Promenader i Älvdalen

Sockenstugan i Älvdalen, 16 mars 2016
Sockenstugan i Älvdalen, 16 mars 2016

Det hänger ofta upp sig när jag ska skriva. Visst skulle jag kunna fantisera ihop en miljö – men jag vill ju vara så verklighetstrogen som möjligt.

Vägen genom Älvdalen från norr.
Vägen genom Älvdalen från norr.

När man går igenom Älvdalen är det inte lätt att föreställa sig hur det såg ut på 1600-talet. Idag har jag kopierat bilder ur boken Älvdalens kyrkby när seklet var ungt, av Helge Lindberg. (Norr om kyrkan, söder om kyrkan.) Bilderna har jag lagt upp på bloggen som inspiration.

Norr om kyrkan låg förr Kaplansgården.
Norr om kyrkan låg förr Kaplansgården.

Jag har även försökt bilda mig en uppfattning om hur kyrkan såg ut 1668 och hur ett bröllop gick till.

Nu blir det en ny promenad till biblioteket. Den här gången är det böcker som ska lämnas.