Flygskam

We found this poster at Kastrup Airport

Ekologisk yoghurt!

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.

Flygmatsbrickan består av engångsplast.

En plastlåda med en ostskiva, två korvskivor, en skiva kalkon, paprika, tomat och ett salladsblad.
En plastpaket med plastbestick, servett, salt och peppar
En plastlåda med några bitar frukt
En paket smör
En påse müsli
En paket marmelad
En yoghurt
Det enda som inte är omgivet av engångsplast är brödet som läggs upp med tång.

Om den där yoghurten var tänkt att den skulle stilla dåliga miljösamvete får den motsatt verkan på mig. Som ett utropstecken ligger den på brickan, påminner om hur jag undviker engångsmaterial in absurdum när jag är hemma, äter ogräs, planerar bilfärder. På fem ynka timar har jag förbrukat mer av min klimatbudget än jag gör på ett helt år.

Småungar skriker, flygplansljudet dallrar som en migrän i den välvda tuben. Vad håller vi på med?

Hur kan någon tycka att weekendresor är lyx? Är folk verkligen beredda att spendera så mycket restid för några ynka dagars miljöombyte.

04.15 gav vi oss iväg till tåget i Helsingborg för att vara i god tid (tyvärr vet man aldrig när tågen är inställda i Skåne). Cyklarna i två gigantiska kartonger, skjutdörrar (tack och lov inga svängdörrar som på Sturup), tåget väntade på perrongen – bara att bära ombord.

Smidigt – men dyrt – 387 kronor för en duobiljett – men då ingick inga cyklar, de kostade 193 kronor. Det kan jämföras med flygresan som kostade 700 kronor t.o.r per cykel och 1.525 kronor t.o.r per person. (På resebyrån påstod de att de enda biljetterna som fanns kvar var i ekonomiplus – och då ingick flygplans mat och vanligt bagage.)

Öresundståget var punktligt – avgick 5.11 och stannade på Kastrup klockan 6.15. Det var bara att lyfta av lådorna och ta rullbandet upp till terminal 2, hämta en bagagevagn och rulla iväg.

På terminal 3 fanns en bemannad disk som tog emot rullstolar, barnvagnar och våra cyklar. Ingen kö i säkerhetskontrollen och vi hade en hel timme på Kastrup. Varför oroar jag mig alldeles i onödan för att hinna i tid?

Absolut vodka i färgglada flaskor, Hennesy konjak för 1.727 danska kronor flaskan, parfymer, den lille havsfrue som kylskåpsmagneter. Tänk varenda onödig pryl lämnar Kastrup med flyg, orsakar flygvikt och koldioxidutsläpp. Vad ska vi med alla dessa prylar?

Framför gaten är det redan fullt, mest pensionärer, men även flera småbarnsfamiljer. Och jag skäms inför barnen, att vi slösar bort deras möjligheter till frisk luft på onödig konsumtion.

Vi väntar medan kön i gaten växer och krymper enligt högtalarnas otydbara instruktioner. Vi har fått plats vid vars en sida av gången. Fram och tillbaka rullar drickavagnen med vinflaskor, miniatyrflaskor, flaskvatten. Enorma rövar pressar in mellan säten. Är det här verkligen avkoppling?

Mitt livs enda weekendresa gick till Rom våren 2015. Hand i hand besökte vi Fontana di Trevi som var täck av byggställningar. Nödvändig restaurering på grund av alla avgaser. Bilar och mopeder i varje gränd och gata. Sotsvarta fasader och avgasfylld luft. Där försvann reslusten.

In with way? And what is the price for the planet?

2015 och 2016 följde jag med på inköpsresor till Balticum. Istället cyklade vi på helgerna. Klockan tre när Sven lördagsstängt affären trampade vi iväg, sov på något lyxigt SPA, åt gott. Förvisso ingen billig sprit, inga flygklipp – men många upplevelser och frisk luft.

Samtidigt växte ett begär efter mer cykling. Då och då försökte vi ta måndagen ledigt, men Sven vill helst inte lämna affären under högsäsong. Januari 2017 bokade vi en restresa till Teneriffa, sedan följde Sardinien och Teneriffa igen. Vi dämpade vår klimatångest genom att investera i klimatsmarta bolag.

När jag stirrar på min ekologiska yoghurt blir jag förtvivlad. Vad spelar det för roll vad jag gör i vardagen när en ynka flygresa orsakar så stora utsläpp?

Hur många av mina medpassagerare bryr sig om miljön över huvudtaget? Kastrups konstlade värld är beslutsfattarnas hemmaplan. Hur ska det någonsin kunna bli en förändring?

Kanske borde all flygreklam innehålla varningstexter precis som reklam för cigaretter?

Här hittar du samlingsinlägget om Gran Canaria med länkar vidare. 

Stort tack till instagramkontot ”aningslösa influensers”

Gå gärna in och följ!