Återerövra din identitet

Ur Julia Camerons bok Lev Kreativt

Bli vettig

”Det är viktigt att komma ihåg att vid första försöket kan det kännas som om man höll på att bli tokig när man i själva verket håller på att bli vettig.”

”Precis som en alkoholist måste undvika det där första glaset måste den läkande konstnären undvika det första tror. För oss innebär den ’tron’ ett tvivel. ’Jag tror inte att det här lönar sig …'”

”Affirmationer är en effektiv medicin mot självhat, som ofta visar sig förklätt till självtvivel.”

Skadliga lekkamrater

”Skaparkraften blomstrar när vi känner oss trygga och accepterar oss själva. Din konstnär mår, precis som ett barn, allra bäst i trygghet. I egenskap av konstnärens beskyddande förälder måste vi lära oss att välja ett lämpligt umgänge åt vå retning. Skadliga lekkamrater kan förstöra konstnärens tillväxt.”

”Dra en förtrollad cirkel kring din läkning. Ge dig själv trons gåva. Lita på att du är på rätt spår. Det är du.”

Dårskapare

Vi har nog alla haft någon dårskapare i vårt liv. Någon som skapar stormcentra, som bryter ingångna avtal, som stjäl andras tid. Jag är oerhört tacksam över att inte ha någon sådan i mitt liv.

”Lär dig att komma i kontakt med tystnaden inom dig och vt att allt i livet har ett syfte” Elisabeth Kübler-Ross

Skepsis

”En av de saker vi ska lägga märke till i den kreativa läkningsprocessen är att vi är motvilliga inför tanken på att universum möjligtvis samarbetar med våra nya, större planer. Vi har blivit tillräckligt modiga för att försöka läka, men vi vill inte att universum ska lägga märke till det. Vi känner oss fortfarande alltför mycket som bluffmakare för at klara av en del framgångar. När de kommer vill vi försvinna.”

När jag läser det här reflekterar jag över veckan. Torsdag-lördag var mer kreativa än jag någonsin upplevt. Jag behövde inte tänka – orden kom och blev bra. På alla möjliga områden. Känns overkligt. Som att ha hybris.

Koncentration

”Livskvaliteten står alltid i proportion till vår förmåga att glädjas. Förmågan att glädjas föds ur koncentrationens gåva.”

”Under perioder av svår smärta, när tankar på framtiden ter sig outhärdliga och det förflutna gör för ont, har jag lärt mig att koncentrera mig på nuet.”

Det låter som en beskrivning av hur yoga hjälpte mig 2014. Två blogginlägg från den tiden förklarar.

Inlägget från den 1 juli 2014 beskriver en situation när jag hade ont i hela kroppen. Jag var helt slutkörd. Den 23 juli 2014 har rubriken ”När hela kroppen ler” och sedan kan man följa förändringen. Ashtangayoga handlar om att koncentrera sig på andningen, rörelserna och bandas. Det finns inte utrymme att tänka på något annat. Huvudet är tomt. När jag väl insåg att jag kunde vila från oro och ångest kunde jag ta det med mig in i andra delar av tillvaron.

I boken finns 10 regler för att bli konstnär. Flera av punkterna är jag medveten om sedan tidigare med följande skriver jag upp för att lätt kunna gå tillbaka och påminna mig.

7. Välja att umgås med dem som uppmuntrar mig att göra jobbet – inte bara prata om att göra det eller varför jag inte gör det.

9. Komma ihåg att min uppgift är att göra jobbet, inte bedöma det.

10. Sätta upp den här skylten på min arbetsplats: Store skapare, jag tar hand om kvantiteten. Du tar hand om kvaliteten.

Veckans uppgifter

Fortsätt med morgonsidor och konstnärsträff.

 1. Affirmativ läsning. Varje dag, morgon och kväll, ska du varva ner och läsa Grundprinciperna för dig själv. Var uppmärksam på förändringar i din attityd. Har du börjat skaka av dig något av din skepsis ännu? (Vilket är Grundprinciperna – är det vad som jag ovan kallar regler för att bli konstnär?)
 2. Var tar din tid vägen?
 3. Skriv upp tjugo saker som du tycker om att göra?
 4. Sätt upp två mål från listan under nr 3.
 5. Gå tillbaka till vecka 1 och läs affirmationerna. (Den här skulle jag nog kunna fortsätta jobba med)
 6. Rita en livstårta.
 7. Skriv upp tio förändringar som du skulle vilja genomföra för din egen del.
 8. Välj en liten sak och ställ upp den som väckans mål.

2 svar på ”Återerövra din identitet”

 1. Fredrika skriver:

  Jag tolkar Grundprinciperna som den lista som fanns tidigt i boken (s 27 min upplaga), och som du skrev om så bra i ett tidigare inlägg. Det stämmer bra med fokuset på tillit till skaparkraften i denna veckas kapitel. Älskade meningen ”Skälet till att vi fortfarande tycker att det vore konstigt att tro på en osynlig hjälpande hand är att vi fortfarande tvivlar på att det går för sig att vi är kreativa.” Den tar jag till mig.

  Jag är också lyckligt fri från dårskapare i mitt liv (just nu – känner igen dem), men tar jag till mig varningen att vara vaksam med vilka man omger sig med. Jag märker att jag har höjt uppmärksamheten på detta, vad/vilka ger mig energi/flow och vad tar liksom.

  En sak som jag tycker är mycket är intressant är det här med process. Cameron skriver ”Du kommer att lära dig att det faktiskt är lättare att skriva än att låta bli (…) Du kommer att koncentrera dig på processen istället för på resultatet.” Jag har de senaste åren tänkt mycket på process, efter en paneldiskussion jag såg i LA med några stjärnentreprenörer och en konstnär. De diskuterade just process kontra resultat, och en mening fastnade i mig av någon anledning, jag har tänkt på den nästan varje dag efter det: konsten är besatt vid process (Art is obsessed with process). Det var första gången jag fick en aning som vuxit fram i mig klädd i ord, att jag verkade som en slags konstnär. Så fokuset på process gör mig nästan lite upprymd, det resonerar så bra med hur jag känner och vem jag är.

  1. Stort tack för dina ord. Ska genast kolla den listan!

   Den här meningen ska jag omformulera och ta med i mina morgonsidor (kommer fortsätta skriva affirmationen då jag känner att någon händer i mig när jag skriver den).

   ”Du kommer att koncentrera dig på processen istället för på resultatet.”

   Lycka till med boken! Jag känner redan vilken oerhörd förändring den gör!!!

Kommentarer är stängda.