Möten med Leif Thörnqvist

Hur bygger man en destination när det inte finns något att se?

Den frågan ställde Suzanne och Hans när vi skapade det bokningsbara eventet DinoHoj. Tillsammans kläckte vi idén om berättelser. Min uppgift blev att hitta berättarna.

Vi kom överens kom att jag skulle inleda med en saga om hur det såg ut i Billesholm för 201 miljoner år sedan. Så småningom ledde detta till en film. Vid dinosauriesjön skulle det finnas skyltar och Katarina Karlsson fick berätta om platsen. Tredje berättaren var också given – Olle Lundgren som skapat Bjuvs gruvmuseum. Sedan hade jag hört att det skulle finnas en utställning om gruvorna även hos Billesholmstraktens hembygdsförening som huserar Norra Vrams prästgård.

Hans Wilson berättade om Leif Thörnqvist från Gunnarstorp. Både hans far och morfar hade arbetat i gruvan.

”Leif är inte någon berättare, men han brukar svara på frågor om gruvorna”, sa Hans Wilson.

Vi bestämde att Hans Wilson skulle fråga Leif om han kunde tänka sig visa museet för mig nästa torsdag. Den 1 december 2022 träffade jag Leif för första gången. Då hade jag inte förstått att även Leif hade jobbat i gruvan.

Sedan dess har det blivit många möten med Leif. Mellan våra träffar jobbar Leif systematiskt på att ta fram material ur sina digra samlingar. Vi har många filmidéer, så de lär räcka för många fredagar framöver.

I går gick vi igenom kartor över Gunnarstorp och jag fick låna fotokopior av byggnader.

Hur hänger gruvorna ihop med dinosaurierna?

De växter dinosaurierna inte åt upp omvandlades till kol som bröts i början av 1900-talet. Leif har varit med om att spränga miljoner år gamla rötter från ginkoträd, har sett sandstenens formationer och hittat oändligt många ormbunksblad. Följ med på Tidsresan till Trias när vi gör ett stopp i på 1900-talet och utforskar allt från stenkol till vad gruvarbetarna åt för mat. Filmerna släpps fredagar kl 19.