få något att visa upp för det ryska folket. Högst upp på listan är önskemålet att få behålla Krim, och jag tror till och med att han är beredd att släppa Donbass och Luhansk för att få Rysslands annektering av Krim godkänd av Ukraina. Han kommer nog dock begära att dessa två provinser ska vara avmilitariserade så att han kan säga att den formella anledningen till kriget därmed har uppnåtts. Jag tror att han räknar med att Ukraina avstår från Krim i utbyte mot fred, att han blir rejält upprörd när detta inte alls erbjuds honom, och att han någonstans på vägen hotar med att skicka hela Rysslands kärnvapenarsenal över Ukraina som hämnd för att de inte ville krypa för honom. ”

Nu kommer rapporterna om ryssarnas urskillningslösa attacker. Amnesty International rapporterar om hur en förskola har anfallits med klusterbomber. Enligt internationell lag är klusterbomber förbjudna.

Här kan du läsa mer

Putin är en fegis. ”Han ger sig på de länder han tror att han enkelt kan dominera, och på det sättet är naturligtvis Baltikum med sina medlemskap i EU och Nato en helt annan motståndare. Men Putin är i grund och botten en ledare som nu får betraktas som oförutsägbar och möjligtvis inte mentalt tillräknelig. Vi får utgå från att han är en ledare som kan fatta vilka beslut som helst.”

Citat från Utrikespolitiska institutets nättidning

Putins mål att skrämma omvärlden har fått motsatt effekt.

”De finländska riksdagspartierna samlas på tisdagen för att diskutera medborgarinitiativet om att gå med i Nato, bekräftar statsminister Sanna Marin på Twitter.

– Eftersom medborgarinitiativet om Natomedlemskapet har samlat en tillräcklig mängd underskrifter och går vidare till riksdagen, är det skäl att höra vad partierna anser om behandlingen, skriver hon.

Under måndagen presenterade Yle en opinionsundersökning som visar att 53 procent av finländarna vill gå med i Nato. Något som beskrivs som en historisk ökning.”

Aftonbladets liveuppdatering

När ska Putins närmaste män inse vidden av Rysslands misslyckande?

”Storbritanniens premiärminister Boris Johnson höll nyss ett tal där han berättade att landet kommer att fortsätta stöda Ukraina.

– Vi kommer att stötta Ukraina så länge det behövs. Jag är övertygad om att Putin kommer att misslyckas.”

Några av EU-minister Hans Dahlgrens krav (tisdag 1 mars)

”– Vi vill göra Ryssland ännu mera isolerat genom att begränsa Rysslands deltagande i internationella organisationer. 

Det sjätte förslaget handlar om att utreda uppgifterna om folkrättsbrott som Ryssland begår i Ukraina.”

Nu börjar allt fler vända Putin ryggen (Aftonbladets nätbilaga 1/3 kl 20.25)

”Rysslands före detta utrikesminister Andrej Kozyrev uppmanar ryska diplomater att avgå i protest mot kriget i Ukraina, rapporterar CNN.

”Kära ryska diplomater, ni är professionella och inte billiga propagandister”, skriver han på Twitter.”

***

För varje dag som går blir galenskapen i Kreml allt mer uppenbar.

”Två högt uppsatta chefer inom den ryska säkerhetstjänsten FSB har satts i husarrest, rapporterar Sveriges Radio

Anledningen uppges vara ”brister i informationsarbetet” om läget i Ukraina.

Enligt journalisten Andrej Soldatov som SR pratat med har en utrensning nu börjat inom FSB efter att säkerhetstjänsten felaktigt bedömt situationen och hur stort motståndet från Ukraina skulle vara.

– Invasionsplanen ritades efter en helt annan verklighet än den vi sett i realiteten, säger journalisten Andrej Soldatov, expert på rysk underrättelsetjänst till radion.”

Källa: Aftonbladets liverapportering 220314 kl 07.05

”Har krigsbrott begåtts under kriget i Ukraina?”

Tre FN-organ utreder detta och du kan läsa mer här.

Dock är det svårt att ställa Putin inför rätta, varför kan du läsa här.

Beundrad av populistiska ledare

”En lång rad populister i Europa har den senaste tiden ifrågasatts för sina eviga eloger till den ryske presidenten. Vladimir Putin är, kan vi konstatera, en sorts överstepräst för nationalistledare runt om i världen.”

