Vad blir det av detta?

Försöker rekonstruera den första tiden med dinosaurierna. Börjar med att gå igenom bilderna som sparats ner här på bloggen, men inte en enda bild finns det från dagbrottet. Istället handlar bilderna från september-november 2018 om en cykelresa till Nederländerna, Österlen Lyser och resor till Älvdalen och Stockholm.

I Stockholm träffade jag Greta Thunberg och jag minns att jag under hösten 2018 regelbundet klimatstrejkade. Ensam.

Det var i klimatfrågan jag hade mitt engagemang och det var parallellerna mellan det stora utdöendet då och nu som engagerade mig.

Sommaren 2019 lärde jag känna Vivi Vajda i samband med att Naturhistoriska museet gjorde en större utgrävning i dagbrottet för att kartlägga växtfossil. Jag hade uppfattat att det kunde förekomma en konkurrens mellan de olika forskarlagen så därför delade jag upp området mellan forskarna från Uppsala och Stockholm.

Det var under sommaren 2019 jag förstod att det stora utdöendet mellan Trias och Jura berodde på ämnen i atmosfären som påverkade växtlivet och klimatet. Samma ämnen som idag orsakas av bilar och industri.

Vivi och Steve visade sig vara några av världens främsta experter på utdöendet mellan Trias och Jura. Utan ersättning medverkade på på den första Söderåsdagen. Då var min vision en hållbarhetsmässa i Billesholms Folkets park, men ganska snart sköt vi den här idéen på framtiden. (Jag gjorde nya försök med hållbarhetsdagen i september 2021 och de första majdagarna 2022, men tyvärr är motståndet för stort i den här bygden. Vem vet, kanske någon tar upp idén i framtiden, men jag har bestämt mig för att det är nog nu.)

I filmen från Söderåsdagen hittar du en del av Vivi Vajdas föredrag 4:35 in i filmen. 9 minuter in i filmen kan du följa med på en utgrävning.