Hållbarhetsfrågor

Från att ha känt mig väldigt ensam med min klimatångest är det nu som om klimatengagemanget växer till en Tsunamivåg. Överallt ser jag klimatsmarta lösningar och det finns så mycket information att ta in, så många engagerade människor att tala med.

I min anteckningsbok skriver jag ner med målsättningen att informationen ska sjunka in, landa och komma ut i kloka ord här på bloggen. Istället är det som om det bara fyller på och fyller på och fyller på.

Istället för att vänta på att hitta någon form av struktur skriver jag ner alla lösa trådar och mailar inlägget till alla nya kontakter jag lovat återkoppla till.

Genom att dela här finns det möjlighet att nå fler engagerade som kan se hur de kan bidra till något gott.

Söderåsen is beautiful all around the year. Here just before we go down – about 55-60 km/h

Söderåsendagen den 3 augusti 2019

Idag hade vi andra mötet om Söderåsendagen. Exakt vad den ska innehålla vet vi inte. I min värld är den som Österlen Lyser – en himla massa arrangemang förlagda till en och samma dag. På Österlen är det ljuset som är tema – här tänker jag mig ett hållbarhetstema.

Tidpunkten råkar ligga mitt emellan ett planerat cykelevenemang i Bjäre och Cykelfrämjandets cykelturistdagar i Kristianstad.

Varför inte passa på att boka in årets semester i Skåne med cykel?

Min vision är att skapa en fysisk mötesplats för klimatengagerade. Tillsammans kan vi skapa ett evenemang som ger ringar på vattnet. Någon beskrev det som en Almedalsveckan med fokus på hållbarhet istället för champagne.

Här kan du läsa mer om vad som hänt kring Söderåsendagen.

Än är inget definitivt bestämt, men de här spännande personerna har jag träffat i samband med planeringen.

Felicia Eckersten – projektledare för Söderåsendagen

Alexandra Kronholm – projektledare för Hållbarhetsmässan

Emma Rehnström – GeoPark Skåne

Lars Tydinger – Klåveröds vandrarhem och uthyrning av MTB-cyklar

Gruvmuseet gruvbrytning

Food Valley of Bjuv

Genom projekt Söderåsendagen har jag fått insikt i hållbarhetsarbetet som pågår i Bjuvs kommun, projekt som jag dessförinnan inte hade hört talas om.  Jag tänker att detta är intressant för en större allmänhet. Tänk om det fanns en speciell ”industri-runda” man kunde cykla runt på – ungefär som Konstrundan på Österlen?

Här kan du läsa mer om SSEC-Swedish surplus energy collaboration och Urban Baltic Industrial Symbiosis,

Andra projekt som pågår är Billesholm Tag Plats och OAS (lokal matproduktion). Om du läser via länkarna inser du att det faktiskt är massor som händer på miljöområdet (men ack så komplicerat att beskriva).

Att cykla Skåneleden från Kullens Fyr mot Arild rekommenderas inte.

MTB i Skåne

Sedan 2016 verkar Insamlingsstiftelsen Skånsk MTB utveckling för att binda samman Skåne med MTB-stigar liknande vandrarens Skåneleden. Vår ”Upplevelsecykling” har stora likheter med MTB.

Tänk om Söderåsen kunde få en ledmärkning som den i Nederländerna? 

moln cykeltur träningspass
Finns det något bättre träningspass än det över Söderåsen? I Stenestad stannade vi och plockade björnbär.

En hållbarhetsstiftelse

Insamlingsstiftelsen Skånsk MTB-utveckling fick jag kontakt med när jag letade förebilder för den stiftelse Cykelhandlaren vill skapa. Än finns den bara på visionsstadiet – men idag fick jag anledning att damma av tankarna. Via Minimalistinnan blev jag kontaktad av Mats Bohman på Pantburksmiljonen. Vi får se om det blir något gemensamt projekt eller om vi bara peppar och delar med oss av info och tankar.

Efterlysning av influencers

Jag har ingen aning om var alla dessa trådar kommer att landa, men en idé som dök upp vid dagens möte var den här.

Tänk om Influencers i Skåne kunde ha en nätverksträff på Söderåsen den 3 augusti 2019 och skriva om allt som händer. Och ännu bättre – skulle det finnas influencers inom hållbarhet som vill vara med och bidra till att Söderåsendagen och Hållbarhetsmässan förverkligas?

Vad jag vill är att skapa en fysisk mötesplats (ungefär som Mynttorget i Stockholm) – men där vi använde mötet för att även sprida information/inspiration till andra.

Billesholms Folkets Park är en perfekt plats för en Hållbarhetsmässa. Där finns också en utomhusscen som skulle kunna användas till korta föredrag.

Som det är nu finns ingen projektorganisation – men om du vill bidra – skriv en kommentar och berätta vad du kan bidra med.

Och glöm inte boka in lördagen den 3 augusti 2019 i Skåne. Jag tror inte att det viktiga är vilka aktiviteter som ordnas utan att vi är många klimatengagerade som träffas, diskuterar, samlar kraft och inspirerar.

Tack Cykelhandlaren för att du gör detta möjligt!

Fågelräddaren är min skyddsängel. Hur många gånger han räddat mitt liv kan jag inte längre räkna. Med honom är jag trygg.