”Jag tycker de är värda upprättelse”

”Jag tycker de är värda upprättelse” var rubriken i Dalarnas tidnings nätupplaga den 23 september 2018. Kanske var det rubriken som engagerade fler i min mission att ge de häxanklagade upprättelse. Släktforskaren Torbjörn Näs försökte på nytt hitta protokollet från häxprocesserna i Orsa – och den här gången fann han det på ett helt oväntat ställe. I Mora lämnades ett medborgarförslag in om att sätta upp ett minnesmonument vid avrättningsplatsen.

Till hösten har det gått tre år sedan artikeln i Dalarnas tidning. Sedan dess har mycket hänt och mer är på gång.

*** Läs mer om häxprocesserna i Orsa här ***

*** Se när minnesstenen i Mora avtäcktes ***

*** Intervju med kommunalrådet Anna Hed i Mora (P4 Dalarna) ***

*** Den fasansfulla häxjakten – P1***

*** Malin Matsdotter (podd Historiska museet) ***

*** Minnesmärke i Härnösand ***

I vintras började Marit Norin släktforska och upptäckte att hon var ättling till Gyris-Marit. Det gjorde hennes guidning till Mimmikulle än mer fascinerande.

För ett år sedan skapade min dotter sidorna Trolldomsprocesser och Kvinnohistorier. Samtidigt reste Anna Vild till Älvdalen bland annat för att spela in en audioguide om häxprocesserna i Älvdalen. Resan ledde till Tidsresebyrån, föreställningen Oväsen och ett musikaliskt samarbete med Patricio Silva.

Mora tidning fredagen den 5 oktober 2018

Efter ett intensivt år har jag nu avslutat samarbetet med Anna Vild. I dagarna håller vi på att göra audioguiden tillgänglig för allmänheten. Det är vårt bidrag till de häxanklagades upprättelse.

Än är det en hel del arbete kvar, men du kan tjuvlyssna redan nu. En fråga som återstår att lösa är hur rundan ska vara upplagd. Jag tänker att man börjar i byn Åsen och sedan besöker platserna i den ordning man passerar dem (även om de inlästa texterna inte kommer i samma ordning som i boken).

Semestertips

När jag skrev Oväsen i Älvdalen tyckte jag det var mäktigt att besöka samma platser som finns omnämnda i protokollen. Med hjälp av audioguide kan du också göra den resan.

Boka några dagar på vandrarhemmet Tre Björnar. (Det går bra att ta sig hit kollektivt. Stig av bussen vid Skärklitts väg. På vandrarhemmet kan du hyra cyklar för att ta dig runt till de olika platserna.)

Börja din semester med en vandring i de häxanklagades fotspår med Marit Norin och köp Oväsen i Älvdalen till specialpris i samband med guidningen.

Använd resten av veckan till att besöka fäbodar och de platser som inspirerat mig när jag skrev boken.

*** Just nu har Hoi 20% rabatt på Oväsen i Älvdalen ***