Söderåsdagen 2020

Vilken lycka!

Tillsammans genomförde vi Söderåsdagen 2019 – och responsen var överväldigande!

Tidsresan till Trias lockade flera intresserade. Ett par som fanns på plats redan innan elva hade kört från Varberg. Helt fantastiskt.

Trädgården i norr
Foto: DinaSinnen

Extra tacksam är jag för att Fredrik kom från Ludvigsborg. Bilderna i detta inlägg har jag fått låna av honom. På hans FB-sida hittar du ännu fler bilder från trädgårdarna i Billesholm.

Förutom att han är en duktig fotograf har han ett genuint miljöintresse. På hans instagramkonto Levhallbart kan du följa hur han cyklar och skänker pengar till djur. En sann förebild.

Den stora upplevelsen för mig var alla möten med människor som också vill göra något för miljön. Det är som om vi startat en ny miljörörelse i Skåne. Det kom fram så många nya idéer och det finns ingen ände på hur bra det här kan bli.

MTB-banan i Schakt Albert invigdes – och det finns nu en struktur hur den kan utvecklas  hållbart. Under hösten kommer Klåveröds vandrarhem utveckla upplevelsepaket som kan bokas under 2020.

Vi har testat olika event kring geologin och under vintern kommer Emma Rehnström paketera upplevelserna så att de kan bokas via TravelShop.

Det som är kvar är min hjärtefråga – den biologiska mångfalden. Anledningen till att Sven Jönssons cykelaffär AB förvärvade Schakt Albert. Många har berättat att de är intresserade av att bidra här. Min kunskapsnivå är låg, därför har jag lämnat över till Kurt Månsson att samordna inventeringar, projektansökningar och allt annat som har med den biologiska mångfalden att göra.

Kurt har under många år varit en av eldsjälarna bakom Söderåsens Naturskyddsförening. Tillsammans med honom, Johnny Nilsson i Friluftsfrämjandet och Sverker i Cykelfrämjandet utvecklade vi Cykeldagen för några år sedan. Sedan dess beundrar jag Kurt både som person och kunskapskälla. Att han nu åtagit sig att samordna åtgärderna för biologisk mångfald i Schakt Albert känns helt underbart.

Trädgården i söder
Foto: DinaSinnen

Felicia Eckersten och Alexandra Kronholm kommer fortsätta som projektledare för Söderåsdagen. Runt henne finns ett starkt team som stöttar. Fler kommuner är intresserade av att göra liknande arrangemang. Min vision är flera veckor av hållbara upplevelser längs Thornquistzonen.

Men just nu ska jag bara släppa allt vad Söderåsdagen heter. Ha tillit till att dessa fantastiska personer kan fortsätta utveckla Söderåsdagen och upplevelserna kring Söderåsen. Idag programmerar jag om min hjärna. Det är författare jag alltid drömt om att bli. Drömmen är närmare nu än någonsin.

Fake it until you make it

Nu packar jag väskan. Det är inte så mycket som behövs. Mitt utskrivna manus med anteckningarna från maj. Anteckningsblocket från skrivretreaten i januari med Mats Söderlund och Susanna Alakoski. Datorn. Badkläder.

I natt tar jag tåget norrut. I morgon vid den här tiden befinner jag mig på Mefjärd.

Utan kamera.

Med dålig internetuppkoppling.

Tid för manus. Tid för tankar. Tid för att påbörja ett nytt liv.

I juni öppnar jag upp min trädgård nästa gång. Då är det i samband med bokmässan i Billesholm.

Foto: DinaSinnen

Här kan du läsa mer om mitt bokprojekt