Hur gick det till när Sven Jönssons cykelaffär AB blev ägare till ett nedlagt dagbrott?

Gruvmuseet gruvbrytning Schakt Malmros Gruvor

Det är en lång historia där det ena lett till det andra, där varje pusselbit varit nödvändig för att vi skulle komma hit.

Möte med Johnny Nilsson våren 2015

Det var Cykelhandlaren som tipsade om Johnny när jag ville arrangera en cykeldag. Sedan dess har han varit klippan jag lutat mig mot när det gäller evenemang i Billesholm.

Mötet med Kurt Månsson i september 2015

Efter att jag tackat nej till elchocksbehandlingar i mars 2014 drog jag mig undan i Billesholm, bytte uppdragsgivare från klienter till fåglar, fjärilar och vildbin. Yoga, trädgårdsarbete och cykling fyllde min tid, ändå behövde jag något mer. Det var i denna rastlöshet jag drog igång Cykeldagen i Billesholm 2015. Det var så jag kom i kontakt med Johnny Nilsson, Kurt Månsson och Katarina Karlsson.

För Kurt Månsson berättade jag om hur jag ersatte gräsmattor med blommor som skulle gynna pollinatörer och vi diskuterade hur man skulle kunna bygga en damm nere vid källan.

Tyvärr finns inte längre hemsidan Säker cykelglädje kvar där jag skrivit om evenemanget, men jag hittade ett mail till Bjuvs kommun som jag skrivit den 7 september 2016 som bekräftar min minnesbild.

Hej Kerstin och tack för trevligt samtal. 

Jag skickar en kopia av detta mail till Bengt Fellbe med förhoppning om att han kan hjälpa oss lägga upp arrangemanget på familjen Helsingborgs evenemangssida …

… På sida Säkercykelglädje hittar du även mer info om förra årets cykeldag och besökarnas idéer. 

Arrangörer är Cykelfrämjandet Mörarpskretsen, Friluftsfrämjandet Söderåsen och Naturskyddsföreningen Söderåsen.

Sven Jönssons cykelaffär AB bistår med lokal och administration, skänker priser och sponsrar Friluftsfrämjandet och Cykelfrämjandet med korv och priser

Det är vår förhoppning att någon från kommunen kan ta emot besökarnas samlade synpunkter och dela ut priser i tipsrundan. Har ni någon tjänsteman som kan berätta om vad som händer kring cykling i kommunen eller något informationsmaterial att sätta upp är det varmt välkommet!!!

Mötet med Mats och Katarina Karlsson, Cykeldagen den 17 september 2016

Eftersom Johnny Nilsson vandrade i fjällen hade han ordnat så att Katarina Karlsson skulle grilla korv på Cykeldagen. Med sig hade hon sin man, Mats, en kille i långt skägg som la allt mer tid på MTB-cykling. Det var första gången jag hörde talas om MTB.

Hudcancer och klimatångest den 17 maj 2018

I antologin Skiftet har jag publicerat texten ”Nya fåror” som handlar om min klimatångest och hur det förändrade mitt liv.

*** Läs mer om antologin Skiftet här ***

Mötet med Suzanne Gadd och Hans Klaive maj 2018

11 maj 2018

Hej Bengt och tack för inbjudan till Cykelinspirationsdagen där jag deltog som representant för Sven Jönssons cykelaffär, Billesholm. 

Det blev många givande möten och jag passade på att skriva blogginlägg om både inspirationsdagen http://www.andebark.se/2018/05/08/klitterhus-mellbystrand-t-o-r/) och tankar som dök upp när vi cyklade igår. http://www.andebark.se/2018/05/11/cykelvanlig-destination/)

Söderåsen är helt fantastiskt för cykling. Om man hade skapat cykelvänliga vägar mellan Fleninge och Hyllinge (ca fem km där en del skulle kunna vara Bygdeväg) skulle en cykelvänlig förbindelse skapas mellan Kattegattleden och Söderåsen som hade öppnat upp för mer cykelturism i området. Hör gärna av dig så berättar vi mer om våra tankar. 

För något år sedan var jag i kontakt med dig angående Infopoint. Jag vidarebefordrade informationen till dem som driver Blomsteraffären. Tyvärr hände ingenting. 

Min fråga är om vi kan hitta en lösning där jag är kontaktperson och ansvarar för att det finns brochyrmaterial mm men att platsen för informationen är i Blomsteraffären? (Det finns tyvärr inte något utrymme för ytterligare info-material i cykelaffären.)

