Gott Nytt Decennium!

Om två timmar är detta decennium till ända. För tio år sedan satt jag framför brasan på Killans bönegård i tystnad. Det har hänt mycket under de tio år som gått – men inget ont utan att det har något gott med sig.

2020 kommer bli ett spännande år och jag är full av pirrig förväntan. De flesta planerna är lagda och jag vet vad jag vill. 2019 års sista timmar ska jag reflektera över alla fina minnen det gångna året har gett mig.

Januari

Efter en lugn nyårshelg i Ystad åkte jag till Simrishamn på skrivretreat för Mats Söderlund och Susanna Alakoski. Gång på gång fick jag höra att jag skulle tro på mitt skrivande, se mig som författare. Dagarna i Simrishamn gav mig tillräckligt med mod att än en gång skicka manuset till förlag – den här gången dubblade jag antalet och skickade till åtta olika.

Stranden i Ystad

 

Morgonljus i Simrishamn

Februari

Den 1-14 februari cyklade vi på Gran Canaria.

Två varv runt Gran Canaria – vilken cykling (men tyvärr också ganska mycket bilar på sina ställen).

Någon riktig vinter var det inte i Skåne – den här bilden är från februari 2019

Mars

Det finns mycket att upptäcka även på hemmaplan – den 10 mars cyklade vi till Nackarpsdalen.

Den 14 mars vräkte snön ner i Älvdalen – vilket sagolandskap!

April

Våren var tidig i Skåne – vi besökte Lunds botaniska trädgård, Alnarpsparken och narcissfestivalen i Malmö slottspark.

Påsken tillbringade vi på Rügen – vilket cykelparadis – och så nära!

Maj

Vi njöt verkligen av Skånevåren 2019. Värmen kommer först i sydväst – där började vi – sedan höll vi kvar det där skira genom att fortsätta till Hallandsåsen och sist cykla på Österlen. 

Nu tränar jag en ny syn på mig själv. Att skapa utrymme för ett författarskap. Då finns det inte tid till några projekt. Inte tid för annat. Då behövs det tid för reflektion, för varande, för orden. Författare och influenser – men inte en sån som svarar på en massa grejor – en sån som delar ord och upplevelser från våra cykelturer.

I mitten av maj åkte jag upp till Älvdalen för att uppmärksamma att det var 350 år sedan de första avrättningarna i det som skulle kallas det stora oväsendet. 

I Älvdalen fick jag urinvägsinfektion som gick upp i njurbäcksinflamation. Sängliggande i feberyra redigerade jag mitt manus och förhandlade fram avtal med Hoi förlag.

Efter minnesstunden kom en åhörare fram och lämnade en bok om Civilkurage. Han sa att det var vad jag talade om. Idag upplever jag att älvdalsbornas är stolta över den historia jag tagit fram ur mörkret. Foto: Maggan Eriksson

Juni

I juni vill jag bara stanna tiden. Den här våren tillbringade vi mycket tid i trädgården och i Norra Albert där det pågick utgrävningar. 2020 ser jag fram emot att äntligen få berätta mer om fyndigheterna. I trädgården blev äntligen rhododendronrabatten färdigplanterad.
Sonen avlade ekonomexamen i början av juni!
Den 25 juni fyllde min mor 75 år. Att vara med och träffa deras vänner var ett viktigt steg i mitt tillfrisknande.
I juni invigdes Sydkustleden. Vi cyklade den i flera etapper. Midsommarafton tog vi tåget till Ystad och cyklade till Simrishamn (för att få vinden i ryggen) – sedan tåg till Ystad och vidare cykling till Smygehuk där vi övernattade.

Juli

När jag fick besked om malignt melanom i maj 2018 hade jag bara en önskan – att få träffa hela min släkt ännu en gång. Det blev verklighet i juli i samband med mitt 50-årsfirande!

I femtioårspresent fick jag en Principia el-mtb av Cykelhandlaren. Dagen efter vurpade jag och bröt ett revben.

Augusti

Den 3 augusti arrangerades den första Söderåsdagen. En stor del av min juli gick åt till att förbereda evenemanget och skriva om det i sociala medier.
Foto: DinaSinnen

Efter Söderåsdagen reste jag till Stockholms skärgård för att redigera mitt manus. Sjöstugan sedd från bryggan. Svårt att tänka en bättre plats för att redigera manus.

