På väg …

… det var rubriken på blogginlägget jag skrev den 3 maj 2014 (som du kan läsa här).

”Så sitter jag äntligen på tåget. Min resa har börjat. Resan till ett annat liv. 

Först i kväll kommer jag fram till vandrarhemmet ”Tre Björnar” i Älvdalen, Dalarna. En veckas skrivarretreat nära naturen, med trådlöst Wi-Fi och närheten till bad. 

I ryggsäcken ligger en skrivbok, ett kollegieblock, fyra pocket, iPaden och joggingskor. 

Den här veckan ska jag anta Fredrika Gullfots utmaning och äta rena råvaror. 

Egentligen har jag ingen aning om vad jag ska göra dessa dagar. Men inom mig finns en förväntan – känslan av att detta är början till något nytt.”

Ja, det blev verkligen början till något nytt, en tidsresa till 1600-talets häxprocesser.

”Men jag behöver hitta mig själv – bygga upp en egen inre styrka. Jag behöver den där långtråkigheten i en miljö som inte bryter ner mig. En miljö som bejakar det friska.”

Det blev inte några konfliktfria år och det blev många resor ner i mörkret. Men när jag nu tittar tillbaka kan jag se att dessa upplevelser var nödvändiga för att kunna förmedla det mörkaste mörker.

Om några timmar lämnar jag Älvdalen tillsammans med Anitha Jerlerud som jag har så mycket att tacka för. Det var hon som övertalade mig att åka upp hit trots skitsnacket som spridits om mig. Dessa dagar har jag fått uppleva vad skitsnack gör med oss. Det är inte vad som sägs utan det som händer inuti oss, misstänksamheten när man inte vet vems sida folk står på.

Än en gång har jag fått uppleva det de häxanklagade upplevde, men den här gången orkar jag inte skriva boken. Samtalen med Anitha har gett henne material till boken om hennes anmoder Elin som halshöggs den 19 maj 1669.

I kväll är Anitha med mig när jag håller föredraget på Mora bibliotek kl 18. Resan till Käringberget har lärt mig mycket om människans natur, men de erfarenheterna kommer jag diskutera med min advokat i morgon.

Tack vare min Cykelhandlare har jag lärt mig se på saker med tacksamhet, det som händer är av en anledning. Samtalen i Leksand fick mig att inse att andra aldrig kommer att förstå, att mitt liv är för otroligt, för osannolikt. Jag har helt enkelt inte tid att försöka få med mig andra på resan, så från och med nu gör jag det själv.

Figurvarumärket finns redan, hemsidan www.trolldomsprocesser.se behöver bara uppdateras för att komma igång. Anitha Jerlerud har dessutom erbjudit sig att vara min sekreterare så att jag inte riskerar fler destruktiva kontakter i mitt liv. (Hon hittade dessutom låsningarna som gjort att inte Vrede i Älvdalen blev klar.)

Nu lämnar jag över till dalfolket att kämpa för att övertyga Tulpa Creatives om att filmen Oväsen ska spelas in här i Dalarna. Lyckas de med det lovar jag att komma på premiären och hålla hur många föredrag ni vill till förmån för Insamlingsstiftelsen Kvinnohistorier. (Idag säljer jag boken Oväsen i Älvdalen på Mora bibliotek för 249 kr/bok där 100 kr för varje bok går till Kvinnohistoriers filmfond.)

Länkar

Prenumerera på nyhetsbrevet från Tulpa Creatives

Lyssna på dagens intervju på Radio Siljan

Se föredraget digitalt på Mora biblioteks FB-sida

Läs mer om Kvinnohistorier Filmfond

Rummet där jag gråtit så många tårar, men också fått ur mig ett mörker som förhoppningsvis Anitha kan ha nytta av när hon skriver boken om Elin.
Lunch med Anitha Jerlrud på Dalgatan 118 innan vi gick till biblioteket tillsammans
Medan jag följde Anitha hem med alla böckerna vi lånat färgades himlen röd.