Mötet med Ingrid i Kettisgården (Eldarna 6)

Många märkliga händelser har kantat min väg från psykiatriska kliniken (februari 2014) till boksläpp i Älvdalen (maj 2020). Här hittar du en sammanställning till samtliga inlägg om de märkliga händelserna.

September 2015

För att kunna skriva om häxprocesserna behövde jag uppleva septembernaturen. Därför åkte jag till Älvdalen i september 2015. Tillsammans med Tini och Lennart fick jag för första gången i mitt liv uppleva fäbodar.

Länkar

Hedbodarna

Slängbodarna

Kettis Ingrid utanför Kettisgården

Men jag behövde också uppleva byn Åsen. På lördagens morgon trampade jag iväg över Älven, men i Månsta kom regnet. Länge skulade jag på en övergiven veranda med skrivboken i knäet, men när regnet aldrig tycktes upphöra cyklade jag tillbaka till Tre Björnar och sköt fram cykelturen till söndagen.

På söndagen sken solen och jag valde en annan väg till Åsen, cyklade vilse i skogen och träffade en kvinna på promenad som tipsade mig om Ingrid i Kettisgården. När jag kommer i höjd med Åsens kapell börjar kyrkklockorna klämta. Utan att kliva av cykeln läser jag på informationstavlan – jodå – det är en gudstjänst som börjar – och de är sällsynta i Åsen. Bättre tillfälle att se myrmalmskronorna lär jag aldrig få, så jag låser cykeln och går in.

Kyrkbänkarna gapar tomma sånär som på två ensamma kvinnor. Jag sätter mig längst bak. När gudstjänsten är över dröjer jag mig kvar, studerar interiören och börjar småprata med prästen, frågar om var Kettisgården ligger.

”Du kan fråga Ingrid”, svarar prästen.

En av kyrkobesökarna har redan hunnit gå – men det är Ingrid som är kvar! Hon bjuder hem både mig, prästen och kantorn på kaffe och vi får en helt fantastisk eftermiddag tillsammans. Ingrid berättar vad hon hört av sin svärmor, visar mig källan där Gertrud hämtade vatten, var i backen man tror att Gertrud bodde och hon kör mig till Gambodarna – den fäbod där vittnande barnen tillbringade sommaren 1668.

Några år senare besökte jag Ingrid på Tallbackens äldreboende. Det var första gången jag läste högt på Tallbacken.I korridoren hörde jag någon spela på ko-horn. Detta blev början till många besök på Tallbacken. Mitt första framträdande inför publik var magiskt – du kan se det i slutet av vloggen längst ner i inlägget.

Kettis-Ingrid och jag på den plats där man tror att Gertruds farfars gård låg.
Gambodarna – Åsens hemfäbod där Gertrud, Erik, Anna och Hans tillbringade sommaren tillsammans 1668.
Källan där Gertrud hämtade vatten finns kvar.

Länkar

6 september 2015 – Cykeltur till Åsen

Här kan du läsa om Gertrud Svensdotter

Utsikten från Åsen är obeskrivlig – långt där nere flyter Älven. En gång var hon vild och vacker – nu har vattenkraften tämjt henne.
Här kan du följa med på byvandring i Åsen.
Se 14 minuter in i det här inlägget.