Tack för 2020 – 2021 blir #vilaitid

Hashtaggen för 2021 fick jag av Malin Lundskog. Hon är min ledstjärna när det gäller positivt tänkande. Det var även hon som kläckte #viställerinteinviställerom.

Malin är en av de personer jag har att tacka för allt som jag var medskapare till 2020. I det här inlägget vill jag lyfta några av alla de fantastiska människor som bidrog till resultatet.

Cissela Larsson

Dottern som läst massor av poäng inom retorik och media-kommunikationsvetenskap i Lund. Ett tekniskt geni som levt sociala medier sedan hon började skapa hemsidor i sjuårsåldern.

Det var hon som kläckte idén att göra en minidokumentär när föredragen ställdes in. Det var hon som kläckte idén till Kvinnohistorier när vi inte kunde göra en fysisk bokmässa. På några dagar skapade hon hemsida, grafisk profil och sidans innehåll.

Under sommaren sammanställde hon det material jag samlat på sidan www.trollkona.se och skapade www.trolldomsprocesser.se som lanserades den 12 september. Under året har hon skapat tre webb-butiker till mig och dessutom strukturerat insamlandet av alla recensioner (under 2021 ska jag återuppleva dem genom att publicera dem här på bloggen.)

Tack Cissela – utan dig hade inget av det som skapats 2020 blivit av.

Digitala moderatorer

Den 17 mars skrev jag det här inlägget i gruppen Mogna Bloggare.

”Hej, på lördag debuterar jag som författare – men Coronaviruset har ändrat förutsättningarna. Kicki Westerberg och jag har kläckt idéen att flytta den kvinnohistoriska frukosten till Zoom. Nu funderar jag på att erbjuda något liknande på boksläppet – men har ingen aning om hur det funkar – eller om det finns andra alternativ Samtidigt har jag svårt att både vara värd på nätet och signera böcker mm. Då fick jag en idé. Skulle vi kunna göra en gemensam grej? Jag tänker att det skulle vara möjligt att ”hoppa in” kl 13-15. Kanske skulle någon av er vilja vara värd. Tänker att det skulle kunna vara ett sätt att hitta nya följare också. Ska erkänna att jag inte alls tänkt färdigt det här – men att det rätt hanterat även kan leda till pr och skapa mervärde. Vad tror du? Hjälp mig spåna! Tänker ha programmet omarbetat till i morgon.”

Malin svarade ”hjälper gärna till Annika! vet inte hur just nu, men …”

Resultatet blev ett digitalt boksläpp och samarbetet digitala moderatorer som du kan läsa mer om här.

Här kan du läsa om hur boksläppet blev digitalt.

Här kan du läsa mer om Malin Lundskog.

Här kan du läsa om Kicki Westerberg.

Här kan du läsa om Maryem Nasri.

Anna Vild

I november 2019 hade jag hittat Anna Vild via instagram. Hon delade mitt intresse för trolldomsprocesserna. Eftersom hennes mor bor nära Älvdalen lovade hon att komma på mitt boksläpp och arrangera Kulningsworkshop.

Pga coronahysterin förändrades alla planer minut för minut – men Anna kom till Porfyrmuseet och avslutade boksläppet med Skål för våren. Detta blev inledningen till ett långt mycket större samarbete än någon av oss hade kunnat föreställa sig.

Tillsammans utvecklade vi kanalen Trolldomsprocesser och i mitten av maj reste Anna till Älvdalen för att göra min research inför bok nummer två i bokserien. Förutom att hon stärkte mina teorier om en ursprungsbefolkning skapade Anna en vLoggserie, en berättarkonsert och fem låtar.

Under en stor del av året har jag samskapat med Anna. Vad som är hennes och mina idéer går inte att särskilja. Ofta uppstår saker i samtalet – som när Anna kläckte namnet Tidsresebyrån och omgående registrerade kontot på instagram för att inte riskera att någon annan tog det.

