Reikihealing – en del av min hälsostrategi

Det har varit en vecka med många tårar, men också många skratt. Det är som om känslorna blivit mer intensiva med ett nära döden perspektiv.

Första mötet med bröst- och melanommottagningen i Malmö

I torsdags följde Cykelhandlaren med mig på läkarbesöket.

Vi lastade cyklarna i bilen så vi kunde klämma in en cykeltur när vi ändå var iväg.

Att hitta parkering nära sjukhuset var inget enkelt projekt, så vi parkerade nära Pildammsparken och cyklade till mottagningen. På vägen tillbaka till bilen tog vi en rejäl omväg genom Malmös parker medan insikterna sakta fick sjunka in.

Även om de inte säger det rent ut fattar jag att risken är stor att cancern kan ha spridit sig ut till lymfkörtlarna. Hur illa det är kommer vi inte veta förrän borttagna lymfkörtlar analyserats.

Jag har redan vant mig vid tanken på att det kan vara kört, men jag har hört så många exempel på människor som med tankens kraft lyckat ”få bort sin cancer”.

Den närmaste månaden är en lång väntan på operation. Tålamod är inte min starkaste sida så istället för att vänta har jag bestämt mig för att fixa det själv.

Förberedelser för egen läkning

Steg ett är förberedelse – både mentalt och praktiskt.

Fredagen ägnade jag åt att informera mina närmaste om vad som händer.

I vardagen är det de anställda i Cykelaffären som påverkas. Cykelhandlaren behöver kunna vara ledig och han behöver stöd eftersom han stöttar mig.

Mina föräldrar och syskon fick nöja sig med ett intalat meddelande. Det fanns helt enkelt inte energi för att ringa tre samtal och berätta. Tårarna rann medan jag berättade om vad som händer nu, om hur jag tänker att man ska hantera saker om det värsta händer.

Nu finns det inte ork att ge. Varenda gnutta energi jag har behöver jag lägga på mig själv, på min egen läkning. Cancern är ett giltigt skäl för att vara egoist (något som jag under hela livet anklagats för att vara, men kämpat för att inte vara … men nu är det faktiskt helt ok att sätta mig själv i första rummet. Faktiskt är det rent av nödvändigt om jag ska lyckas få bort cancern.)

Inga konflikter, inga energitjuvar – bara glädje och livskraft finns det utrymme för.

Cykelhandlaren har fått fullmakt att inhämta all nödvändig information om behandlingar direkt från läkarna. Dvs om någon har några frågor får de vända sig direkt till honom. Från nu vill jag inte behöva tänka på sjukdom, istället vill jag ha fokus på det jag tycker är roligt. Det som ger energi.

Den som har frågor kan prata med Cykelhandlaren – antingen genom att besöka Cykelaffären eller ringa honom. Min syster tar kontakterna med min familj, det är även hon som kommer få den jobbiga uppgiften att framföra ev negativa besked.

För nu vill jag inte behöva tänka mer på cancern. Istället vill jag ha fokus på hälsa, på hur stark jag är som kan fixa det här.

För cancern ska bort INNAN operationerna sker (först är det lymfkörtlarna, sedan sköldkörteln). Men istället för att tänka operation tänker jag cykeläventyr. Det är så jag ska skriva in det i kalendern.

I början av nästa vecka får jag operationstiden, då ska jag leta upp ett mysigt hotell i Malmö och boka övernattning natten innan. Sedan kan jag se fram emot ett mysigt cykeläventyr där vi packar med oss goodie-bagen från sjukhuset med tvättsvampar så att jag kan förbereda mig för operation från hotellet. På operationsdagen cyklar vi till sjukhuset och Cykelhandlaren är med så länge han får. Sedan tar han tåget tillbaka till Billesholm och kan hämta mig och cykeln på kvällen. Först då vet vi vilken/vilka lymfkörtlar som opererats bort.

Det finns inget kring operationen som jag behöver tänka på. Cykelhandlaren har kontroll på allt. Och det finns inga sociala kontakter jag behöver ta hänsyn till. Min syster och Cykelhandlaren tar hand om allt.

Kämparglöd

Nu laddar jag för en kamp mot cancern. Kanske är cancercellerna redan bortskurna, men jag tar inte risken att någon finns kvar. Istället ger jag järnet för att få bort varendaste en.

Till mitt hälsoteam har jag valt ut följande personer:

Charlotte Lilja Engman

Hösten 2022 bokade jag min första reikihealing hos Charlotte Lilja Engman. Det blev början till en djup och ärlig vänskap.

Idag har hon reikiinitierat mig så nu kan jag ge mig själv reikihealing vilket jag kommer göra varje dag fram till operation.

Jag kommer även bjuda in de andra kursdeltagarna så vi kan fortsätta ge varandra grupp-healing. Helt magiskt! Kände mig så hållen och trygg.

Anette Johansson

När de ringde från sjukhuset i Ystad och berättade att det borttagna födelsemärket innehöll malignt melanom satt vi och planerade för eventet ”Häxor och nyttoväxter”. Sedan dess har Anette funnits för mig dygnet runt. Hon lyssnar på min ångest och är fantastisk på att lyfta mig. Om en vecka ska vi vara igång och skriva på Vrede i Älvdalen. Här kan jag använda mina upplevelser för fördjupa en av Kristina Gyllenstiernas smärtpunkter – den ångest hon känner när hon inte vet något om framtiden.

Anette Johansson blir min skrivcoach – men hon kommer även hjälpa mig med de växter jag kommer ha till min hjälp i utrensningen av cancern och lägga grunden för Wramgården.

