Cykeltur med Dag Tolstoy

OBS – inlägget är under utveckling

”Har du möjlighet att komma in i cykelaffären en stund. Här är en kille med 300.000 följare”, frågar Cykelhandlaren i telefonen.

”Jaha?”

”Ja, de ringde från Bjuvs kommun och sa att han skulle komma.”

Jag frågar inte mer, avslutar det jag håller på med och drar på gympaskorna. När jag är vid hönsgården ringer Cykelhandlaren igen.

”Ta med dig din MTB. Han vill cykla till dagbrottet.”

”Jag är snart där, hämtar cykeln när jag själv talat med honom”, säger jag och ökar på steglängden.

Det är inget ovanligt att Cykelhandlaren ringer in mig till butiken. Det kan vara någon kund som följer bloggen, eller något annat som han inte hinner ta tag i för att det är så mycket andra kunder. Men det tillhör verkligen ovanligheterna att Bjuvs kommun ringer och förvarnar om ett besök.

Det visar sig att Dag Tolstoy är ättling till Leo Tolstoy och syssling till Viktoria Tolstoy (ja, det är Cykelhandlaren som är i färd med att fråga ut honom när jag kommer). För mig är Dag Tolstoy helt okänd. Vi tar fram hans konto på Instagram och han berättar att han ska göra ett inlägg om Bjuvs kommun. Han har redan träffat en massa människor i Bjuv, men nu behöver han några klipp från Billesholm också. Jag skickar honom till Belinda medan jag går in efter hjälm och cykel. När jag kommer ut har han väldigt bråttom. Tre kommuner om dagen ska han hinna med under dagen.

*** Här hittar du Dag Tolstoys instagram om Sveriges kommuner ***

Vi kastar oss upp på cyklarna medan jag andfådd berättar om gruvbrytningen i Billesholm, stannar och visar de gamla gruvbyggnaderna där Rask och Björck huserar idag. Sedan drar vi vidare till dagbrottet och pumptracken där jag får äran att filma medan han cyklar på pumptracken. Vi har redan dragit över tiden och det finns inte utrymme att leta humlor och blåvingar att filma.

För att spara tid kommer vi överens om att jag ska skriva en sammanfattning av Billesholms historia och maila till honom. Mailadressen hittar jag via hans instagramkonto. Så det är vad som följer här nedan.

En stomme.

Inser att jag kommer behöva komplettera med mer. Men det får vi ta efterhand när han har läst igenom.

Godsen

I den här filmen tar jag med dig på en resa till resterna efter Billesholms kungsgård. Ser att jag inte har någon beskrivning, blir ett utmärkt tillfälle att skriva en text där om Claus Bille och hans barn; Jens och Beata.

Gruvorna

Industrierna

Här behöver jag göra research om när gruvbrytningen började och avslutades. För att skapa fler arbetstillfällen lockade man nya industrier att etablera sig. Gullfiber (idag Isover) var en. Så småningom startades flera matföretag; Billesholmskorv och Findus.

Båda varumärkena köptes upp av utländska bolag. En ny era startade när Foodhills tog över Findus fastighet. Ett av de nya företagen är da Aldo glass.

En destination som inspirerar till hållbarhet

Stiftelsen Upplev Billesholm

Destinationsutveckling

Biologisk mångfald

Sedan 2014 har jag sett humlor och fjärilar som mina uppdragsgivare. För varje år har vi sett hur antalet och arterna fjärilar och humlor ökat.

2019 sammanförde jag Kurt Månsson från Natruskyddsföreningen med Mats Karlsson för att diskutera utvecklingen av dagbrottet för att bidra till att skapa bättre förutsättningar för biologisk mångfald. Sedan dess har Mats Karlsson anlagt banorna enligt Kurt Månssons instruktioner. Idag är området en av Skånes fyra viktigaste biotoper för biologisk mångfald.

En inkubator för hållbara entreprenörer

Sven Jönssons cykelaffär AB

TeamAlbert MTB

Triasträdgården

Söderåsens MTB

Kvinnohistorier – galleri och bokbutik

Belinda Wigerfelt