Att göra guidade tidsresor till Älvdalen hade jag talat med Tini och Lennart om i många år utan att jag hade lyckats förverkliga annat än minnesdagen den 19 maj 2019. I september 2020 arrangerade Anna den första tidsresan till Älvdalen.

Helena Hansen

Redan i slutet av 2019 såg jag en vision om Kvinnohistorisk frukost. Jag tänkte mig lyxig hotellfrukost med författarsamtal på temat kvinnohistorier. Inspirationen kom från den Kvinnohistoriska middag som arrangerats på bokmässan.

I samband med boksläppet hade jag planerat in ett digert program som bl a innehöll en kvinnohistorisk frukost i Falun. När jag kom till Falun hade hotellfrukosten ersatts av påsar med frukost. Kicki Westerberg hjälpte mig göra frukosten digital. Med på den digitala frukosten var även Helena Hansen.

Helena arbetar som lektör med inriktning genusmedveten text. Tillsammans vidareutvecklade vi de kvinnohistoriska frukostarna till digitala kvällsfikor. Tack vare Helena och digitala moderatorer skapades Sveriges första digitala bokmässa den 27 juni. Den ledde till digitala skrivkurser och regelbundna kvällsfikor. Tyvärr fylldes nätet samtidigt av gratisevenemang vilket gjorde det svårt att ta betalt för digitala event.

Min drivkraft vara att använda luckan i tiden till att ställa om. Istället för att ta bilen in till stan för att gå på ett föredrag skulle du kunna lyssna från bästa läsfåtöljen. Istället för parkeringsavgifter och transportkostnad skulle du betala en entré till arrangören.

Helena har kämpat vidare med kvällsfikorna utan att få några intäkter – i vår bjuder hon på kostnadsfria kvällsfikor som du kan läsa mer om här. Det är min förhoppning att deltagarna ändå swishar valfritt belopp till Helena som tack för allt arbete hon lägger ner för att sprida genusmedveten kultur.

Här hittar du mer info om kvällsfikorna.

Tidsresebyrån

Jag lärde känna Alexandra Kronholm 2018 i samband med planeringen av den första Söderåsdagen. Alexandra är min motsats – lugn, strukturerad, reflekterande. Hon fanns även med när jag drog i gång #digitalfestivalBillesholm och den digitala bokmässan den 27 juni trots att hon forfarande var föräldraledig. Under sommaren kämpade jag febrilt för att kommunpolitiker skulle förstå potentialen i att utveckla Norra Albert till ett besöksmål. Återigen var det Alexandra som fick agera värdinna.

Alexandra Kronholm visade sig vara en klippa när det gäller att arrangera event. Här på Sveriges första digitala bokmässa.

Den 1 augusti drog Alexandra igång sitt företag Kronholm Konsulting efter föräldraledigheten. Vi började med en lunch tillsammans med Patricio Silva och Belinda Wigerfelt.

Belinda hade jag fått kontakt med via Bjuvs kommun då hon sökte en plats att odla ekologiska blommor. Hennes man Patricio Silva hade varit med vid det första mötet och jag hade berättat om min vision för Billesholms Folkets park. Något som han satte på pränt. Hans vassa intellekt imponerade på mig. När han fick höra om berättarkonserten med Anna Vild erbjöd han sig att fixa det tekniska. Belinda erbjöd sig att fixa en workshop i att arrangera blommor. Dessutom kom Alexandras erfarenhet från eventbranschen väl till pass vid planeringen.

På den här lunchen berättade jag i förbigående att Anna registrerat instagramkontot Tidsresebyrån.

Belinda visar Bengt Fellbe, Bjuvs kommun, och Helen Halldorsdottir, Litteraturrundan, hur man skapar med växtmaterial från naturen.

Det blev en helt magisk eftermiddag och kväll i Billesholms folketspark! Det visade sig att Patricio Silva hade en hel musikstudio. Anna spelade några av de nyskrivna låtarna och de bokade in en dag i studion innan Anna lämnade Skåne.

