Kvinnohistorier

2014 när jag började intressera mig för trolldomsprocesserna hittade jag inte en enda bok som byggde på protokollen. Nu finns det fyra stycken. Först kom Där mörker möter ljus – om processerna i Ångermanland. 2019 släpptes Märket om processerna på Åland och Dödsblommeört om processerna i Hälsingland. För att stötta författarna har jag köpt in ett boklager. I går fick jag för första gången en beställning på alla tre.

Kvinnohistorier.se

Coronakrisen gjorde det svårare att nå ut som författare då föreläsningar ställdes in. Det fick mig att tänka utanför boxen. För att lyckas nå ut digitalt behövde jag hitta samarbeten så att vi mäktade med att göra något större. I diskussionerna med min dotter såddes ett frö. Vi har träffats många gånger den här sommaren – och över en lunch i Åstorp kläcktes namnet Kvinnohistorier. Två veckor senare hade hon producerat en hemsida utifrån mina röriga anteckningar. Genom nätverket Kvinnohistorier lyfter vi fram skrivna och oskrivna berättelser från dåtid till nutid. Nu hade jag en bas för att bygga en vision.

Inspiration att skriva kvinnohistorier

I september 2014 fick Susanna Alakoski mig att inse vikten av att skriva kvinnohistorier. Sedan dess har det legat och pyrt. Om vi har en marknad för kvinnohistorier kommer även fler förlag satsa på kvinnohistorier. Men då måste vi också få fler att skriva. Därför började jag diskutera skrivkurser med min lektör.

I Helenas webb-butik hittar du nu flera skrivkurser och workshops. (Redan vecka 31 börjar en kurs i självbiografiskt skrivande för Maria Bielke von Sydow. Vi har så många historier att berätta och det finns väl inget mer coronasäkert sätt att tillbringa tiden på än att skriva.)

*** Helena Hansens webb-butik ***

Digitala mässor

Egentligen började nog Kvinnohistorier utifrån den bokmässa jag planerat i Billesholms Folkets park. Det blev en digital bokmässa och nu planerar vi för två digitala mässor om året. Nästa börjar den 17 oktober. Den här gången funderar jag på att bara ha en scen och istället dra ut programmet över en hel vecka. Vad tycker du?

Här kan du läsa om #digitalfestivalbillesholm den 27 juni

Instagramkonto

Vi har registrerat ett instagramkonto men kommunikationen där får vänta. Hittills är det ett sätt att lotsa besökare till sidan. Har du några idéer om hur vi kan utveckla en grym kommunikation på instagram? Tveka inte – dela med dig i kommentarsfältet.

Instagram

Facebook

Helena Hansen ansvarar för FB-sidan Kvinnohistorier och FB-gruppen Kvinnohistorier. Här delar vi med oss av vad som händer i nätverket, men vi skapa engagemang i gruppen där vi alla bidrar till materialet.

Facebooksidan

Här hoppas jag att vi kan strukturera upp inspiration som ökar intresset för kvinnohistorier. (Dela gärna med dig av filmer, boktips och poddar i de olika trådarna.)

Facebookgruppen

Här är du välkommen att dela tips och tankar. Vi hoppas på sikt skapa ett engagemang där vi kan tipsa varandra om blogginlägg och annat som har med kvinnohistorier att göra.

Event

Den 15 augusti 2020 är det premiär för berättarkonserten Oväsen i Älvdalen. Därefter åker jag och Anna Vild på en Skånetur tillsammans. Vi har kallat det #annasskåneresa. Anna kommer erbjuda kulningsworkshops, yoga och berättarkonserter. Jag kommer signera böcker och bjuda på högläsningar. Förhoppningsvis kan vi presentera programmet nästa vecka.

*** Här kommer du hitta mer information om den 15 augusti ***

Kanske följer jag med på #annassverigeresa i september – vi får se hur stort intresset är. Ska Sverigeresan bli verklighet behöver vi hjälp att planera den.

I september visas Maja Daniels fotoutställning Elf-dahlia i Landskrona. Förhoppningsvis kommer vi knyta till oss fler artister och konstnärer som vi kan lyfta fram i Kvinnohistorier.