Mitt sätt att hantera ångest är att engagera mig i ett projekt. Den här gången blev projektet Wramgården, men det är inte jag som gör utan Anette. I onsdags fick jag en föraning av det som håller på att växa fram. En plats för fysiska möten och samtal. Anette kläckte idén ”den filosofiska trädgården”.

Anette har fått förtroendet att förvalta Mette Bohlins kunskaper om örter i Billesholm.

Spännande fortsättning följer.

Merethe Brathens

Merethe är min yogalärare, personliga tränare och massör. På tisdag arrangerar hon Avalonias sommaryoga vid dinosauriesjön. Vem vet – kanske arrangeras det hälsoretreat på Wramgården snabbare än jag hade kunnat drömma om.

Framöver kommer Merethe kunna kombinera massage med reikihealing. Redan idag arbetar hon med chakrabalansering och en massa andra saker som läker på djupet.

Ulrika Jäger

Som örtpedagog känner Ulrika Jäger till örternas läkande förmåga och hur de ska tillredas. Helgen innan midsommar deltog jag i hennes kurs uppe i Finnskogen. Med mig hem hade jag tinkturer med både blodrot och daggkåpa.

Andra tips jag fått av henne, Mette Bohlin m fl är följande växter:

Sprängticka (chaga) te eller salva

Groblad (tinktur att smörja sig med)

Körsbär

Rå, tunt skivad maskrosrot (på mackan)

Snärjmåra (rena lymfsystemet. Använd växten till te eller mixa den till en smoothie.)

I september kommer Ulrika Jäger till Wramgården för två veckors skrivretreat. Jag förutsätter då att jag är helt fri från cancern.

Mia, Eric och Philip

Sedan i början av maj har jag haft i stort sett daglig kontakt med min syster. Tillsammans har vi bearbetat så många händelser. När hennes son, Philip, hörde om operationen började han att gråta och skickade sååå fina meddelanden till mig. Hans engagemang värmer och hjälper mig få bort ev cancer.

På måndag kommer de hit och den 10 augusti ska vi äta skaldjur. Då hoppas jag att operationen ska vara avklarad.

Dagarna mellan cykeläventyret i Köpenhamn och skaldjuren den 10 augusti behöver jag inte tänka på.

Istället fokuserar vi på hur kul vi ska ha i augusti. Jag har kommit på att jag dansar för lite. Philip har fått i uppdrag att vara diskjockey i augusti. Så oj vad vi ska dansa!

(Juli 2019) När alla skatterna var upphittade vandrade vi tillbaka till Folkets Park. Duggregnet hade upphört och vi försökte samla alla till ett gemensamt foto – dagens viktigaste punkt enligt mig. (De flesta bilderna i det här inlägget är tagna av min syster Mia)

Shaeen Svanede

Den 4 maj var det pilottur för häxvandring i Billesholm med Shaeen Svanede och Charlotte Lilja Engman. Två dagar senare fick jag veta att födelsemärket på högre arm skulle opereras bort. Antagligen anade jag redan då att det var fråga om malignt melanom.

Nu ser jag fram emot att genomföra pilotturen i Hanna Isacs fotspår den 17-19 augusti. Så snart operationstid är bokad ska vi färdigställa programmet. Tanken är att inleda på Klostret i Ystad med en guidning lördagen den 17 augusti och avsluta på Österlens museum med en berättelse om Hanna Isacs måndagen den 19 augusti. Men som sagt – allt är beroende av när jag får tid för operation.

Ser verkligen fram emot att få göra den här resan med Shaeen.

Drakkungen med tidsreseguiderna i Avalonia tour, Annika Andebark, Charlotte Lilja Engman och Shaeen Svanede

Mitt första barnbarn

Den 9 mars 2024 inträffade dagen som jag längtat efter sedan barnsben – jag blev farmor. Den 29 juni fick jag för första gången förtroendet att under några timmar passa underverket. Ren skär lycka var det att se samspelet mellan Thea och hennes föräldrar. Givetvis blev det inte alls detsamma med mig, men jag har bestämt mig för att få vara med under hennes uppväxt. Det finns helt enkelt inte något annat alternativ än att jaga bort cancern innan operationen om en månad.

Jag har inte tid att genomgå en massa behandlingar och operationer, den tiden vill jag lägga på Thea.

Cykelhandlaren

För alltid ska jag minnas sorgen och skräcken i hans ögon första gången jag berättade om malignt melanom. Det var i maj 2018.

Den här gången bad jag Anette Johansson stanna kvar tills han kom hem.

Den här gången var vi mer förberedda.

Skräcken inte lika oförställd.

Men han behöver mig.

Den närmaste månaden kommer jag ha fokus på att lära upp Johan på alla de uppgifter jag sköter för Cykelaffären. Om det värsta skulle inträffa ska han inte behöva tänka på hur kan ska lära upp en ersättare för mig.

Men det värsta skulle vara att Cykelhandlaren skulle bli så ensam utan mig.

Det finns helt enkelt inte något annat alternativ än att överleva.

Och jag ska göra allt som står i min makt.

Cykelhandlaren kommer vara med mig varje dag, hålla mig, ta hand om alla läkarkontakter. Och han kommer fylla mina dagar med så mycket skratt och glädje. Så som han alltid gör.

Skillnaden är bara att jag också ska släppa min mer skratt och glädje i mitt liv. Jag vill dansa mer, spela mer teater, skratta mer.

Jag kommer överleva!

Med envishet och kämparglöd kommer jag se till att det inte finns en gnutta cancer kvar i kroppen om en månad.

När jag har bestämt mig för något brukar jag genomföra det. Så även den här gången!

Lämna ett svar