#metoodagen

Den 15 oktober 2017 uppmanade skådespelerskan Alyssa Milano sina följare på twitter att skriva #metoo om de någon gång hade blivit sexuellt trakasserade. Hon anade nog inte att det var startskottet för en världsomspännande revolution. Hon fick 66 000 svar på ett par timmar, och inom loppet av några dagar hade miljontals kvinnor över hela världen skrivit under med ”#metoo” i olika sociala medier. Det blev en revolution som fick marken att skälva under gärningsmän som trott sig stå säkra, belyste övergrepp som tidigare tystats ner och fick patriarkala strukturer på samhällets alla nivåer att skakas i grunden. 

MeToo-dagen kan ses som en årlig besiktning för både media, företag, skolor och föreningar. Inför dagen påminns vi alla om att se över vår egen organisation för att upptäcka om det börjat gnissla någonstans eller om vi glidit tillbaks i gamla hjulspår. Det viktigaste nu är att se till att dagen blir etablerad och självklar, så att alla vet att de fortfarande kan höja rösten för förändring – eller uppmärksamma de åtgärder som redan vidtagits. 

Ovanstående text är hämtat från MyNewsdesk Du kan läsa pressmeddelanet om metoodagen genom att klicka här

Lotta Persdotter släpper sin andra roman i mitten av oktober och är en av gästerna på Litteraturkanalen.

Kvinnohistorier

Varför inte ta tillfället i akt att lyfta fram de skrivna och oskrivna kvinnohistorierna dessa dagar?

Ordna en boksignering. Samlas på ett café och berätta om något spännande kvinnoöde. Ordna en livesändning på FB eller instagram och läs högt ur en bok. Det är bara fantasin som sätter gränser. Lägg sedan upp ett inlägg på instagram med #kvinnohistorier211015 och #metoodagen

Programmet kan du ta del av genom att söka på #kvinnohistorier211015 (du kommer även till sidan via eventen på Kvinnohistorier.

*** Eventkalender Kvinnohistorier ***

I Kvinnohistorien uppmärksammar vi dagen genom två digitala event

Fredagen den 15 oktober kl 18-21

I samarbete med Litteraturkanalen har testat en samtalsserie på temat Kvinnohistorier. De första tre samtalen publiceras på Litteraturkanalens youtube. I samband med detta kan du träffa författarna via zoom för frågor.

18.00 Filmsläpp Annika Andebark

18.30 Frågestund Annika Andebark

19.00 Filmsläpp Gunilla Cullemark

19.30 Frågestund Gunilla Cullemark

20.00 Filmklipp Lotta Persdotter

20.30 Frågestund Lotta Persdotter.

Varför inte bjuda hem några väninnor (på cykelavstånd) på en mysig middag där bokprat varvas med författarsamtal och frågestund?

Gunilla Cullemark har skrivit romanen Kajakbyggerskan

Lördagen den 16 oktober 10-15

Kvinnohistoriers tredje digitala bokmässa

Programmet hittar du här

Kvinnohistoriers samarbetspartners

Hur vi ska lyfta de skrivna och oskrivna kvinnohistorier vet vi inte riktigt än, men att vi vill skapa samtal om kvinnohistorier vet vi.

Helena Hansen arrangerar bokcirklar och skrivkurser.

Michaela Hennig driver sedan tidigare Litteraturkanalen. Mer om detta i morgon.

Mer om #metoodagen

MeToo-dagen ska påminna oss alla om att hålla igång diskussionerna om sexuella trakasserier, övergrepp och de strukturer som möjliggjort dem. Långt efter att löpsedlarna har riktats mot andra håll, fortsätter det viktigaste arbetet på gräsrotsnivå – där nya strukturer byggs upp. 
En gång om året hjälps vi åt att både hylla och uppmärksamma MeToo-rörelsen, men också ta en titt på vår egen omgivning, som en årlig metoo-besiktning. Det viktiga är att medvetenheten fortsätter öka på varenda arbetsplats, skola, idrottsförening eller varhelst människor möts.  

#metoodagen har en egen hemsida som du hittar här