#Internationellakvinnodagen

Kampen fortsätter …

Hur skulle världen se ut om den styrdes av kvinnor?

Istället för det här …

Romanprojektet

I min fantasi fanns det ett folk i Älvdalen i början av 1500-talet där besluten fattades av byns visa kvinnor, de som varit hemma medan männen farit runt på jakt eller försvarat folket. De kvinnor som visste vikten av fred.

Där var det självklart att kvinnan bestämde över sin kropp och det fanns inte i ens i männens föreställningsvärld att skulle använda en kvinna för att själv få njutning. Istället handlade det om att hjälpa kvinnan nå den gudomliga njutning som lät henne komma i kontakt med den kosmiska urmodern.

Det finns så mycket kvar att utveckla kring detta och kring hur kvinnor drabbas av krig att jag behöver ta en paus för att orka. Jag klarar helt enkelt inte leverera i den takt Hoi kräver, därför har avtalet för kommande böcker sagts upp.

Så snart Insamlingsstiftelsen Kvinnohistorier registrerats av Länsstyrelsen kommer ett förlag startas i stiftelsen.

Jag vill fortsätta lyfta fram kvinnohistorier i olika former. Några av de kvinnor jag vill lyfta fram i bokform är

Kristina Gyllenstierna (1494-1559)

Vilket spännande liv hon hade! Hur mycket som kommer med i Vrede vet jag inte, men tillsammans med Elin Cocco pågår ett spännande skrivprojekt.

Här kan du läsa mer om Kristina Gyllenstierna

Anna Vasa (1568-1625)

Anna var syster till Sigismund, kung av Polen och Sverige. Han hade stort förtroende för sin syster och utsåg henne att styra Sverige under sin bortovaro. Detta accepterades inte av hans farbror, Karl IX, vilket ledde till ett inbördeskrig som avslutades med att Anna och Sigismund lämnade Sverige. Eller avslutades är fel att säga. Inbördeskriget övergick till krig med Polen som fortsatte långt fram i historien. Dessa maktgalan män!

Elsa Duvall (1620-1675)

Elsa blev moderlös 14 mars 1633 när familjen befann sig i Tyskland där hennes far, Jacob Duvall, var överbefälhavare för en svensk här.

Sommaren 1633 fördes Gustav II Adolfs lik tillbaka till Sverige. Kanske var det i samband med detta Elsa reste tillbaka till Sverige med sina två yngre bröder, Gustav, född 1630, blev sedermera landshövding i Kopparbergs län.

Enligt de historiska källorna söp hennes far rejält och avled 1634.

1639 gifte Elsa sig med Lorents Creutz som innehade många höga ämbeten i Sverige. Ett av dem var som ordförande i Trollldomskommissionen i Mora 1669.

Maria Sofia de la Gardie (1627 – 1694)

Dotter till Ebba Brahe och Jakob de la Gardie, syster till Magnus Gabriel de la Gardie.

Vid 16 års ålder gifte hon sig med en brorson till Axel Oxenstierna, Gustaf Oxenstierna och fick två döttrar.

1648 dog hennes make, hon var då endast 21 år och förblev ogift. Därigenom fick hon råda över sin och döttrarnas egendom. 1652 ärvde hon sin far och som änka fick hon även förvalta den egendomen. Hon blev en av Sveriges största godsägare och har kallats Sveriges första kvinnliga storföretagare.

På Tyresö slott bedrev hon stor industriell verksamhet. Hon hade flera gods på båda sidorna av Östersjön och förvärvade bl a Krapperups gods i Skåne efter 1658. Maria Sofia engagerade sig inom vitt skilda områden och reste bland annat till Nederländerna på bildningsresa.

1676 anklagades hon för trolldom, men åtalades aldrig.

Gyris Marit (1588-1668)

I de historiska källorna förekommer hon från juni 1668-januari 1669 då hennes kropp ligger och ruttnar i fångehålan i Falun.

När man gräver i källorna om Älvdalen inser man att hon levt ett otroligt spännande liv. Näftåget, erövringen av Särna och utplånandet av en urnordisk kultur som jag tror fanns kvar 1520.

Här kan du läsa mer om Gyris Marit

Marit Matsdotter (1650-1676)

Marit Matsdotters historia kan du läsa i Oväsen i Älvdalen.

Mer info om Marit Matsdotter hittar du här.