Cykel på tåg – funkar det?

Flygskam

Jodå, jag har påverkats av flygskammen. Trots att vi klimatkompenserar för våra resor med råge så känns det inte längre bra. Men att hitta klimatsmarta resealternativ där vi kan ta med våra cyklar är tidsödande. Därför börjar jag redan nu. Förhoppningsvis kan jag uppdatera den här sidan efterhand.

Höstresa

I månadsskiftet september oktober har vi möjlighet att vara borta i maximalt 14 dagar. De resmål som lockar är Bodensjön och Dalarna. Eftersom vi helst vill undvika flyg och bil blir transporterna en avgörande fråga vid val av resmål.

Det här har jag fått fram hittills.

Bodensjön

Vad jag har förstått är det i Sverige det är problematiskt att ta med cykel på tåget. Visserligen kan du ta med cykel på Öresundståget, men du kan inte boka plats – så du riskerar att få åka utan cykel, vänta till nästa tåg – ja, du fattar. Lite letande för att hitta linjer etc, men det verkar kunna fungera.

Det finns plats för ett fåtal cyklar på IC-, EC- och på de några av de nya ICE4-tågen.

Du behöver en särskild biljett med möjlighet att ta med cykeln samt en särskild platsreservation för cykeln. Dessa kan dock bara bokas via en DB-återförsäljare (telefon eller irl) för internationella resor. Resor inom Tyskland är dock inga problem att boka online på bahn.de.

För att hitta tåg där du får ta med cykeln måste du bocka för rutan för ”Fahrradmitnahme”/”Carriage of bicycle”.

Jag har åkt tåg med cykel från Berlin-München, Lindau-München och nattåg Venedig-München (via öbb dock). Åtta minuters bytestid som föreslogs ovan är kort. Det tar ett tag att lasta i och ur cykeln, särskilt om det är många cyklar på tåget. Och är det perrongbyte på det, där man måste bära cykeln och bagage, kan det bli tajt.

Det här har du säkert redan läst?
https://www.bahn.de/hilfe/view/pk/en/fahrrad.shtml

På den tyska sidan kan du se bilder på hur det kan se ut: https://www.bahn.de/…/fahrrad/07rad_fahrradzuege.shtml

Jag har cyklat i de flesta länder i central- och Östeuropa (Tyskland, Österrike, Baltikum, Polen, Ungern, Tjeckien, Ungern, Slovakien, Serbien, Kroatien, Rumänien, Bulgarien). Det finns alltid tåg som tar cyklar, oftast de långsammare tågen. SJs argument, som jag fattar det, är att alla tåg som körs av SJ numera alltid är fulla och att de har brist på vagnar. Ersätter man personplatser med cykelplatser skall de kosta därefter, dvs ca tre personbiljetter/cykelplats. Och då blir det ekonomiskt ohållbart. Detta gäller inte för lokaltrafiken, och de tar följaktligen som regel cyklar (tex Västtrafik, Krösatågen etc). Ett undantag är Öresundståg (Danmarksbaserat), de kör fjärrtåg och tar cyklar (kostar som barnbiljett).

Dalarna

I Sverige är det värre. SJ har den konstiga regeln att man inte får ta med cyklar. På tåg i Bergslagen får du ta med cykeln kostnadsfritt, men kan inte boka plats.

Tåg i Bergslagen

Men hur tar man sig från Skåne till Mjölby? Alternativt från Göteborg till Mjölby? Eller någon helt annan väg? Ska vi behöva ta bilen till Mjölby för att sedan åka tåg? Då blir det ju att vi tar tåget hela vägen.

Vem äger SJ? Skulle det inte vara rimligt att verka för klimatsmart resande?

Vinterresa

Här ska jag absolut läsa mer om Nightjet, men det blir en annan gång. Omöjligt verkar det inte att ta sig till södra Italien med tåg.

Santa Maria de Leuca i Italien

Tåg i Italien

det borde inte vara något problem alls för dig att ta med cykeln med tåg till Italien. På tyska tåg kan man vara tvungen reservera plats för cykeln och det kostar en slant. Men på öresundståget (om jag förstått rätt) är det bara ta med den. Om du går in på bahn.com så står det vilka tåg man kan ta med cykel och om man måste reservera plats eller inte. Du borde kunna söka på hela vägen ner till Italien. Annars finns railplanner-appen om man först vill kolla resrutt och bolag för att sen kolla vad de säger om cykel 🙂 inom Sverige får du nog kolla vad regionaltågen erbjuder iom att SJ inte tar cyklar om de inte är nerpackade. Rätt säker på att regionaltågföretaget som går i vårt län tillåter cyklar ombord 🙂

Isabel Cardin, Cyklistbubblan

Här kan du se när vi tog tåget från Helsingborg till Kastrup

På första morgontåget var det gott om plats även för två stora cykellådor.

Tips och tricks

Hittade det här tipset i FB-gruppen Tågsemester

Jag har tagit med en vanlig cykel på SJ tåg flera gånger med följande metod: jag tar av framhjulet och stroppar ihop det parallellt med bakhjulet. Jag skruvar loss styrstången och vänder den 90 grader. Sen paketerar jag alltihop i ett stort påslakan och drar några stroppar runt paketet. Hela processen tar bara 5-10 minuter, man kan göra det på perrongen.

SJ har cykelförbud men inget förbud mot stora knöliga former i ett påslakan.

Länkar

Påverka för fler chartertåg

Mitt Skifte

Tåg

Påsk, Kristi Himmelfärdshelgen och under sommaren kan du resa nattåg till Berlin. Här kan du läsa mer.

Tågcharter till Lofoten med Tågsemester.nu

Nightjet – ÖBB

Europarunt.se där du kan köpa Interrail-kort

Det går inte att resa med cykel på SJ

Vilka tåg kan du ta med cykel på?

Sammanställning över villkor gällande cykel på tåg

Buss

Flixbuss kör i Europa

Goda exempel

Tåg till Schweiz