September

September kom att handla väldigt mycket om cykling – föredrag på cykelfestivalen i Skurup, cykelmässa med Söndergaard och HF Christiansen på olika helger. (På bloggen skrev jag dagliga inlägg om cykling.) Dessutom en tur till Stockholm för Susanne Brijkers författardebut, teaterföreställningen Häxjakten, klimatstrejk, möte med förlaget och besök på museum.

När jag passerade Gamla stans cykelaffär kom jag på den lysande idéen att hyra cykel. (Medborgarplatsen den 20 september)

#CyclistsForFuture
Härligt sällskap av Alexander Nilsson i demonstrationståget. Alexander är en av administratörerna i FB-gruppen Klimatsmarta investeringar (Malmö den 27 september)

Oktober

I oktober cyklade vi äntligen runt Bodensjön – en resa vi diskuterat sedan vi träffades i augusti! Här en bild från linbanan upp till Pfänder. Här kan du läsa hur vi tog oss till Bodensjön utan att flyga.

Bodensjön Bodensee
Konstanz – en bra utgångspunkt för cykelturer runt Bodensjön.

November

En cykeltur på Österlen Lyser kan varmt rekommenderas – i år hade vi dock inte lika stor tur med vädret som 2018. Här kan du läsa mer. 

Algodling i Hammenhög på Simris Alg. En imponerande anläggning – och vi är stolta aktieägare (även om kursutvecklingen hittills varit dålig.)
Välbesökt ”kura i skymningen” på Älvdalens bibliotek i november.

I Älvdalen började jag även planera för boksläppet den 21 mars 2020.

Den 29-30 november tillbringade jag tillsammans med ungdomarna på Elisefarm och Bosjökloster. Samlar på fina minnen – och detta var ett sådant!

December

Cykelturer

Råby vång söder om Hörby den 1 december. Juligaste cyklingen! Hög klar luft och glittrande frost.

Väder

December var extremt grå. Vi parerade cyklingen mellan skurarna tisdagar och torsdagar. Den är bilden är från söndagen då vi ätit årets bästa julbord på Rosenberg i Åstorp.

 

Maten

Det gråa vädret och bristen på cykelturer fick mig ur balans (ja – och så det där med jul och nyår). Det gjorde att jag slarvade med maten – dvs en ond cirkel med mer gluten, mer socker. I dag har jag ätit princesstårta – och i morgon har jag köpt med mig struvor till Cykelhandlaren. Men efter trettonhelgen då är det nya tag.

Skrivande

Under december har jag gått igenom romanen ytterligare två gånger – först korrekturet och sedan den ”satta” texten. Nu ska jag bara skriva in mina ändringsförslag och snabbläsa en gång till.

När jag tittar tillbaka på 2019 är jag nöjd med min skrivarinsats! Att ta manuset från en massa ord till en riktig bok har varit en större resa än jag väntat mig.

Sociala medier

Under december har jag inte varit så aktiv i i mina egna kanaler sociala medier. I influencerrollen räknar jag dock även föredraget i Helsingborg.

Istället har jag lagt mycket kreativitet i 4verkeriet kanaler. 

Månadens bästa

Känslan efter föredraget i Helsingborg (se filmklipp ovan) – och att akademinbokhandlen köpte in Oväsen i Älvdalen centralt!

Månadens sämsta

Att jag mått så dåligt psykiskt. 

Lärdom

Det är ett nytt decennium – det är slut med sorgen över kärnfamiljen. Nu börjar min tid som författare och jag behöver ta kontrollen över mitt liv igen. Nu vet jag vad jag vill,

Mål för januari

Komma rätt på det på det i mina vanor igen.

Långsiktiga mål

Bygga ett författarskap.

Tacksamhet

För alla underbara människor som finns runt omkring mig, som visar omtanke och tålamod när jag inte mår så bra.

Och när jag tittar tillbaka på 2019 är jag oändligt tacksam för allt jag fått uppleva. Tiden som gått känns välinvesterad!

Tillbakablick 2018

2 svar på ”Gott Nytt Decennium!”

  1. Wow Annika!
    Blir alldeles varm av att läsa det här. Snacka om att du är viktig, gör avtryck och skillnad.

    Civilkurage! Wow för dig. Blir spännande att följa året som kommer!

    1. Åh, tack! Och DU gör en enorm skillnad i mitt liv! Går ofta runt och känner mig värdelös – men tack vare dina deppiga instagraminlägg börjar livet vända på riktigt! Sluta aldrig med dem! Bästa terapin tillsammans med yoga, dagsljus, cykling och natur.

      Stor kram!

Kommentarer är stängda.