Kristina Gyllenstierna och astrologin

Fram till 1640 studerade europeiska läkare astrologi på universitetet. Hur påverkades den vanliga människans världsbild av detta?

Barnens horoskop

1570 hittades ett pergamentblad i Finland ur en bönbok. Man anser att den kommer från Kristinas bönbok och att hon själv har gjort anteckningarna om barnens födelse.

Frågan är vad dessa horoskop sa Kristina om barnens framtid och hälsa.

Eftersom kalendern ändrades från den julianska till den gregorianska på 1753 är frågan hur horoskopen ska läsas. Nedan har jag kopierat in utifrån att man kan använda samma horoskop (uppgifterna är hämtade från Astrobloggen i Damernas värld).

Nedanstående citat har jag hämtat från Marie-Louise Flembergs transkibering.

Nils, 8 december 1512 –

”Arum effter Gudz byrdh tusande vxij, vill dagen i december månath, syndaghaen för sancte Clemenss dagh, thå var min son Nielss Sture födh, Guds till hedher och aere. I then sama dagh war nyedh i fylle och tecknidh i wyrgåå (Virgo).”

Åren efter Guds börd 1512 åttonde dagen i december månad, söndagen före Sanct Clemens dag, då var min son Niels Sture född, Gud till heder och ära. I den samma dagen var nyet i fylle och tecknet i Jungfrun.

Skytten 22 november – 21 december

Höfter, lår, lever och ischiasnerven. Planeten Jupiter styr Skyttens tecken. Och Jupiter står för expansion, positivitet, vidgade horisonter, medvetandehöjning. Jupiter ger vision, tro, optimism, lojalitet, rättvisa, förtroende och visdom. Element: Eld

Dottern Ilijana, 1514, tros ha varit avliden 1520.

Magdalena, januari 1516 –

”Aren effter Gudz byrdh md på thet xvj, tisdagen effter helle tri kåånungh dagh, thå war min dotter Magdalena föds, Gudhi till loff, heder och aere i ny beginnelse i pissis tecken, januarij månadh.”

Åren efter Guds börd 1500 på det sextonde, tisdagen efter heliga tre konungars dag, då föddes min dotter Magdalena, Gud till lov, heder och ära, i nytändningen i Fiskarnas tecken, januari månad.

Vattumannen 20 januari – 18 februari

Vader, anklar och cirkulationssystemet. Tecknet har två styrare Uranus och Saturnus. Den klassiska styraren Saturnus står för åtstramning, ordning, kontroll, struktur, stränghet medan Uranus står för ett vidsynt, experimentellt nytänkande, frihet och logik. Element: Luft

Svante, maj 1517 –

”Aren effter Gudz byrdh med påå thet xvii, thå min son Swante födder war sancte Philippi et Jcobij dag i mai månadh, ythersta nedaneth i libra teken.”

Åren efter guds börd 1500 på det sjuttonde, då föddes min son Svante på S. Filippus och S. Jakobs dag i maj månad då månen stod ytterst i nedan i Vågens tecken.

Oxen 20 april – 20 maj

Halsen, nedre käken, rösten och stämbanden. Planeten Venus är Oxens styrare. Venus symboliserar skönhet, njutning och kärlek. Element: Jord

Anna, december 1518

”Arone effter Guds byrdh md på thet xwiij år, tisdagen net effter sancte Anne dag, war min dotter Anna födh, Gudi till loff, heder och aere, xiii dagen decembri moneth, och var nyeth i fylle ock teknidtwar annan dagh tauruss.”

Åren efter Guds börd 1500 på det artonde året, tisdagen näst efter S. Annas dag, trettonde dagen i december månad, då det var fullmåne och tecknet stod i Oxen.

Stenbocken 22 december – 19 januari

Skelettet, huden och knäna. Saturnus är den styrande planeten. Saturnus står för åtstramning, ordning, kontroll, struktur, stränghet. Element: Jord

Kristinas horoskop

Då jag inte hittat någon uppgift om Kristinas födelsedatum låter jag henne vara född den 8 juli.

