Juli – en månad för samlande och njutning

Att göra i juli

  1. Beskär fruktträd (juli – augusti – september)
  2. Njut
  3. Ta tillvara – hallon – körsbär – jordgubbar – smultron
  4. Beskär sommarhallon direkt efter skörd genom att klippa bort alla fjolårsskott jäms med marken (dvs alla skott som gett bär). Gallra sedan årsskotten så att omkring tio kraftiga skott blir kvar per löpmeter.
  5. Frysa in överskott av spenat innan den går i frö (Förra året följde jag Sara Bäckmos arbetsgång)
Bi och humlor älskar bolltistlarna som växer under fruktträden. (juli 2018)

Juliskörd från Naturens skafferi

  1. Smultron
  2. Vildkörsbär
  3. Hallon
  4. Lindblommor (torkas till te)
  5. Pepparmynta (torkas till te)
  6. Timjan (som inte blommat)
  7. Rallar-ros (saft)
Den här spenaten växer och växer när man klipper ner den. Lite tjockare blad än vanlig spenat – men ska innehålla samma näringsämnen.

Recept på saft på Rallarros hämtat från Land

  • 15 stora eller 30 mindre rallarrosblommor (hela toppen av växten med så mycket blommor som möjligt)
  • 1,5 kg socker
  • 50 g citronsyra
  • 2 skivade ekologiska citroner
  • 2 liter hett vatten (ej kokande)

Gör så här

  1. Lägg rallarrosorna i en stor kastrull eller hink.
  2. Häll på socker, citronsyra, skivade citroner samt 2 liter hett vatten (ej kokande).
  3. Rör tills sockret har löst sig. Låt svalna och förvara svalt i 4-6 dagar innan saften silas av och hälls på flaskor. Saften håller cirka 3 veckor i kylen. Frys in för längre hållbarhet
Totaly we was out in 9 hours. It was much uphill, head-wind and gravel. Also we have serval stops for eating raspberry and other berries – because of that only 65 kilometers (juli 2018)
Almost no rain this summer. No harvest for the farmer. No water in the dikes. But very sweet cherries on the tree and raspberries shoulders. (juli 2018)