Kommer jag kunna se på cancern med tacksamhet?

Den 17 maj 2018 fick jag det första cancerbeskedet – ja, jag väljer att använda ordet CANCER – för det är vad malignt melanom är. Faktiskt en av de sorters cancer som sprids allra snabbast om det inte upptäcks i tid.

Fördelen med malignt melanom är att med noggranna kontroller kan det upptäckas i tid och då är det enkelt att ta bort med lokalbedövning.

Tack vare cancern …

Det var tack vare cancern som Oväsen i Älvdalen, Sätta punkt. och Nya fåror (i antologin Skiftet) blev till. Likså förvärvet av Norra Albert, Stiftelserna Kvinnohistorier och Upplev Billesholm. Youtubekonto, instagramkonto och hemsidorna Upplev Billesholm och Trolldomsprocesser. Ja, även filmprojektet Oväsen kan jag tacka den första cancern för.

Jag hade tur den gången.

Det var bara 0,6 och 1 på någon sorts skala.

Den här gången är det värre. I journalen står det ”2018 opererad på grund av malignt melanom, Breslow 0,6 mm, pT1a, höger flank. Den 5/6 fått exciderat hudförändring höger överarm där PAD visar malignt melanom av SSM- typ, Breslow 1,8 mm, pT2a. Radikalt.”

BEDÖMNING/ÅTGÄRD

Får tid till mottagningen för planering av utvidgad excision med 10 mm marginal samt sentinel node.

Nu väntar jag …

I FB-gruppen, som jag gick med i förra gången, är det ok att känna ångest när man väntar.

För det är vad jag känner.

Hur långt har det spridit sig?

Jag vet att det växte snabbt i slutet. Förbannar mig själv att jag inte kontaktade mitt försäkringsbolag när det inte fanns några återbudstider att få då i mitten av maj.

Det var den 6 maj jag besökte läkaren och den 5 juni opererades det bort. Hade det gjort skillnad om jag använt min privata sjukförsäkring?

Det är så många tankar. Det är så många rädslor.

I helgen gav jag dem alla utrymme. Jag mötte mina rädslor.

Möte med mina rädslor

Under ett yogapass för Merethe insåg jag att jag inte är rädd för att dö, men jag har så mycket kvar att göra.

Jag testade även tankar som att sitta i rullstol eller vara sängliggande. Hamnar jag i rullstol ska jag rullstolsanpassa en gång i trädgården och så vill jag ha ett växthus i söder. Blir jag sängliggande ska jag ha en lista klar med ljudböcker jag vill lyssna på. Smärta är jag inte rädd för, däremot mår jag psykiskt dåligt när jag inte kan träna. Alltså behöver jag hitta sätt att få fysik aktivitet i alla situationer.

Men det finns en enda sak jag inte kan förebygga … Cykelhandlaren kommer bli ensam utan mig …

Så jag måste leva – för hans skull. För Leifs och Anithas skull också … och för att jag har så mycket kärlek att ge till mitt första och enda barnbarn Thea.

Förbereda för min död

Med den tanken bestämde jag mig för att använda den kommande veckan till att förbereda min död, skriva om testamentet, fixa klart med stiftelserna, skriva klart hur jag vill ha min begravning. Sedan ska jag aldrig mer tala om min död. För om cancern skulle ha spridit sig vill jag bara fokusera på livet utan att släppa in en gnutta tvivel.

Den diffusa orons gnagande

Tyvärr räcker det inte att överleva den här gången, för cancern kommer tillbaka. Den oron är nu inte längre diffus utan konkret. Och märkligt nog är det skönt.

För det har varit sex år av en diffus oro för cancern, där jag inte vågat tala om det eftersom det på något sätt varit knasigt – men ändå har det hela tiden funnits där.

Känslan av att cancern när som helst kan dyka upp har stressat mig, gjort att det varit så bråttom med att få allt klart. Nu är det konkret. Det är på riktigt. Cancern kom tillbaka – och förhoppningsvis är allt borta för den här gången.

Och det är skönt.

