Trolldomskrönika

Lördagar är min skrivdag där jag ligger kvar i sängen med datorn. Min hjärna är inställd på detta skrivpass och samlar orden under veckan. Förra lördagen missade jag att skriva trolldomskrönikan till Happy Älvdalen, men idag kom orden. När jag skulle leta upp ett citat kom jag att se datumet för landshövding Duvalls brev till fogden. Den 26 april 1669 – i morgon är det 351 år sedan!

Var för väntade landshövding Duvall så länge med att vidarebefordra domen till fogden och prosten? Tvekade han in i det sista.

Att Hovrätten tvekade vet vi, det framgår av bevarade handlingar. Därför fick de häxanklagade tillbringa sju månader i fångehålan i Falun. Sju månader – det går inte att föreställa sig deras lidande.

*

I mörkret är dag och natt lika. Marit kryper ihop på golvet, drar upp knäna mot hakan och sveper schalen hårdare om axlarna. Paltorna skaver mot kinden. Hon lägger handen på farmors arm, men farmor är stilla. Andas hon? Kinden är skrynklig och mjuk, men varm. Marit lägger pannan mot farmors rygg. Berättelserna har tystnat. Som regndroppar flyter dagar och timmar samman i en färglös vattenpöl. Hon fingrar på skinnpungen med torrt bröd. Magen värker, men hon sparar. Här står en trollkona lägre än mandråpare, bolare och tjuvar. Med henne vill ingen dela.

Marit flyttar handen från farmor, omfamnar sig själv, smeker skuldran. Kommer hon få känna andra händer på sin kropp än själasörjarens och bödelns? Hon måste hitta andra tankar, vaggar kroppen som i Nässjön, minns hur hon somnade medan Hindrik vittjade näten.

Råttorna skrapar i väggarna. Vinden drar längs golvet. Var det dörren som öppnades? Marit blundar, om hon ändå vore hemma på Gyrisgården. ”

*

I morgon kan du läsa den tredje och sista delen av trolldomskrönikan på bloggen. Tack Marit Norin och Happy Älvdalen för att du gav mig möjlighet att berätta om häxprocesserna!

Här kan du läsa första delen av trolldomskrönikan

Här kan du läsa andra delen av trolldomskrönikan

Boken Oväsen i Älvdalen hittar du enklast här

Här kan du läsa mer om häxprocesserna