2020 – vilket år!

Andebark

Bilden som inleder detta årsbokslut är symbolisk för året som gått. Tokigt, fartfyllt, glädjefyllt – men också hysteri och ändrade planer.

Av 2021 förväntar jag mig lugn och fokus, att alla de frön som såtts under 2020 inte bara ska gro utan även att de ska få växa till sig.

Januari

Under jul och nyårshelgen gjorde jag den sista genomläsningen av manuset för Oväsen i Älvdalen.

Januari var snöfritt och cykelturerna gick både på Österlen och kring Örkelljunga
Månaden avslutades med skrivretreat på Rimforsa strand

Februari

Den 3 februari skrev jag ett inlägg om virusoron i Kina och eventuell påverkan på börskurserna. Inte anade jag då vilka följder viruset skulle få.

Förberedelserna inför boksläppet inleddes med tidningsintervjuer för Lokaltidningen, Ystads Allehanda, Österlenmagasinet och Helsingborgs dagblad. Jag hade även möte med Litteraturrundan gällande bokmässan jag planerade i Billesholms folkets park i juni och skrev även texterna till Sätta punkt. innan vi åkte till Teneriffa på cykelsemester.

En av resans höjdpunkter – den lilla bergsbyn Imada på La Gomera.

En sandstorm blåste in från Sahara när vi lämnade Gomera. Nerblåsta träd. Vårt hotell var avspärrat på grund av att en mur rasat när träden föll.

Ytterligare en höjdpunkt var Mascadalen där vi sov en natt på ett AirBnB. Samtidigt rapporterade media om det första coronafallet på Teneriffa. Ett helt hotell sattes i karantän. Ännu hade vi inte förstått vidden av Covid-19

Mars

Den 6 mars deltog jag på Gastrolutions seminarium i Eslöv. Eftersom jag nyss kommit hem från Teneriffa undvek jag att ta i hand när jag hälsade. Det fanns handsprit på toaletten, men fortfarande var coronakramarna sällsynta. Den 17 mars klockan 8.33 satte jag mig på tåget mot Älvdalen efter att Cykelhandlaren lovat hämta mig med bil om tågen skulle ställas in. In i det sista var jag osäker på om jag skulle åka eller inte.

Den första mars skickade Tini den här bilden från Mora. Ännu fanns inte en tanke på att föredraget skulle ställas in.

Boksläpp i Älvdalen den 21 mars 2020 – i sista stund gjordes det även Digitalt.
De planerade föredragen ställdes in och jag använde tiden till att göra en minidokumentär.

April

Cykelförsäljningen tog rejäl fart och våra vanliga cykelturer blev kortare när Cykelhandlaren behövde ta söndagarna i anspråk för att hinna med.

Helgen den 4-5 april deltog jag i tjejläger för MTB. Sååå kul och början till min favoritaktivitet under våren och sommaren 2020.
På skärtorsdagen släppte Anna Vild en vårlock och medverkade i P4Dalarna. Detta blev också inledningen till ett fördjupat samarbete.

Maj

Den 2 maj lanserade vi youtubekanalen Trolldomsprocesser. (FB sidan Nordiska trolldomsprocesser hade jag startat redan 2017.)

Tillsammans med Helena Hansen och Dottern kläcktes idén till Kvinnohistorier. Förutom kvinnohistoriska fikor arrangerade vi ett minnesevent för de häxanklagade den 19 maj 2020.

Kvinnohistoriers första evenemang blev ett digitalt minnesevent för de häxanklagade den 16 maj. Du kan se en sammanfattning på Anna Vilds instagram.

Juni

Den 1 juni blev jag cyklande kulturambassadör för Sommarkulturkortet – du kan läsa intervjun här.

Den 25 juni berättade jag om häxor på Österlen när Österlen berättar invigdes. Detta blev en av sommarens få evenemang som mina föräldrar kunde besöka.

Den 27 juni släpptes min andra bok – Sätta punkt i samband med #digitalfestivalbillesholm. Sveriges första digitala bokmässa.
Detta blev början till ett kreativt samarbete med Alexandra Kronholm som kompletterar mig genom struktur och högt ställda kvalitetskrav.

Juli

När Cykelhandlarens fritid minskade hittade jag nya cykelkompisar som delar mitt intresse för trädgårdar.

Den 16-17 juli signerade jag böcker utanför Ystads bokhandel.

Den 12 juli medverkade Anna Vild på Bokens dag i Loka. Så klart var jag med digitalt. Efteråt konstaterade jag att Anna redan skapat föreställningen Oväsen i Älvdalen. Vi bestämde oss för att se uppförandet på Jäll-lopisen som ett genrep och började planera för en premiär i Billesholms folketspark.

