Hjälpa Ukraina

I slutet av februari la vi in våra uppgifter på Host4Ukraine. I söndags fick vi den första förfrågan från en kvinna i USA som försökte hjälpa sin syster med familj att ta sig ur landet. De lyckades inte då och sedan har vi inte hört mer.

Sedan har det varit tyst fram till idag då vi fick två förfrågningar. Vi har emellertid inte möjlighet att ta emot mer än sju personer och tvingades säga nej till den andra familjen.

På FB finns det nu massor av hjälpgrupper och i det här inlägget sammanställer jag information som kan vara till hjälp för andra.

Länk till information om transporter från Warsawa

Kostnadsfri färjetransport till Ystad

Kostnadsfri resa med Skånetrafiken

Skåne för Ukraina på FB

Samordning av förnödenheter

Ukraine Take Shelter

Sedan finns det så klart massor av hjälporganisationer att skänka pengar till eller engagera sig i.

Bojkott av rysk gas och olja

Mitt engagemang kommer jag lägga på bojkott av rysk gas och olja. Hittills är våra ledare för fega för att ta detta viktiga beslut. Eftersom det är valår är de rädda för stigande bensinpriser.

Alla krigare är beroende av en kassakista att ösa ur. Gustav Vasa finansierade sina krig med kyrkans silver, Gustav II Adolf och karolinerna använde koppar från Falun. Hitler finansierade erövringar genom att konfiskera judarnas egendom. Putin finansierar krigen genom gas och olja.

Så länge det finns kapital är det svårt att besegra en tyrann.

”Call Russia”

Läs mer här

”I Litauen har en kampanj som kallas ”Call Russia” lanserats där syftet är att informera ryska invånare om kriget i Ukraina, rapporterar Dagens Nyheter.

Kampanjen har tillgång till 40 miljoner ryska telefonnummer. Nu sökes ryskspråkiga runt om i världen för att bryta igenom den ryska censuren och propagandan.

– Majoriteten av den ryska befolkningen stöttar vad Putin gör. Vi frågade oss: Hur kan en normal människa ge sitt stöd åt att tusentals människor dödas och att civilbefolkningen beskjuts? Svaret är: för att de inte vet vad som händer. Vi hoppas på det här sättet få stora grupper av den ryska befolkningen att ändra uppfattning, säger Paulius Senuta till DN.

32 000 samtal gjordes de två första dagarna och återkopplingen ska ha varit god i hälften av fallen.”

Källa: Aftonbladets liverapportering 220313 kl 22.40

Tidigare inlägg om kriget i Ukraina

Girigheten och tilliten

En ny tidsålder

Klimatet, kriget och kapitalet

Kriget och retoriken

Folket

Kan jag använda det som händer i världen som research?

Hur snabbt kan den fossila energin från Ryssland ersättas?