Konsumtionshierarkin i julens tid

Det fanns en tid när jag hade ett speciellt skåp till julklappar. Redan runt midsommar började jag samla presenter. Mina svärföräldrar bokade en dag då de gav sig iväg och shoppade allt – massor. Ja, ni förstår själv vilket berg av julklappar mina barn växte upp med.

Kanske handlade det om min egen dåliga självkänsla – att jag aldrig tyckte att jag dög. Att inget av det jag gjorde var tillräckligt bra.

Jag har verkligen försökt ändra på det, men gamla vanor sitter djupt inrotade.

 

Använd det du har

Jag försöker leva utan prylar. De få ägodelar jag har ska användas. Tavlorna jag hade gav jag till mina barn. Nu hänger de hos mina föräldrar, namnade och klara. Det är upp till barnen att använda dem i sina hem – eller sälja dem om de vill ha pengarna.

Länkar

Årets julklapp 2018 det återanvända plagget

Leta i lådorna – Carina Brander

Vårda det du har

Under flera års tid har jag plockat fram smyckeskrinet – putsat upp smycken jag en gång fick av barnens far och gett till min dotter medan sonen fått motsvarande belopp i pengar. Jag använder inte smycken längre.

Laga saker

En rejäl översyn av cykeln kan göra den som ny. Många cyklar står oanvända i garaget under vintern och kan lämnas in för service utan att ägaren märker det. Byt ut trasiga sadlar, fixa in fungerande ringklockor – ja, byt vad som behövs för att cykeln ska bli i topp-skick. En klimatsmart julklapp!

Låna av varandra

Jag älskar trädgårdsböcker. Ibland hittar vi trädgårdsböcker på loppisar, ibland har jag fått av Cykelhandlaren i present. Förra året tog jag min allra finaste trädgårdsbok och lånade ut den till min mor på ett år. Får se om jag får tillbaka den i år. I så fall kommer den vara som ny eftersom jag inte tittat i den på ett helt år.

Byt med någon

Av min syster brukar jag få en pocketbok som hon redan läst – och hon brukar få de bästa pocketböckerna jag läst under året. Inslagna i fina paket så klart. Varför måste allt köpas nytt?

Gör själv

Förra året var julgodiset jag fick av min son och hans flickvän det jag uppskattade allra mest. Bland favoritjulklapparna som jag minns finns även många burkar saffransskorpor från min dotter. När jag var barn fick jag hårda paket av farfar som innehöll något han snickrat och ett platt paket med pengar.

Vackra ord – Plånboksmarts presenttips är genialiskt!

Hos Lonely Field hittar du bra tips att göra själv

Köp begagnat

När mina syskonbarn döptes köpte jag begagnade byggklossar och la pengar i ett kuvert. Mina föräldrar gjorde likadant till mina barn. Då var det kanske inte så populärt – men när baren insåg hur mycket pengarna växt och de jämförde med leksaker och silverskedar de fått av sin farmor och farfar föredrog de aktiefonderna.

Adrienne Collin tipsar om hur du hittar begagnade julklappar

Buy less be more – om att köpa pre-loved

Köp nytt om du inte kommer på något bättre

Om du köper nytt tänk efter att det blir rätt och något som behövs.

Jag minns tenntallrikar vi fått att hänga på väggarna, vasar, keramik – jag ska erkänna att jag genom åren bytt en hel del onödiga presenter. Visst är de en vansinnig värld vi lever i!

Julklappar till Vintercyklisten

Fler användbara cykeljulklappar

Hur väljer jag hållbarhet och funktion – Linda Lii Lundberg

Gröna julklappar i sista minuten – Bondjäntan Odlar

Buy less be more

Tidigare års inlägg om julen

15 december 2018

 

2 svar på ”Konsumtionshierarkin i julens tid”

 1. Härliga tankar! Och har gjort som du: bunkrat julklappar i massor och dessutom shoppat loss ordentligt. Helt crazy! Men skönt att ha lämnat det och att inse att vi kan hålla den ekonomiska karusellen igång på annat sätt, i form av begagnat, hyr osv. Viva hållbarheten!

  Bilden på granen är ju klockren!

  HEJA PÅ!
  //M

  1. Exakt! Och det blir så mycket mer omtanke om vi lägger tiden på att umgås istället för att lägga den på att tjäna pengar som ska användas till konsumtion.

   Ett annat mind-set helt enkelt!

   /a

Kommentarer är stängda.