Nationell minnesdag för oväsendets offer

Den 19 maj 1669 skedde den första avrättningen i det stora oväsendet. Tillsammans med Tidsresebyrån uppmärksammar vi oväsendets offer genom att släppa biljetter till resan i de häxanklagades fotspår. (Mer om detta på våra instagramkonton där vi även kommer dela texter ur Oväsen i Älvdalen under dagen.)

*** Länk till föredrag med historikern Annika Sandén kl 19-20 ***

*** Avslutande reflektion med Anna Vild och Annika Andebark ***

”Boken är mitt bidrag till att ge de trolldomsanklagade upprättelse.” Så skriver jag i Efterordet till Oväsen i Älvdalen. Därför bjuder jag på ett ex av Oväsen i Älvdalen om du köper och betalar Oväsen i Älvdalen före måndagen den 24/5. Genom att ge bort ett exemplar till någon som du tror vill läsa bidrar du till att ge oväsendets offer upprättelse.

”Anna lutar ryggen mot morfar, men värmen från hans kropp räcker inte och hon huttrar i den tunna linnesärken. Bortom älven är bergen blå. Kyrkbacken är full av människor, fler än på fjärdingstingen, fler än på rannsakningen. Morfar säger att alla måste vara här, att det är som att gå i kyrkan. Hundar ylar, eller är det bara en? Viskningar stiger och nackar sträcks, som en tjock gröt glider folkmassan framåt. Länsmans ena stövelsula trummar mot kyrktrappan, pumpar en tyngd i bröstet tills det är svårt att andas. Fötterna är så kalla att hon förlorat känseln.

”Länsman flyttar tyngdpunkten från tårna till hälarna. Med benen brett isär står han stabilt även om yrseln skulle överfalla honom. Tveksamhet får han inte visa. Här från altaret har han god uppsikt över församlingen, och de ser honom. Bålen är förberedda. Bål för tretton personer har han förberett, men Mats Michelssons kropp är avlämnad på bålet. Han dog på vägen från Falun. De andra är här, står framme vid altaret.”

Den första resan i de häxanklagades fotspår genomfördes i september 2021

”Luften är fylld av tårar. Gullichs-Anna är på väg hem till Gud. Hon sätter ena foten framför den andra. Ett steg i taget. Gud är nära nu, leder henne så som han en gång ledde Moses folk. Han håller sin hand över henne. Framför henne går Lasse. Hon måste ta små, små steg för att inte trampa på hans hälar.”

”Halsen är torr. Notarien pressar tungan mot gommen, fuktar läpparna och fäster blicken i dokumentet från den Kungliga Hovrätten. Det hjälper inte. Han vet att kvinnorna snart kommer falla på knä bakom honom. Han ångrar att han tittat på de huvudlösa kropparna. Kommer han kunna gömma? Han vill vända sig om, förklara att den som inte erkänner får leva. Men det gör han inte. Istället pressar han tungan mot gommen för att få mer saliv så att han kan läsa upp deras domar. De domar folket vill höra. Domar som ska få kvinnorna att våndas och erkänna. Erkänna för vad då? Syndernas förlåtelse?”

I resan ingår bl a berättarkonserten med Anna Vild.

Mitt instagramkonto hittar du här

Anna Vilds instagram

Tidsresebyråns hemsida

Här kan du läsa mer om trolldomsprocesser i Norden.

Här har jag svarat på frågor om avrättningen i Älvdalen.

På Kvinnohistorier hittar du fler böcker om häxprocesserna.

Via Tidsresebyrån kan du resa i de häxanklagades fotspår, både till fäbodar och till avrättningsplatser. Den första tidsresan genomfördes i september 2020 och via youtube kan du följa med på resan.

Här hittar du fler tidsresor.

2 svar på ”Nationell minnesdag för oväsendets offer”

  1. Anna Hed skriver:

    Hej

    Jag beställer gärna två böcker. Hur gör jag?

    1. Vad roligt! Jag har svarat via mail, men lägger ändå en förklaring här. Längst upp på sidan (i rullisten) hittar du rubriken ”Böcker” – det är en webbutik där du hittar olika specialerbjudanden.

Kommentarer är stängda.