Första bilden

Detta är en del av bloggboken ”Tidsresan till Trias 2018-2023”. Du hittar det första inlägget här och kan sedan ta dig fram med hjälp av pilarna.

Den 13 oktober 2018 tog jag den första bilden på ett dinosauriefotspår. Om jag minns rätt hade jag kameran med mig och filmade. Dags och leta upp filmklippen för att klippa ihop och publicera filmen.

Hur kändes det?

Overkligt. Det tog många månader innan jag kunde ta in nyheten om dinosaurierna.

Dagen innan hade Cykelhandlaren fått besök av två unga män i Cykelaffären. De gav honom en bok på polska och frågade om de fick fortsätta gräva efter dinosaurier i dagbrottet. Dinosaurier tillhör inte Cykelhandlarens specialintresse så han fäste inte så stor vikt vid frågan utan överlämnade boken till mig och berättade att det skulle gå att se dinosauriespåren.

Jag har däremot varit fascinerad av dinosaurier sedan barnsben. När jag blev förälder 1995 gav det mig en möjlighet att frossa i alla intressen jag haft som barn. Vi köpte plastdinosaurier som vi lärde oss namnen på; Stegosaurus, Tyrannosaurs Rex, Brontesaurus.

Dagen efter tog jag kameran med mig på morgon promenaden. Längst ner i botten, invid väggen, skulle spåren finnas.

Mycket riktigt, där var fördjupningar i marken. Det var så overkligt att jag inte kunde ta in.

I väntan på att jag fått upp filmen från den dagen delar jag med mig av bakgrunden till att Cykelaffären förvärvade dagbrottet i september 2018. Filmen är inspelad nästan ett år senare, 2019. Då hade jag förstått att det här med dinosaurierna är på riktigt. Vi var ägare till vår första dinosauriebok och jag försökte förstå tidsperspektiven. Om Tyrannosaurus Rex var 60 miljoner år gammal så var våra dinosaurier mer än tre gånger så gamla. 201 miljoner år.

Ofattbara tidsperspektiv.

Jag lekte med förklaringsmodeller och landade i den där ett år motsvarar en millimeter. Då är 201 miljoner år lika långt som till Göteborg.

Ofattbart!