”De allra flesta västledare har hållit en dörr öppen för Vladimir Putin och hans vänner, vare sig han annekterat Krimhalvön, krigat med Assad-regimen i Syrien eller giftmördat oppositionella. Överseendet med den ryske nytsaren har varit närmast oändligt i väst och en anledning till det stavas förstås gas.”

”Efter att Putins lydiga nätkrigare och politiska beundrarskara i Europa hängt ut feministerna, muslimerna och liberalerna som det stora hotet mot vår civilisation, var det alltså världens ledande anti-PK-hjälte som satte hela vår säkerhet ur spel över en natt.”

Källa: Johanna Frändén, Aftonbladet 220311 

Tillsammans kan vi besegra gamla maktstrukturer

Ukrainas president kom till makten genom ett brett folkligt stöd. Putin kom till makten genom att garantera sina företrädare immunitet mot korruptionsanklagelser.

Ukrainas president har hela världens stöd. Sanktioner i form av uteslutning ur Swift-systemet, förbud för ryska plan att färdas genom länders luftrum men framförallt världens sympatier på sociala medier. Och dessa sympatier göra att ingen ledare kan förringa det som händer, inte kan skylla på byråkratin. Besluten fattas i en rasande fart och visar att allt är möjligt.

På nätet går människor samman, arrangerar insamlingar, upplåter sina hem på ett helt annat sätt än vi någonsin sett i en konflikt. Men jämfört med tidigare konflikter är det inte männen som flyr – det är kvinnor och barn. Männen stannar kvar (ibland tvingas stanna kvar) för att strida för sitt land. Och just därför är vi beredda att öppna våra hem, för att de som kan strida stannar kvar och strider för sitt land.

När kultur och sportevenemang utesluter ryska medborgare tvingas de välja sida. Genom att byta medborgarskap kan de ta avstånd från Putin istället för som Sergej Karjakin ställa sig på Putins sida. Därför menar jag att Fifas beslut är ett exempel på feghet som vi tillsammans behöver lyfta upp och få ändrat. Med alla medel måste vi få ryssarna att förstå att invasionen är ett brott mot mänskliga fri- och rättigheter som fördöms av hela den demokratiska världen.

(Uppdatering: Fifa ändrade sitt beslut efter allmänhetens påtryckningar – nu är det Internationella Bilsportförbundet Fia som är i fokus.)

Konsekvenserna av Putins krigsförklaring har inte lett till rädsla, inte fått länder att avstå från Nato. Istället har diskussionen om Nato-medlemsskap kommit upp på den politiska agendan i länder som tidigare sett sig som neutrala. Själv har jag alltid ansett att Sverige inte ska vara med i Nato. Putins försöka att skrämma har gjort mig heligt förbannad och idag är jag positiv till ett Nato-medlemsskap.

Med Putin i Kreml bör Sverige gå med i Nato

Jag tror att Oberoende Staters Samvälde inom kort kommer falla samman och det är min förhoppning att sanktioner sätts in även mot de länder som stöttade Putin i Säkerhetsrådet.

Putin har gett girigheten och maktfullkomligheten ett ansikte. Förhoppningsvis är det många slöjor som fallit dessa dagar så att fler kan förstå att en övergång till fossilfritt inte enbart handlar om klimatet. Det handlar även om vårt oberoende.

Vi kan alla hjälpa till!

I tankarna är jag med Ukrainas folk. På sociala medier delar jag inlägg. Det är små saker i det stora hela, men jag tror det har betydelse om vi är många som bidrar.

Sociala medier kan du inte avskärma folk ifrån och så småningom kommer ryssarna se att hela världen är emot invasionen av Ukraina. Först då kan de samla sig och avsätta Putin.

Vi har även anmält oss att vi kan ställa upp med husrum för flyende människor. Gör det du också!

FB-grupp för att samordna hjälp från Sverige

Har du utrymme i din bostad?

Förnödenheter

Fler inlägg om kriget i Ukraina

Girigheten och tilliten

En ny tidsålder

Klimatet, kriget och kapitalet

Kriget och retoriken

Folket

Paralleller med Gustav Vasas krig 1521