En trädgård blir till

När jag träffade Cykelhandlaren bestod trädgården norr om huset av en stor gräsmatta omgiven av ett vildvuxet buskage. Jorden var utarmad jord pga allt skyfflande och lövräfsande. I östra hörnet tornade en gles gran i sällskap med en idegran. Funkian runt den torrlagda fontänen hade nog aldrig omplanterats och var så full av rotknölar att man inte kunde tränga ner med ett spadblad. Trädgårdens stolthet var rhododendronbuskarna intill husväggen.

Varför anses gräsmattor lättskötta? Det finns väl inte något som kräver så mycket tid som att klippa gräsmattor – och till vilken nytta? Varför inte ha en äng av vitklöver som ger mat till humlor och bi istället?

Cykelhandlaren sa att om jag skulle plantera skulle det vara ätbart. Att ha jobb med odling bara för att det var vackert var onödigt.

Sedan dess har vi diskuterat den stora gräsmattan. Vi började med att plantera in körsbärsträd i den östra delen. Sedan fyllde vi på med äppelträd i väster. Kvar var den stora mitten. Min trädgårdsskrivbok är fylld av skisser och förslag. I höstas fick jag hjälp att gräva tjugotvå hål där vi planterade åtta Lapins, fyra Sunburst och fyra Heidi (alla körsbärsträd) samt sex specialympade äpplen och päron som vi beställt av Viktor på Stenestad Park. Det var han som från började inspirerade oss att plantera fruktträd.

Gången från väst mot öst har planterats med Heidi och Sunburst

I väster växer ett gammalt klarbärsträd som slagit upp rotskott. I kylskåpet förvaras ympskott från Lapins-körsbärsträden. I maj ska vi testa att ympa för första gången. Tänk om vi kan få ett körsbärsbuskage istället?

Gången från öst mot väst. Den gräsklippta som vi tagit ut med ögonmått låg inte alls i mitten. Till våren får jag hjälp att gräva fram nya gångar som ska få marktäckning av gammalt keramikspill.

Det är stora gräsytor som ska förvandlas till blomsteräng. Planen är att lägga ut papp och täcka med jord som sås med gurkört, honungsfacelia och blodklöver. Hos Impecta finns både bra bilder och beskrivningar. Nu gäller det bara att räkna ut hur mycket frö innan jag kan beställa från deras webb-butik. I blomsterängarna kommer jag fylla på med rosor i gult, aprikos och orange. Så småningom kommer trädgården bli flera skikt för att skapa ett bra mikroklimat för fjärilarna.

Cykelhandlaren vill fylla jord i fontänen, men jag har en dröm om vattenblänk och porl. Tänk vad bra det skulle vara för trädgårdens insekter. Småfåglarna har redan flyttat in och i somras hittade vi nya fjärilssorter som vi aldrig tidigare sett. Fyra års perennplantering börjar ge resultat. Kungsljus, vitklöver och kärleksört är populära hos humlor och fjärilar.

Blivande rosengången mott norr

Hur många fruktträd vi planterat in norr om huset har jag inte räknat – men det ska jag göra vid tillfälle.

Valnötsträdet beställde vi av Viktor på Stenestad Park. Det är specialbeställt från Ungern och får stora valnötter.
Tyvärr älskar harar och rådjur också Valnötsträd
Trots att grenarna gnagts av fanns livskraften kvar.
Det andra valnötsträdet är betydligt större

Målet är att bli självförsörjande på frukt och bär. Inlindade i tidningspapper förvaras Ingrid Marie och Cox Orange i mjölkkannor i ett skjul. Efter jul blir tyvärr Ingrid Marie mjöliga, men uppskattas av koltrastarna. Cox Orange har vi ätit fram i mars, men för det mesta har vi ätit upp dem långt tidigare. I kylskåpet finns även Cox Orange kvistar från vinterns beskärning. Kvistarna har jag lindat in i hushållspapper och förvarar i kylskåpet. I maj ska vi pröva att ympa in dem i Transparente Blanche. Det trädet föll i en höststorm, men har slagit upp nya skott efter att roten täckts med jord. Varför då ta bort det?

I trädgården fanns fem gamla äppelträd som vi börjat beskära. Transparent Blanche föll i en storm, men jag har täckt över roten och nya grenar spirar.

Tack vare trädgården är jag alltid nyfiken på morgondagen, spanar efter vårlökar och drömmer om vårens trädgårdsarbete.

Hoppas du vill följa med och se trädgården runt fontänen växa fram.

Mot åkern i väster har vi planterat en Ullungslönn