Yoga dag 2

Med tom mage cyklade jag ner till Regementet – i väldigt god tid. Ja, faktiskt så tidigt att det var låst.

Solen sken och jag tog av mig den tjocka tröjan och satte mig på den i solen. I väskan låg en anteckningsbok som bara var påbörjad – men inte slutskriven. Det fanns gott om plats för nya tankar. Planlöst bläddrade jag i den.

”7/12-09 kl. 9.40 Laboratoriegatan, Stockholm

Lokalerna andas status, lugn och auktoritet. Det är ett nytt skede.

Stengolv, stenpelare, marmorspis, ornament på väggarna, utsirad trappa i mörkt trä.

På väggarna – porträtt av män.

Andas in känslan.

Förändringen ligger i luften.”

Ännu en gång är det dags för en förändring.

Då var det advokatsamfundets ledarskapsprogram. Nu börjar jag en inre resa.

Yogaläraren Ann berättar om vikten av att lyssna inåt, om vikten av tystnad.

Vi ligger tysta på rygg och andas.

Jag andas på ett nytt sätt – kanske för första gången i mitt liv. Det är djupare, mer medvetet.

Igår var det som om andningen berusade mig. Inte ens de enklaste rörelsemönster gick att komma ihåg.

Där på cykeln hem bestämde jag mig för att i fortsättningen tacka nej till all alkohol. Livet är ett bättre berusningsmedel.

Det är 20 år sedan jag började med löpningen. I 20 år har det varit min drog. Fokus på målet, när det varit jobbigt har jag tänkt på hur skönt det är att ligga på gräset och vila efteråt. I 25 år har gympan varit min träningsform. Det började på Gerda-hallen i Lund och fortsatte med gympan i Vallby Sparbank, med GF Kniip i Hammenhög och Friskisk och Svettis i Ystad.

Men det är en ny tid nu!

Nu börjar jag lyssna inåt. Det handlar om att känna sin ryggrad. Andas, andas och andas.

På Facebook läser jag om Charlotte Rudenstams frustration. Hon är en av arrangörerna bakom festivalen Joyride. De har nu blivit uppsagda för att det är en kärleksfestival.

Vad är det för tid vi lever i?

Det är ok att de som styr vårt land (politiker, företagsledare och tjänstemän) träffas i Almedalen en vecka och dricker alkohol och minglar. Men det är inte möjligt för vanliga människor att hyra en kursgård för att inspirera andra att leva mer kärleksfullt.

Vi lever i dubbelmoralens tidevarv!

Jag har själv deltagit på mingel och fester – nästan uteslutande har alkoholen varit en viktig ingrediens. Hur många män som under alkoholens berusning visat sig väldigt intresserade kan jag nog inte räkna.

Under yogan pratar Ann om våld och dess motsats – tacksamhet. Yogan eftersträvar en kärleksfullare värld.

Ärligt talat får jag inte ihop det. Det är ok att under berusning göra sexuella närmanden men det är inte ok att prata öppet om kärlek och hur man får ett mer kärleksfullt liv.

Hos psykologen Kjell Björfors får funderingar och tankar finnas. Jag berättar om hur jag känner mig som 10 år på nytt när jag cyklar på den 21-växlade cykeln, om hur livet har börjat bli en njutbar resa utan mål. Jag pratar om kärleken som räddade mitt liv, jag pratar om kärleksdikterna jag börjat skriva som jag ska skicka med vykort till min älskade – och jag pratar om allt som händer när jag inte sitter på Hamngatan i Ystad.

Kjell säger att det viktiga är det som händer där utanför – Livet.