Jag ser det som ett tecken på att det är klart nu. Inget mer ska sättas igång. De människor som kommit in i mitt liv är de som kommer att stanna. De kommer inte bygas ut. Och de som ännu inte visat sig får andra ha kontakt med. Jag tar inte in fler nya människor i mitt liv. Jag orkar inte hantera fler misstag, bli bränd fler gånger. Alltför många gånger i mitt liv har jag råkat ut för psykopater. Det får vara slut med det nu – och det säkraste sättet är att inte släppa in några nya människor.

Tankens kraft

En dag kommer jag antagligen dö av cancer, men alla andra dagar ska jag fokusera på att vara lycklig. Och inte en enda gång till ska jag släppa in depressionen i mitt liv.

Från nu måste jag fokusera min energi på att må bra och jag bestämmer mig för att JAG för en gångs skull är viktigast i mitt liv. Att hitta ett mind-set som får mig att bli stark, som hjälper mig att med tankens kraft bekämpa all framtida cancer.

Mitt gamla sätt att tänka eller handla var inte hjälpsamt för mig.

Nu tar jag hjälp av det oförklarliga

När vi cyklade midsommarafton ringlade en stor orm över vägen mitt framför mig. Lite längre fram låg en överkörd snok. Fyra ägg hade slitits ut, två av dem var hela.

Jag bestämde mig för att tolka det som transformation.

Mitt starkaste vapen mot cancern kommer vara magi. Jag väljer att tro på folktro, reikihealing och tankens kraft.

Vad som stämmer saknar betydelse.

Cykelhandlaren har lovat följa med på varenda läkarbesök och jag kommer ge honom fullmakt att företräda mig. Helst vill jag skjuta på varenda operation till efter sommaren så jag kan simma. Men han är klokare. Tvingar mig att försöka få tag i läkarna med en gång så att operationen kan göras snarast, så att vi får besked. Och om det mot förmodan skulle ha spridit sig handlar det om att snarast sätta in nästa behandling, vidta nästa åtgärd.

”Men läkaren sa att allt var borttaget”, vädjar jag.

”Det kvittar, nu ser vi till att det blir gjort.”

Och så klart har han rätt.

Juristen i mig ska se till att göra klart vad som måste göras med det juridiska så att jag aldrig mer behöver tänka på det. Cykelhandlaren ser till att det medicinska görs på rätt sätt. Alla projektansökningar är lagda på is. Andra får gärna klipp och klistra i mina idéer och tankar.

TikTok får bli min ventil för både ångest och pepp. Alla andra kanaler i sociala medier ska få vara som vanligt – även denna. (Så om du vill slippa min cancerångest – avfölj mig på TikTok).

”Jag vill leva, jag kommer leva, jag behöver leva.”

Det var Iris Rönnqvist som gav mig mantrat. Iris levde med cancern i 11 år. Liksom Andrea, min kusins unga hustru.

2024

Jag bestämmer mig för att det ska bli min bästa sommar ever!

Efter den här veckan ska jag fullständigt fokusera på glädje, humor, skratt, njutning. Skrivande, trädgård, skratt.

Och jag är så tacksam människorna jag har runt mig. I helgen har de varit ett ofattbart stöd!

Insamlingsstiftelsen Kvinnohistorier

Bokserien Eldarna

Ges fortsättning ut på egna förlag ”Andebark Förlag” – har inte tid att vänta på andra. Med hjälp av min skrivcoach, Anette Johansson, ska jag se till att de blir klara.

Förläggare: Yvonne (litar på att hon kan sätta ihop ett bra team med lektör, redaktör, korrektur och sättning).

Omslag: Peter Abrahamsson, art director på Alias Design AB, Malmö (Hittade honom via instagramkontot Sveriges regenter.)

Vandringsutställningar

”Tavlor”: Anette Johansson

Youtubefilmer: Andebark

Faktasidor på nätet: Ulrika Jäger

Upplevelser: Avalonia tour

Trolldomsprocesser

Hemsida: anlita Patricio Silva för uppdatering

Researrangörer:

Dalarna: Marit Norin

Skåne m fl (vilka andra): Avalonia tour

Värmland: Ulrika Jäger

Torsåker: Håkan Sjöberg

Filmfond

Simon Kölle

Andebark i sociala medier

?

Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm

Cykelporten

Cykeluthyrning, cykelupplevelser, cykelförsäljning, cykelservice, tävlingar

Söderåsens MTB: Uthyrning av sportcyklar, skräddarsydda event, uthyrning av bastu och dinosauriesjön

TeamAlbert MTB: Tävlingar, ungdomsträning, träningsaktiviteter

Jönssons cykelaffär: Försäljning av begagnade och nya cyklar, cykelverkstad

KladdoHoj: Skräddarsydda event på temat DinoHoj

TravelShop: skräddarsydda turer, uthyrning av cyklar

Vramgården

Belinda Wigerfelt, Anette Johansson, Charlotte Lilja Engman, Annika Andebark, Ulrika Jäger, Avalonia tour, Merethe Brathens, Mette Bohlin

Detta samarbete är bara i sin linda. Här behöver jag forska i gårdens historia och sätta varumärket. I höst gör vi klart våra gemensamma förråd.

Litteraturrunda

Samarbete med Litteraturrundan ek för, Biblioteksföreningen i Stenestad, Billesholmstraktens hembygdsförening, Förlagshuset Siljans måsar och flera författare och företag.

Första lördagen i maj.

10-13: Norra Vram med Anette Johansson, Cecilia Johansson och Ida Andersdotter

13-16: Biblioteksföreningen Annika Andebark ev med fler föreläsare om vi lyckas få finansiering.

16-19: Liljans häxbod och Siljans måsar

Cykelhistoriska föreningen

Samarbete med Friluftsfrämjandet Söderåsen, Cykelhistoriska föreningen och Billesholmstraktens hembygdsförening.

Sista lördagen i maj

År: 1525 och 1925

Plats: Vram (Norra och södra – historien bakåt i tiden. Bille-ätten, gårdarna)

Gruva: Schakt Albert

Cykeltur:

Cykelporten -> Koloniföreningen Gullregnet

Musik av Grufsextetten. Presentation av en cykel från 1925.

Förmiddagsfika (egen medhavd)

Koloniföreningen Gullregnet -> Ljungsgårds ursprung -> Norra Vram

Norra Vram: medverkan av Grufsextetten med musik från 1925. Presentation av en cykel från 1925. Försäljning av kaffe och våfflor i Billesholmstraktens hembygdsförening. Möjlighet att förbeställa lunchtallrik genom donation till stiftelsen.

Norra Vram -> Gruvmuseet (utanför) -> Schakt Albert -> Cykelporten

Cykelporten

Dinosauriedagen

Samarbete mellan Team Albert MTB, Ekeby Scoutkår och Söderåsen event och projekt.

Tidsreseguide

Här gör jag det jag älskar – ensam eller tillsammans med andra!

Familjen Skånesaurus

Bokningsbara event för familjer som inkluderar våfflor med sylt och grädde, örtte från trädgården och två timmar teater/lek/guidning.

Pris: 1.200 kr för fyra personer, därefter 150 kr/person.

Köper du antologin Skiftet bjuder jag på två biljetter till den 16 juli eller den 30 juli kl 14-16.

Gummans trädgård/ Häxans nyttoväxter mm

Bokningsbara event för upp till 4 personer för 1.200 kr för två timar, därefter 150 kr/person.

Köper du boken Oväsen i Älvdalen bjuder jag på en biljett till den 17 juli, 24 juli eller 31 juli.

Avalonia tour

Här är jag en av tre tidsreseguider, läs och boka här.

Ett svar på ”Kommer jag kunna se på cancern med tacksamhet?”

  1. Jag vet inget om malignt melanom men däremot om bröstcancer. Jag blev diagnostiserad 2011. Opererad och fick cellgift i sex månader. Gick på uppföljning fram tills 2018 då jag tyckte att allt ändå var bra och min nya onkolog dum i huvudet. I fjor kom den tillbaka trots att det på min karta inte fanns att jag skulle få återfall. Inte jag. Den var värre än någonsin och hade satt sig i peritoneo vilket gjorde att jag varken kunde äta eller sova. Det var en fruktansvärd tid innan jag blev opererad, tömd på vätska och började medicineringen som jag troligtvis kommer att få fortsätta med. Denna gång i tablettform. Jag är inte tacksam för min cancer. Däremot är jag tacksam för yogan. Den tog mig tillbaka långsamt till livet. Den lugna meditativa. Nu tänker jag att jag ska bygga mig stark igen. Rörelse varvat med vila. Dö ska vi alla fast inte idag. Kramar Marika

Lämna ett svar