Under hösten testade jag och Anna att resa i tiden

Österlen

Älvdalen

Stockholm

I början av november höll Tidsresebyrån sitt första möte på Creleavants kontor i Ramlösa. Den 12 december lanserades hemsidan och den första resan.

Stiftelsen Upplev Billesholm

Årets sista skapelse blev Stiftelsen Upplev Billesholm.

I många år har jag och Cykelhandlaren diskuterat att skänka pengar till olika välgörande ändamål, men ofta blivit besvikna av avslöjanden om hur stor andel av medlen som går till administration.

Istället har vi gjort egna klimatprojekt – odlat växter för biologisk mångfald, lagt tid i sociala medier för att inspirera fler att cykla, Söderåsdagen (2019) och förvärvet av Norra Albert (2018). 

Tränar drop med Albertinorna i Team Albert

I kontakten med Patricio nämnde jag visionen om en stiftelse. Det ledde till ett zoom-möte med Mats Karlsson (grundaren av Team Albert MTB och den som byggt MTB-banan). Tillsammans kläckte vi idén om en hemsida som inspirerar ungdomar att cykla.

Här kan du läsa mer om Team Albert MTB.

Patrico Silvas företag Crealevant har under året ändrat inriktning till att ha hållbarhet i fokus.

TACK!

Det finns många, många fler som jag vill tacka för ett osannolikt kreativt 2021!

Anders Larsson som skött min ekonomi (så att det kreativa får fritt spelrum)

Ulf Hallgårde på Stiftelsen Natur och Hälsa som inspirerat och medverkade på hälsodelen av den digitala festivalen i juni.

Lena Alebo och alla andra i Österlen Berättar för att jag fick hålla ett av årets få föredrag.

Ystads bokhandel för att jag fick komma och signera böcker.

Marit Norin och Torbjörn Zackrisson för att ni skapat vandringar i de häxanklagades fotspår och en fantastisk bokrelease på porfyrmuseet. Och medverkan på den första tidsresan till Älvdalen.

Maggan Moureu och Elisabeth Larsson för alla glada hejarop och pepp i sociala media.

Andreas Magnusson för ditt klimatengagemang som gör det möjligt för mig att koncentrera mig på annat då jag vet att du gör det så mycket bättre än jag någonsin hade kunnat göra. Att få finnas bakom och stötta gör mig stolt och jag känner att jag gör skillnad bara genom att finnas.

Yvonne Frank Månsson på Förlagshuset Siljans måsar för att jag fick vara med i antologin Skiftet.

Alla som deltog i olika delar av tidsresorna.

Ja, listan kan göras oändligt lång.

2020 har varit ett år kreativt år då vi lämnat gamla fåror och lagt grunden för en mer hållbar värld.

Det som gör människan farligare än andra djur är hennes rädsla,
girighet
och längtan efter makt.
När rädslan kommer blir hon trögflytande, som iskristaller.
Fäster sig vid allt som kommer i hennes väg. Ju längre rädslan varar,
desto större blir klumparna
– tills de bär
likt kravis.
Av feghet stelnar hon,
väntar värmen,
längtar den porlande vårbäcken.
Från pölen följer hon frammejslade vårilar,

fördjupar fåror.
Ensamma rädslor blir till ilsken vårflod.

Med förenade krafter kan nya fåror brytas, kartor ritas om.

*

Prolog ur Oväsen i Älvdalen, bokrelease den 21 mars 2020

2 svar på ”Tack för 2020 – 2021 blir #vilaitid”

  1. wowowow för ett fenomenalt år. För nya fåror, fördjupade fåror OCH utslätade fåror …

    HEJA DIG!
    //Malin

    1. Ja, vi har verkligen brutit nya fåror detta år. Fåror som leder oss till hållbarare liv på många olika plan!

      Och tack för att du är med på den vägen!

Kommentarer är stängda.