Att uppleva Söderåsen med alla sinnen

Visste du att Söderåsen är full av hålvägar och järnåldersgravar?

Genom tiderna har naturfolk offrat till heliga källor och höga berg. På Söderåsen har vi både Skånes högsta punkter och vattenfyllda källor långt över havsnivån. Inte konstigt att våra anmödrar valde att bosätta sig här.

Anmödrar och förfäder

Varför skriver jag anmödrar?

Jo, jag tror att byarna långt fram i tiden var matriarkala. Man har sett att de rikaste bronsåldersgravarna innehåller skelett av äldre kvinnor. Inte alla, men en del av häxprocesserna, var en maktkamp mellan kloka kvinnor och manliga präster. Kvinnornas läkande förmåga och galdrar var långt mycket äldre än kyrkan som kom till Sverige på tusentalet.

Söderåsen på cykel

Vill du uppleva många av Söderåsens magiska platser på kort tid ska du välja MTB då du med bil ofta måste ta dig runt åsen. Till fots eller med cykel tar du dig fram uppe på åsen längs slingrande skogsstigar.

Vill du göra en bekväm tidsresa på Söderåsen föreslår jag några nätter på Klåveröds vandrarhem. Förslag till resrutt hittar du här.

Guidning och cykelhyra bokar du hos Söderåsen MTB.

Magiska upplevelser och vandringar till trollska gläntor bokar du hos Liljans häxbod.

Klåveröds vandrarhem ligger naturskönt på vandringsavstånd från Höjehall och Klåverödsdammen. Du kan bo i stuga eller i rum i huvudbyggnaden. Det finns vedeldad bastu och stort samlingsrum med kök (två vaskar och två spisar).
Söderåsen är som vackrast i maj, när bokarna slår ut, och om hösten, när bokarna glöder. Bilden är tagen den 31 oktober 2020.
När jättekontinenten Pangea började dela på sig under Trias höll Skåne på att delas diagonalt. Det uppstod en försvagningszon som du fortfarande kan se i form av Ringsjöarna. När kontinentalplattorna fortsatte röra sig kom området att tryckas samman och dras ut som ett dragspel. Vid Snuvestuan ser du tydligt hur horsten rest sig ur jordens inre.
Magleröd på Söderåsen ligger på 212 meter. Höjehall reser sig med utsiktstornet på 15 meter till 210 meter, men har en bättre utsikt. På Linderödsåsen, nordost om Stänkelösa, finns även en punkt på 210 meter. Men namnet Höjehall skvallrar om att det varit en kultplats före kristendomen. Kanske är det just den här hällen som användes vid riter.
Vid Klåverödsdammen finns vindskydd och möjlighet att göra upp eld.
Det bästa sättet att resa i tiden är att anlita en riktigt bra berättare och göra upp en lägereld.