Tre kvinnohistorier med koppling till Billesholm

På måndag släpps en ni vlogg där jag och Cykelhandlaren besöker Billesholms kungsgård och platsen där Claus Billes sätesgård låg.

Den 15 oktober planerar jag att cykla samma runda fast då kommer vi berätta med utgångspunkt från tre kvinnoöden.

Kristina Gyllenstierna

Hennes koppling till Billesholm är mest långsökt. Både hon, Claus Bille och Sören Norby var med på kröningsfesten i Stockholm i november 1520. Den som slutade i blodbadet.

Claus Bille och Sören Norby förste ihop fångarna efter att kätterianklagelserna lästs upp. En av dem som togs till fånga var Kristina Gyllenstierna.

Så småningom avsattes Kristian II av sin farbror, Fredrik. Claus Bille var en av dem som stödde Fredrik, medan Sören Norby var trogen Kristian II. Priset för kronan var att Fredrik tvingades föra en adelsvänlig politik, vilket inte uppskattades av de danska bönderna. Sören Norby gjorde ett försök att avsätta Fredrik genom att uppvigla bönderna i norra Skåne. Längs Söderåsen lyckades han väl och bönderna brände ner Claus Billes sätesgård i Billesholm. För lång tid framöver kom bönderna att straffas hårt.

Detta bondeuppror var anledningen till att Claus Billes son, Jens Bille valde att flytta sätesgården till en säkrare plats.

Efter att ha bränt ner Claus Billes gård intog bönderna Lund (med ca 8.000 man). Den 28 april 1525 kom en här med tyska legoknektar till Lund. Strax söder om Lund slogs bondeupproret ner. På Lunds domkyrka finns en minnestext om detta.

Gud hjälpe Adams barn. Början är lätt gjord, men avslutningen är mödosam. Då man skrev 1525 fredagen efter S:t Marks dag, skedde vid Lund stor jämmer, där blev över 1500 dödsskjutna och slagna: det månde väl de skånska kvinnorna klaga över.

Källa: Kulturportalen Lund

Här kan du läsa mer om Kristina Gyllenstierna

Claus Bille och Lisbeth Ulfstand hade tio barn.

Margareta (f 1525) gift med Christoffer Lindenow (Örtofta)

Beate f 1526 gift med Otto Brahe till Knutstorp

Steen till Vanås (landdomare i Skåne) (1527 – 1586)

Sidsel (f 1528) (gift med Just Höeg, systerson till Otto Krumpen som ledde danskarna vid Åsudden där Sten Sture dy skadades dödligt)

Sofie f 1529 (gift med Malte Jensen Sehested)

Jens till Billesholm (1531-1575)

Länsman på Gotland 1560-1570

Lisbeth (1540) gift med Jens Trudsten Ulfstand

Holger f 1532 (dog ung)

Birgitte (Birthe) f 1534 – ca 1613 gift med Christoffer Galde till Tönne och Åby i Bohuslän

(Maken och två döttrar är begravda i Tossene kyrka – se legend. I dag finns Nordens Ark på Åby)

Maren f 1537-1607 (gift med Laurids Skram, Jylland)

Lisbeth Ulfstand dog i barnsäng på Bohus fästning år 1540.

Beata Bille

Beate Bille flyttade till Knutstorp (vid Kågeröd) där hon blev mor till två riksråd och en världsberömd astronom – Tycho Brahe. För en tid sedan hittade jag en spännande uppsats om Beate Billes fastigheter i Lund. Förhoppningsvis kommer jag i framtiden kunna skriva ett mer omfattande inlägg om Beate Bille.

När adeln kom till stan

Signe Jönsson

1941 blev hon som ogift mor till Cykelhandlarens halvbror. Detta förändrade hennes liv, men mer om det i ett separat inlägg. Den 15 oktober kommer jag berätta mer om henne på den guidade rundturen.