Nio månaders research

Den 13 november 2019 skrev jag så här på mitt nya instagramkonto

Men i morgon kväll tar jag avsked. 
På fredag har jag sällskap av Anna 
Hon är en av huvudkaraktärerna i nästa bok – VREDE i Älvdalen
Synops skrevs klart våren 2018, men efter besked om Malignt Melanom sattes livet på paus
Som jag längtat efter att fortsätta på den berättelsen
.

Här hittar du inlägget på instagram

Men när jag började skriva insåg jag att det behövdes mer research. Jag behövde gräva mig ner i forntiden, i vanernas historia. Och jag behövde veta mer om solkulten.

På instagram började jag leta inspiration via olika hashtaggar och detta letande förde mig till Anna Vild och hennes Skål för våren. Kontakten med Anna och youtubefilmen berörde mig så mycket att den avslutande texten blev ett citat ur Skål för våren. Redan då började vi diskutera dramatisering av min bok. Och vi bestämde att Anna skulle komma till Älvdalen på den resa jag planerade i samband med boksläppet.

Det var ett digert program jag planerat, men medan världen stängde ner pga Corona tvingades jag ställa om programpunkterna. Men Anna kom till boksläppet, hade med sig gitarren. För första gången fick jag höra henne spela Skål för våren live. Och det var helt magiskt.

Under höjdpunkten Oväsen hittar du klippen från boksläppet.

Sedan dess har vi nästan haft daglig kontakt. Min rädsla för corona gjorde att jag inte vågade åka tåg till Älvdalen för att fortsätta researchen. Istället tog Anna bilen till Älvdalen och dokumenterade vår gemensamma researchresa som #AnnasDalaresa. Det blev nio avsnitt! De ligger på vår gemensamma youtubekanal Trolldomsprocesser.

När jag tittar tillbaka till dessa månader kan jag se hur oerhört hårt vi arbetat och vilket magiskt team vi är. Anna har utstrålningen och rösten. Här nere i Skåne sitter jag och knyter ihop trådarna. Och i Paris sitter min lektör som håller i zoom-aktiviteter – både digitala festivaler, föreställningar, kvällsfikor och skrivkurser.

 • Audioguide
 • Research för min nästa bok
 • Massor av aktiviteter i sociala medier
 • 9 vloggar
 • Berättarkonserten Oväsen i Älvdalen
 • Fem nya låtar
 • Sveriges första digitala bokmässa
 • Kvinnohistoriska kvällsfikor
 • Skrivworkshops
 • Skrivkurser
 • www.kvinnohistorier.se
 • www.trolldomsprocesser.se

I Lund sitter Cissela och bygger hemsidor. (Kvinnohistorier.se skapade hon på två veckor – inklusive ett helt nytt varumärke. Den 12 september 2020 släpps hennes hittills största projekt – Trolldomsprocesser. Det har varit många timmars arbete – men sidan är ett konstverk – som att kliva in i en magisk värld.)

Cissela är även hjärnan bakom youtubeserien ”Vem tände bålen?” där filmen om Gävle släpps ikväll.

Förra veckan föll den sista pusselbiten på plats – Alexandra Kronholm som från nu tar över alla event. Jag har en tendens att röra till en massa. Så från och med nu ska jag ägna mig åt skrivande och min lila bokhandel som får smygpremiär den 12 december.

Och så lovar jag mig själv för femtioelfte gången att inte kasta mig in i några nya projekt – för berättelserna behöver mig. På mitt instagramkonto sparar jag ner alla underbara ord om Oväsen i Älvdalen – och jag ser att det är många som väntar på uppföljaren.

Under höjdpunkten recensioner kan du läsa vad som skrivits om boken.

På fredag kular Anna in #AnnasSkåneresa. Det blir en vecka av event och upplevelser som jag behöver för att kicka igång skrivandet. Vi planerar även för en gemensam Sverigeresa i september. Men sedan sätter jag punkt. Tack vare Helena Hansen kan jag träffa läsare digitalt, jag behöver inte resa. Istället kan jag börja mina dagar med skrivboken i sängen och sluta dagen i Cykelhandlarens famn medan han läser högt för mig.

För att fira allt vi gjort och premiären av Oväsen i Älvdalen har jag nyss lagt upp två tävlingar där du kan vinna bok+tre biljetter till premiären av Oväsen i Älvdalen. Vinnarna utses fredagen den 14 augusti kl 15.

*** Klicka här för att komma till tävlingen på facebook ***

*** Klicka här för att komma till tävlingen på instagram ***

*** Här köper du biljetter till den digitala premiären ***

*** Här hittar du fler evenemang ***