Klimathotet – den viktigaste valfrågan?

IMG_5920.JPG
Tågtimmarna har blivit viktig reflektionstid. Så länge tågen är i tid och trängseln uteblir njuter jag av varje minut. Bilderna i mobilen hjälper mig minnas vackra ögonblick.

IMG_5913.JPG
Två veckor har jag tillbringat hos min älskade. De flesta kvällarna har vi kastat oss iväg på cyklarna direkt han kommit hem.

Längs slingrande grusvägar har vi plockat björnbär i massor. Doften av mogen spannmål och höst har fyllt vår näsa.

IMG_5911.JPG
I växthuset mognar tomat, zucchini, bönor och gurka. Ogräsrensning, vattning och skörd får tid och rum att försvinna – där finns det bara ett nu.

På biblioteket lånar jag böcker om trädgårdsodling och det vilda skafferiet.

IMG_5925.JPG
Ibland byter vi cykelturen mot en promenad där vi smakar på frön från groblad och nässlor.

Nu ligger de på tork. Höstens müsli berikas med torkade nässlor, rönnbär, citronmeliss och frön från nässlor och groblad. Spännande.

IMG_5926.JPG
På tåget läser jag om riksdagspartiernas miljöförslag i en kvarlämnad Metro.

Vilka åtgärder skulle jag prioritera om jag var politiker?
1. Ta fram en klimatmärkning – ett miljöns jämförpris – som skulle göra det enklare för konsumenten att fatta klimatsmarta beslut.
2. Kraftfulla satsningar på klimatsmarta kommunikationer (kollektivtrafik som fungerar – t ex dubbelspår mellan Malmö-Simrishamn, bra cykelvägnät som inkluderar bra skyltning, förändrade trafikregler och informationsspridning som gör cyklingen säkrare, utbyggnad av fiber – genom bättre uppkoppling kan resor ersättas av interaktiva möten)
3. Satsning på förnybar energi och energieffektivisering.

I september kan vi väljare vara med och påverka framtiden. Fram till dess kan vi hjälpa politikerna att få upp den viktiga miljöfrågan på den politiska agendan.