#AnnasSkåneresa

Boksigneringen utanför Ystads bokhandel och berättarfestivalen i Simrishamn gav mersmak. Därför följer jag med på #annasskåneresa den 17-20 augusti.

Dag 1 – måndagen den 17 augusti

Vi börjar resan i Ystad med att besöka Stortorget för att minnas de kvinnor som dömdes här för trolldom.

Ystad – Kåseberga (ca 18 km)

Utlämning av elcyklar sker i Ystad. Därefter cyklar du till Kåseberga där du kan köpa stekt sill med potatismos som med fördel äts med utsikt över hamnen. När vi checkat in på Kåseberga Gårdshotell inleder Anna Vild vår resa med en meditation till trummans toner där jag kommer läsa prologen ur Oväsen i Älvdalen. Efter meditationen kommer jag gå in i tystnad och skriva på min nästa bok Vrede i Älvdalen.

*** Du bokar boende direkt på Kåseberga Gårdshotell ***

Dag 2 – tisdagen den 18 augusti

Vi inleder dagen med kulningsworkshop på Alesstenar.

Ales stenar – Hammenhög (ca 18 km)

Hammenhög – Stenhed (ca 5 km)

Stenhed – Torsborg (ca 14 km)

*** Här kan du läsa mer om Anna Vilds kulningsworkshop ***

Lockrop är en övergripande term för skandinavisk vokal vallmusik med ursprung i fäbodsdriften. Det är en improvisatorisk och ursprungligen funktionell form för musicerande. Lockrop har använts som arbetsredskap inom fäbodkulturen – se fäboddrift – för att locka på boskap och för att kommunicera mellan fäbodar ute i skogarna.[1] Ett antal dialektala termer har använts: kulning, kôlning, kauking, kaukning, hojning, kujning med flera. Termen kulning som härrör från Dalarna har under de senaste decennierna blivit den mest kända beteckningen på vallmusikens lockrop. I Norge och i gränstrakterna mellan Sverige och Norge finns också beteckningar som lalning eller lålning. Rösttekniken karakteriseras av en kraftig tonansats och vibratofri ton, ibland i extremt högt register, men omfattar också rop i talläge.

Citat ur wikipedia

Resten av dagen utforskar du Österlen på egen hand.

Vill du höra mer om mitt författarskap kommer jag finnas i Hammenhög på eftermiddagen för att berätta och signera böcker (plats ännu ej bestämd – men jag hoppas att det även ska gå att beställa kvällsmat här. Finns intresse kan vi ta en promenad till Tingshuset i Hammenhög där Hanna Isacks dömdes för trolldom år 1707.)

Från Hammenhög cyklar vi gemensamt till Stenhed där vi prövar att kula tillsammans. Visste du att Stenhed ligger mitt emellan Ales stenar och kungagraven i Kivik?

Efter kulningen fortsätter vi till Torsborg där vi checkar in innan vi samlas för en gemensam kvällsmeditation. Efter meditationen kommer jag vara i skrivande tystnad.

*** Här bokar du boende på Torsborg ***

Dag 3 – onsdagen den 19 augusti

Torsborg – Stenshuvud (ca 20 km enkel resa)

Efter frukost cyklar vi till Stenshuvud som är platsen för vår andra kulningsworkshop (och tredje kulning). Efter kulningsworkshopen blir det tid att utforska Stenshuvud eller kuststräckan med Kivik, Baskemölla, Vik och Simrishamn.

På kvällen ger Anna Vild berättarföreställningen Oväsen i Älvdalen på Lönebostället i Gladsax.

*** Här kan du läsa mer om föreställningen och boka biljett ***

Dag 4 – torsdagen den 20 augusti

Torsborg – Simrishamn (ca 5 km)

Vi tar avsked medan vi äter frukost därefter leder Anna Vild vår tredje och sista meditation för den här resan. Du kan välja att boka till extra nätter på Torsborg eller att använda den sista dagen för att utforska Österlen. Var och när du återlämnar cyklarna avtalar du med TravelShop. Själv kommer jag dröja mig kvar på Torsborg i det längsta för att fortsätta skriva på Vrede i Älvdalen.

Boka biljett

*** Här kan du boka biljett till enskilda evenemang ***

Biljetter till hela resan köper du via TravelShop

Kombination Söderåsen

Du kan kombinera #annasskåneresa med premiärprogrammet för Billesholm som du hittar här.

#annasdalaresa

Idag har jag börjat titta på bloggarna från #annasdalaresa – helt fantastiskt! Från lördag börjar jag en ny bloggserie där jag kompletterar filmerna med länkar och mina reflektioner.

3 svar på ”#AnnasSkåneresa”

 1. Camilla Pessi skriver:

  Hej.
  Jag är intresserad av en eller två kulningsworkshopar i Ystad alestenar.
  Meddela datum och tid.
  Mvh Camilla Pessi
  Mobil 0723506062

  1. Hej Camilla, vi kommer vara på Ales stenar tisdagen den 18 augusti. Jag sätter upp din intresseanmälan på listan för Kåseberga så hör vi av oss i slutet av nästa vecka.

 2. Camilla Pessi skriver:

  Tack Anna för svar.
  Mvh Camilla

Kommentarer är stängda.