I Älvdalen kan du följa med Marit Norin på vandring i de häxanklagades fotspår. Genom att dela länkar till eventet i en gemensam kalender hoppas vi på ett ökat intresse för kvinnohistorier. Allt handlar om efterfrågan – med ökat intresse kommer det även sättas upp fler föreställningar och arrangeras fler resor.

*** På Kvinnohistorier samlar vi länkar till eventen ***

Bokförsäljning

Det är svårt att nå ut som författare. Utbudet på adlibris är gigantiskt och böcker om kvinnohistorier försvinner i mängden. Genom webb-butiken på Kvinnohistorier vill jag lyfta fram berättelserna om kvinnor och på så sätt synliggöra författarna. Samtidigt har jag insett att det är förenat med stor risk att köpa in böcker.

Just nu funderar jag på ett upplägg där vi fyller på butiken med böcker om kvinnohistorier (utan att jag köper in dem). Du kommer kunna lägga din beställning t o m den 17 november (dvs under en månad efter bokmässan). Därefter beställer jag böckerna från respektive författare och samordnar utskicket istället för att du ska behöva betala porto från flera olika författare. (Behöver fundera ytterligare en runda över logistiken.) Den 12 december planerar jag Julmys i Billesholm med outlet-försäljning av julklappsböcker och boksignering.

Jag är tacksam för input och dina tankar. Finns det någon mening med att bygga upp en bokhandel kring kvinnohistorier?

*** Webb-butiken Kvinnohistorier ***

Det började med att jag ville samla böcker om häxprocesserna, men fylldes på med böcker som inspirerar till skrivande och böcker som hör samman med min bok Sätta punkt. Under hösten kommer utbudet i butiken att förändras.

Troligen blir det så att vi bara skickar ut böcker två gånger om året (inför semester och julklappsböcker). Målet är att erbjuda ett spännande utbud av Kvinnohistorier till bra priser med fri frakt om du beställer för mer än 750 kronor (men här måste jag titta vidare på logistik och ekonomi).

*** Webb-butik på Andebark ***

I min egen webb-butik kommer jag sätta ihop olika paket tillsammans med mina böcker. Boken Sätta punkt. kommer säljas tillsammans med andra hälsoböcker. Oväsen i Älvdalen kommer säljas tillsammans med När Corona erövrade världen. Det kommer även finnas erbjudanden där du får skrivkurser, föreställningar etc när du köper boken Oväsen i Älvdalen.

Några av paketen kommer erbjudas i begränsat antal. Följande paket kommer upp i webb-shopen inom kort (priserna är inte helt klara – men du kan redan nu skicka en intresseanmälan till mig).

10 st Oväsen i Älvdalen och biljett till zoomföreställningen den 15 augusti

10 st Oväsen i Älvdalen tillsammans med årsprenumeration på skrivatidningen, Skrivande röster 1 och Fängsla dina läsare samt biljett till skrivworkshop med Helena Hansen.

10 st Sätta punkt., Glad Fri Stark, Räven i rusets skugga och den galna psykiatrin

Jag har insett att så små grejor som att packa en bok tar min energi – därför kommer upplägget även här var förutbestämda datum för utskick. Tror jag. Här har jag inte tänkt klart än.

Podd

Vi planerar även att starta en podd där vi (Helena, Anna och jag) intervjuar författare, kvinnor som har en intressant historia att berätta samt besöker museum och utställningar. Om allt går enligt plan ska vi kunna lansera den under våren.

Youtube – trolldomsprocesser

Här har vi fokuserat på Trolldomsprocesser där du kan följa #annasdalaresa eller lära mer om häxprocesserna. Den 12 september 2020 lanserar vi även den folkbildande sidan trolldomsprocesser. Vi hoppas att dessa kanaler ska öka intresset för de svenska trolldomsprocesserna så att det ska finnas underlag för fler aktörer att arrangera tidsresor redan nästa sommar.

*** Trolldomsprocesser.se ***

*** FB-sidan Nordiska trolldomsprocesser***

*** Instagram Trolldomsprocesser ***