Augusti

Den 15 augusti hade berättarkonserten Oväsen i Älvdalen premiär i Billesholms folkets park. Mötet mellan Anna Vild, Patricio Silva och Alexandra Kronholm ledde till Tidsresebyrån.

Den 17 augusti gav vi oss iväg på den första tidsresan till Österlen.

Ales stenar
Stenhed

Vårhallarna
På lönebostället i Gladsax blev det många kära återseenden – bland annat med Elna-Katrin Håkansson som överraskade mig!
Ännu en magisk berättarkonsert!

I slutet av augusti tillbringade Anna och Patricio en dag i studion.

September

Låten Älven bygger på en text i Oväsen i Älvdalen. Såklart skulle releasen äga rum i Älvdalen. Den 8 september packade vi bilen på nytt och körde norrut. Första stoppet var Vadstena där jag behövde göra research inför nästa bok. Inte förrän vi körde in i Dalarna kom låten upp på Spotify.

Här hittar du releasedagen

Det blev en intensiv resa där jag ägnade mycket tid åt att diskutera en eventuell filmatisering av boken. Vi genomförde även den första tidsresan till Älvdalen.

Min glädje går knappast att ta fel på!

Här kan du hänga med på Tidsresans andra dag.

Resan innehöll även stopp i Stora Tuna, Tällberg, Uppsala, Stockholm, Strängnäs och Örebro.

Oktober

Den 17 oktober arrangerade Kvinnohistorier nästa event. I samband med detta var jag inbjuden på Boklördag av Bjuvs kommun tillsammans med Anders de la Motte.

Boklördag i Billesholm den 17 oktober

Den 30 oktober var det dags för årets sista tidsresa som gick till Söderåsen i Helfolkets spår. Ett folk vi ännu inte vet så mycket om, men som lämnat spår efter sig på många av de platser som nämns i Peder Svarts krönika om Gustav Vasa.

November

Den 3 november träffades Patricio Silva, Anna Vild och Alexandra Kronholm på Creleavants kontor för att bilda Tidsresebyrån. Du hittar mer på instagramkontot och Tidsresebyråns hemsida.

Under hösten hade Antologin Skiftet släppts, men jag hade inte haft möjlighet att medverka på de olika eventen. Den 12 november besökte jag Ystad i samband med höstmys på Siljans måsar. I samband med detta träffade jag också en journalist från Österlenmagasinet.

December

Jag hade lovat mig att gå i idé – men så var jag bara tvungen att förverkliga en vision till – ett digitalt glöggmingel. I samband med detta passade vi även på att lansera Tidsresebyråns hemsida.

Anna föreslog att vi skulle sätta oss och summera det gångna året …

Frågorna Anna ställde om mitt gamla liv öppnade en dörr som varit väl tillbommad i mer än sex år. Några dagar senare vaknade jag med de juridiska formuleringarna i huvudet. Så blev Stiftelseurkunden till Stiftelsen Upplev Billesholm – för biologisk mångfald, cykling och kultur till.

Tacksamhet

2020 blev inte som vi hade tänkt oss. Visst finns det mycket vi saknat – men jag bestämde mig att fokusera på det vi kunde göra istället för vad vi inte kunde göra. #viställerinteinviställerom blev ledordet som jag delade med många andra.

Vi är många som använt 2020 till att förverkliga visionen om en mer hållbar värld. Mitt år blev extremt produktivt – något som enbart var möjligt genom alla människor som bidrog.

Mitt ledord för 2021 fick jag häromdagen av Malin Lundskog – #vilaitid

Och med det önskar jag dig ett riktigt Gott Nytt År!

2 svar på ”2020 – vilket år!”

 1. ANNNNNIKA! Du är ju alldeles … alldeles underbar!

  Tack för att du bjuder in till samskapande och för att du tar emot mina tankar med så öppna armar. Så kul (och meant to be?) att vi har hittat varandra.

  Ser fram emot mer. Och mindre. Ibland är mindre precis rätt väg att gå för att utvecklas och förbättras. Som att vila i tid … SLIT innebörden med hälsan
  KRAM Malin

  1. Haha – tack!

   Men mycket av det här hade inte hänt utan dig! Att upptäcka ditt instagramkonto innebar en vändpunkt i mitt liv. Hela din livssyn – #utonjut – gilla sig själv etc har kanske t o m betytt mer än psykologsamtalen.

   Du har så rätt om det där med mindre. Skapar just nu forum där jag kan vara mer så att jag kan vara mindre i det slitiga.

   Har tränat på att vila hela jul och nyårshelgen. Börjar bli riktigt duktig på det!

   Kram

Kommentarer är stängda.