Kräftan 22 juni – 22 juli

Bröstet, brösten,  hjärtsäcken och levern. Planeten Månen styr Kräftan. Månen står för våra känslor och våra känslomässiga mönster. Element: Vatten

Kopplingar till hälsa

”Medicinska behandlingar var relaterade till zodiaken på flera sätt. Först måste man överväga patientens personlighet och konstitution som bestämdes av stjärntecknet på ens födelsedag. För det andra måste den drabbade delen av kroppen och dess tecken beaktas. För det tredje, tiden på året eller säsongen då patienten blev sjuk och dess stjärnteckenegenskaper måste bedömas. För det fjärde fattades beslut om den bästa dagen för blödning, utrensning, bad, svettningar eller andra behandlingar baserat på månens placering och fas i zodiaken. Slutligen måste örter och andra läkemedel väljas ut för behandlingar med hänsyn till deras associerade astrologiska egenskaper. Specialiserade publikationer rådde läsare om den bästa tiden på året baserat på den astrologiska kalendern för att samla medicinalväxter så att de skulle vara mest fördelaktiga.”

Koppling mellan astrologi och några utvalda örter

Källa: Philip Farmer

Jupiter

”Vi kan känna Jupiters växter genom deras överflöd, vilket speglar Jupiters ständiga tillväxt och expansion. Dessa örter tenderar att växa snabbt och kan spridas i stora, vidsträckta ängar. De kan vara stora, buskiga och långa och har ofta breda, tjocka löv. Jupiters tendens att lösa upp gränser speglas i det sätt på vilket många jupiteriska växter växer längs vatten och vägar, och hur de tenderar att växa i trädgårdsutrymmen. Ofta har Jupiters växter behagliga dofter och söt smak, vilket indikerar att de är tröstande och främjar glädje. Ändå kan de också vara bittra, främja galla och matsmältningsfunktioner som hjälper till att rengöra levern och blodet. Många användbara (och läckra) kulinariska örter och livsmedel är under Jupiters regel, inklusive kryddnejlikor, muskotnöt, oregano, merian, rabarber, basilika, lakrits, mynta, saffran, lin och granatäpple. Jupiters växter bär ibland blommor som först blommar gula och pekar mot deras fördel för levern (gul galla) och sedan blir röda, vilket indikerar att de också kommer att rengöra blodet.”

Citronmeliss (Melissa officinalis)

En del av mintfamiljen, denna växt var känd som honungblad så långt tillbaka som 300 f.Kr. och kallades av renässansalkemisten och läkaren Paracelsus livets elixir. Den milda, upplyftande doften av citronbalsam identifierar den som en främsta Jupiterian-växt – dess oljor används i parfymtillverkning och aromaterapi för att främja avkoppling och för att lugna ångest. Culpepper såg denna anläggning som uppvärmning och torkning i andra graden, värmer upp och rensar till levern, mjälten, hjärtat och magen. Dess te och tinkturer hjälper till att främja nervsystemets funktion och matsmältning, vilket också stimulerar galla för att främja leverfunktionen. Det sades av klassiska läkare att rensa melankoli, ett tillstånd av torrhet och kyla i kroppen som leder till stelhet och depression. Citronbalsam har många kulinariska användningsområden, och kombinerar bra med andra örter som pesto eller som godisarom. Det smälter också bra med andra medlemmar i mintfamiljen – mynta och pepparmynta – för att skapa ett svalande, lugnande te som stöder matsmältningen. Citronbalsam genomsyrad av varmt vatten skapar en tröstande blötläggning för kvinnor som lider av PMS.

Månen

”Månen är en reflektion av solens livgivande ljus och lyser skyddande på natten och erbjuder vägledning och belysning i mörkret. Medan solen representerar vår energi för aktivitet och yttre uttryck, anpassar månen sig till vår regenerativa förmåga och mottagliga funktioner, och delar därför en central roll i vår vitalitet och hälsa. Eftersom månen är sval och fuktig är den kopplad till kroppens vatten, och precis som den utövar ett magnetiskt drag på tidvattnet, har dess olika faser att svänga över våra stämningar, cykler och energireserver. Månens eteriska ljus har en hypnotisk kvalitet som inspirerar kreativa visionära tillstånd och finjusterar intuition.”

