Cykelinspiration

Sedan 2018 har jag försökt inspirera fler att cykla. (Det har varit ett av mina sätt att hantera klimatångesten och frustrationen över att det inte händer mer.)

Inför vår planerade cykling Skandinavien runt sommaren 2023 har jag strukturerat om mina cykelkanaler i sociala media.

Det är svårt att själv bilda sig en uppfattning så jag vore oändligt tacksam om du ville ge av din tid för att kika in och kommentera. (Antingen genom att kommentera här eller skicka ett pm).

Så här tänker jag:

Youtube

Här är navet i kanalerna.

Årstidens cykelinspiration

Den första kategorin handlar om den årstid vi befinner oss i och innehåller tips på var man kan cykla. (Hösten är september-november, vintern är december-februari, våren är mars-maj och sommaren juni-augusti.)

Vissa av filmerna hänvisar till sidan www.cyklat.se. För tillfället har vi inte varit så aktiva där, men jag tänker att jag ska använda den för att göra sammanfattande inlägg när vi kommer hem från en resa.

En destination som inspirerar till hållbarhet

Upplev Billesholm lyfter upp besöksmålet Billesholm med de olika verksamheter som samverkar för att inspirera till hållbarhet.

I kategorin efter – Cykelporten till Söderåsen – kan du hänga med på cykelturer som utgår från Cykelporten. I framtiden hoppas jag att fler upptäcker enkelheten att ta tåg till Billesholm där en hyrcykel väntar.

Cykelpoesi

Det här ser jag som mitt konstnärsprojekt. Ett försök att gestalta månaden och cykelglädjen i en kombination av ord, bild och ljud.

När vi cyklar Skandinavien runt planerar jag att göra cykelpoesi som sammanfattning för varje landskap.

Nycykel.se

Idag hittar du alla elcyklar som du kan köpa i Sven Jönssons cykelaffär på sidan www.nycykel.se. Flera av cyklarna är länkade till youtubefilmer där vi förklarar eller utvärderar. Min vision har varit att utveckla webb-butiken med betallösning och att du väljer i vilken cykelaffär du hämtar ut din förbetalda cykel. Alltså en nätbutik, men du hämtar din cykel hos din lokala cykelhandlare som också kan hjälpa dig med service.

Intresset för dessa filmer överraskade oss 2018. Den mest sedda filmen har i skrivande stund visats 22.082 gånger!

Fixacykel.se

Här var tanken att ge information om hur man gör service (smörjer kedjan) eller olika grejor som kan vara bra att ha till cykeln. Den här delen skulle kunna utvecklas till en renodlad nätbutik där du skickar produkter där det ofta handlar om små grejor som inte förstörs i transporten.

TESTAR

Både jag och Cykelhandlaren gillar att testa olika grejor. Här tänker jag att det skulle få vara en kategori med allt möjligt – som t ex när vi plockar vildodlat och gör mat av. Eller när vi tog med oss cyklarna till Bodensjön. Saker som vi undrar över. Hur funkar det att åka båt till Ven? Eller hur tar man med cyklarna på Öresundståget?

Grön infrastruktur

Här vill jag lyfta fram forskning om vikten av naturen. I nuläget finns inte någon riktigt bra film om detta – men det är på gång.

Cykelleder

En viktig del i den gröna infrastrukturen är cykelleder som gör det enklare att komma ut och cykla på fritiden.

Här hittar du olika leder vi cyklat på.

På sidan cyklat.se har vi delat upp dem i nationella och internationella (kanske blir det ytterligare en kategori för regionala cykelleder.)

Cykling runt Bodensjön

Kanske kommer jag hitta någon annan kategori att lägga här, men just nu är det vår favoritresa. Kanske kommer den så småningom ersättas med filmklipp från Skandinavien runt.

I beskrivningen till dessa filmer kommer jag bli bättre på att dela länkar till blogginlägg.

Webb-sidor

www.cyklat.se

Här delar vi med oss av cykelupplevelser (har gjort så under en längre tid, men pausar tills vi hittat ett bättre upplägg).

Om vi skulle starta webb-butikerna nycykel och fixacykel skulle det finnas länkar från den här sidan.

www.nycykel.se

Marginalerna pressas allt hårdare på vanliga standardcyklar. Den vanliga konsumenten förstår inte kvalitetsskillnaden mellan olika cyklar som ser likadana ut. Det som inte syns är om cykeln har rostfria skruvar, hur tjocka ekrarna är, vilken kvalitet däcken har osv.

När vi la ut elcyklarna på webb-sidan ökade antalet kunder i cykelbutiken lavinartat. Däremot inte omsättningen. Kunderna åkte till Billesholm, provade cykel (och tog Cykelhandlarens tid i anspråk 1-2 timmar) sedan handlade de på nätet. Vi tvingades ta ett beslut – antingen sluta att sälja elcyklar eller vara billigast. Vi valde det sista och kontrollerar regelbundet cykelpriserna i andra e-handelsbutiker.

Ett sätt att komma runt detta är att kunden får betala för personlig rådgivning och provcykling (kanske t o m boka tid och förskottsbetala). Inbetalt belopp blir sedan ett tillgodohavande vid köp av ny cykel inom 30 dagar.

www.fixacykel.se

Här skulle jag vilja lägga upp gör-det-själv filmer som kombineras med en webb-butik för prylar som kan skickas med posten.

Facebook och instagram

Facebooksidan Jönssons cykelaffär har 6.900 följare. Här delar vi youtubefilmer men även inspiration till saker som händer i Billesholm.

Cykelaffären har ingen sida på instagram – där är det istället andebark_cykelinfluencer vi använder för att dela bilder från våra cykelturer.