Familjen Ikonnykova

Igår fyllde vi äntligen i formulären på Migrationsverkets hemsida. Natalia var oändligt tacksam att hon hamnade hos en fd advokat och Notarius publicus. För den som inte är van vid myndighetskontakter kan frågorna upplevas som krångliga.

För Natalias del var det förenat med ett stort motstånd att fylla i handlingarna. Hon har semester från sin tjänst som ekonom på kommunförvaltningen i Nikopol till slutet av maj. Vad som händer efter det vet hon inte. I det längsta ville hon se tiden i Sverige som en semesterresa, en resa som var tidsbegränsad så att hon kunde återvända till Ukraina i slutet av maj för att fortsätta jobba.

Men för varje dag som går inser vi att det kommer dröja innan livet återgår i sitt vardagslunk i Ukraina.

Vi gör det bästa av tiden.

Försöker skapa ett vardagsliv.

Döttrarna, Kseniia 17 år och Olha 15 år har distansundervisning dagligen kl 8-14. Därefter målar Kseniia, hon är en stor talang som undervisade i målning hemma i Nikopol och redan då sålde tavlor. Nu jobbar hon med en utställning som har vernissage den 7 maj i Billesholms Folkets park. Därefter kommer konsten ställas ut på olika platser. Just nu diskuterar vi med Belinda Wigerfelt, Biblioteket i Billesholm och Stenestads park.

Olha tar sin tillflykt till köket. Den första veckan bjöd hon oss på ukrainska specialiteter, men sedan hon fått min ”Sju sorters kakor” lär hon känna Sverige genom recepten. Nästa steg är att ta fram kakor för caféet den 7 maj.

I Ukraina undervisade Olha barn i ”Flying yoga”. Via min yogalärare Merethe fick jag veta att det i Sverige kallas Aerial yoga och erbjuds av Patricia Bohlén. I väntan på att hon kan återuppta yogan får hon testa att cykla MTB med Albertinorna på torsdag.

Olha vill absolut inte vara med på bild. Hellre står hon bakom kameran än framför. Jag la märke till att hon gärna fotograferade sin syster Kseniia och när de drömde om sin framtid fanns det med en iPhone hos Olha. Det visade sig att hon hade ett youtubekonto.

Dessa tre urstarka kvinnor imponerar och jag bestämde mig för att köpa en ny iPhone med bästa kameran så att Olha kunde använda min för att göra youtubefilmer. Vi får se vad det blir för kanal.

Children’s dreams

Natalias största oro den första kvällen var att hon inte skulle få ihop pengar till döttrarnas utbildning. Redan dagen efter vaknade jag med idéen att starta en insamling där Kseniia blir den första stipendiaten så att hon kan gå en treårig konstutbildning i Polen. Den kostar 145 EUR i månaden.

Jag berättade för Natalia om mina tankar och bad henne komma på ett namn. Samma kväll återkom hon med Ukrainian Children’s Dreams. Efterhand som vi använde orden kändes det för långt och vi kortade ner det till Children dreams. Sista ordet är inte sagt än.

Namnet gav mig en idé och via min svåger fick jag tips om Drewex, en butik med stort sortiment av konstnärsmaterial.

På torsdagen skulle jag lära tjejerna åka tåg i Sverige och vi började med att åka från Billesholm till Malmö Centralstation och promenerade sedan till Drewex. Här fick Kseniia fotografera det material hon drömde om och göra ett collage.

På lördagen gjorde vi must av äpplen och bjöd på cykelaffärens kunder mellan kl 13-15. Invid ställde vi upp en skylt med swishnummer.

Vi fick in 500 kr via swish och 600 kr i kontanter. Nästa tar tjejerna tåget till Malmö utan mig och köper konstnärsmaterial till Kseniia.

Att fokusera på drömmarna blir ett sätt att hantera det kaos vi befinner oss i. Och drömma är jag bra på. Vi låtsas att Kseniia redan är en världsberömd konstnär. För att nå det målet behöver hon lära sig engelska. Det är nästa projekt.

Jag är övertygad om att Natalia kommer vara med och bygga upp Ukraina. Därför bygger vi upp hennes kontaktnät i Sverige som kommer bli värdefullt i framtiden. Hon har även fått en skrivbok och från den 7 april kommer vi dagligen flödesskriva. Efter den 22 maj ska vi gå igenom materialet och ta ut en text som kommer publiceras i en antologi med release den 15 oktober. Detta blir början till Natalias författarskap. I min värld blir hon en världsberömd författare genom att berätta hur hon byggde Children dreams och tankens kraft.

Natalias och Kseniias framgångar blir möjliga tack vare Olhas kanaler i sociala media.

I Olhas blick ser jag en pigg ekorre. Hon är full av skratt och humor, något som jag tror hon kan få fram i sociala media. Kseniia har färdigställt tre tavlor, nu ser jag med spänning fram emot vad som kommer ur Olhas skapande.

Läs mer

Children dreams

Majdagarna den 7-22 maj