”Organsystemen som traditionellt tillskrivs månen är magen, tarmarna, urinblåsan och huvuddelen av hjärnan eller hjärnvävnaden, som skiljer sig från nervsystemets funktion och informationsbehandling av Merkurius anslutning till hjärnan. Månen är också kopplad till den månatliga menstruationscykeln, ett starkt exempel på tidvattenförhållandet det har med våra kroppar. Månen är knuten till humör, sentimentalitet, sensoriskt minne, och i det humoristiska systemet är det kopplat till den flegmatiska konstitutionen, som tenderar att vara kall, fuktig och långsammare och stillasittande. Obalanser i kroppen associerad med månen är tillstånd av överdriven fukt och fukt, som vattenretention, svullna körtlar, lymfstagnation, obalanserad menstruationscykel, förkylning, reumatism, kolik och överflödigt slem.”

”Vi kan identifiera månväxter med sina mjuka, tjocka, saftiga löv. De kan ha en söt, vattnig smak, som i fallet med melon, vattenkrasse och sallad. Månväxter tenderar att växa snabbt och speglar månens relativt snabba rörelse på himlen och trivs i mysiga, fuktiga miljöer, vilket är fallet med näckrosor i kärr och svamp på mörka, fuktiga platser. Vissa månväxter är bleka eller bär vita blommor, vilket återspeglar månens färg och natthimlen. Månväxter kan ha en silver undersida till sina löv – en annan himmelsk signatur – som ger en aning om att växten kommer att ha en bra effekt på månens hälsobalanser. (Detta kan ses på mugwort och vita pilblad.) Månväxter tenderar att vara svala, våta och slemhinniga, vilket ger kroppen lugnande, hydratisering och smörjning när den appliceras topiskt eller intas. Växter som hjälper månobalanser kan också ha motsatta egenskaper av torrhet eller värme, liksom muggvort eller valerianrot, för att motverka alltför våta eller kalla månförhållanden.”

Våtarv, Vitpil och Snärjmåra

Våtarv (Stellaria Media)

Denna ömma, ätliga gröna växer lågt till marken under de kalla, fuktiga förhållandena. Den kan hittas av sina små vita blommor, som påminner oss om natthimlen. Att vara sval och fuktig i sina kvaliteter, är det återfuktande och närande i vårsallader. Det är en demulcent, vilket betyder att det har en lugnande, fuktande effekt. När det görs till en juice kan det intas för att lugna ont i torr hals och är också en hjälpsam slemlösande medel, vilket betyder att det kan hjälpa till att avlägsna slem och trängsel från lungorna. En grötomslag av kycklingväv läker till torra, heta, irriterade hudförhållanden, som eksem och psoriasis.

Vit pil (Salix alba)

Hänvisning till medicinsk användning av vitpil går hela vägen tillbaka till den grekiska läkaren Hippokrates år 400 f.Kr., när grunden för västerländsk medicin och växtbaserad växt började. Det anses vara kallt och torrt, en kontrast till de tidigare nämnda månens örter, som är kalla och fuktiga precis som månen tros ha sina egenskaper. Pilens torra egenskaper är sammandragande, vilket minskar svullnad och överflödig fukt, vilket ger en motgift mot månfuktighet och vätskeuppbyggnad. Willow bark tuggades för att lindra tandvärk och allmän smärta, och det är nu känt att det innehåller salicin, en ingrediens i aspirin. Willow bark innehåller också flavonoider som hjälper till att minska feber och inflammation. Det är en känd kramper och smärtstillande medel för menstruationscykeln, som är djupt kopplad till månens månadscykel.

2 svar på ”Kristina Gyllenstierna och astrologin”

  1. Väldigt fint skrivet. Och i ett brett ämne som kopplar samman väldigt många områden med livet och dess befrämjande ur naturens synvinkel.

    1. TACK, för mig är det ett nytt område. Hade tidigare inte reflekterat över hur viktig astrologin var i 1500-talsmänniskans liv.

Kommentarer är stängda.