Du är välkommen att höra av dig om du har vägarna förbi Billesholm så berättar jag gärna mer om mina tankar hur cykelturismen kan utvecklas i området. 

Cykeltur med Bengt Fellbe den 12 juli 2018

Hej Bengt och tack för inspirerande möte!

Har funderat en runda kring en Söderåsendag och vill bara stämma av med dig innan jag skickar ut info. 

1. Första planeringsträff i augusti/september (27/8 på kvällen eller 30/8 på dagen). Informera om visionen ge möjlighet att anmäla programpunkter fram till november. Kommunen bokar lokal och går ut med information. (Personer jag kan kontakta personligen Kurt Månsson, naturskyddsföreingen, ägarna till Klåveröd och Kågeröds vandrarhem/pensionat, Johnny på Friluftsfrämjandet, Mormors Bod – med dessa aktörer engagerade är arrangemanget ”hemma”)

2. Februari/mars planeringsträff nr 2. Vykort finns upptryckt (vi gjorde en liknande grej för nätverket Qlara – så jag tror att de som finns på vykortet kan vara med och finansiera). Stämma av att programmet ser ok ut. Kan hemsida etc vara klart redan här för en första korrekturläsning? Denna framförhållning behövs för att locka turister till området. Det är ju inget som hindrar att aktörerna kommer överens om längre aktiviteter. 

3. Första helgen i augusti? Tänker att det ska finnas gratis cykelkartor upptryckta med olika ledförslag och information om attraktioner/matställen (har exempel på bra gratiskartor). Digitala kartor (som du föreslog). Tror att Naturskyddsföreningen kan åta sig att arrangera en guidad cykeltur – hembygdsföreningen skulle kanske kunna ordna en och någon från gruvmuseet ordna en med start och slutpunkt vid gruvmuseet?

Ser fram emot din återkoppling vad avser datum för 1-3 ovan samt om kommunen kan åta sig att trycka kartan – ev genom delfinansiering från de företag som får marknadsföring. Alternativt ansöka om projektmedel för detta?

A. Min tidigare chef, Anders Nilsson, är idag VD på Ystads saltsjöbad och Falkenbergs Strandbad, som båda är med i ESS-group. Tror även han är delägare i ESS group – skrev några korta rader till honom på FB att jag gett dig hans kontaktuppgifter. https://www.essgroup.se/friends-of-ess/ – Läs på den här sidan – visst känns det rätt? Kanske det behövs en aktör som bygger hotellet – men jag tror att ESS-group skulle ha förmåga att driva det till oanade höjder. (Jag tror att Ystads kommun äger Ystads Saltsjöbad genom ett bolag – men lite osäker här). 

B. Du får gärna skicka mailadress eller mobilnummer så kan vi rapportera om brister vi ser på cykelbanorna – allt för att lyfta nivån så att det är förberett för en satsning på cykelturism

C. Prio ett för att utveckla Söderåsen för cykelturism är att regionen prioriterar skyltade cykelvägar från Kattegattleden till Söderåsen. Det är min förhoppning att kommunernas representanter gör allt som står i sin makt för att Söderåsen ska prioriteras i utbyggnaden av cykelleder efter Sydkustleden. Meddela oss gärna om du har något namn som vi kan försöka påverka. 

D. Grustaget vid Vram känns som ett spännande område – har du någon kontaktperson vad gäller försäljningen får du gärna meddela oss. 

E. Jag kommer höra av mig i samband med att Fredric Piper besöker Söderåsen i höst. Skriv gärna ner områden som kommunen tycker är intressanta att utveckla för MTB-cykling. Jag bifogar information jag fått av Fredric Piper i separat mail. (Förhoppningsvis kommer Jönssons cykelaffär sponsra projektet med min arbetstid, men jag håller dig informerad när jag vet mer.)

F. Högt på önskelistan står någon som vill starta cykeluthyrning – Jönssons cykelaffär kan bistå med cykelservice så att cyklarna håller en hög kvalitet. Hör gärna av dig om du kommer i kontakt med någon som är lämplig. 

Än en gång – tack för en givande förmiddag!

Cykeltur med Fredric Piper den 15 augusti 2018

Redan 2014 hade jag börjat diskussionen om att bilda en stiftelse för bröderna Jönsson. De värnade båda om fåglar och Svens önskan var att jorden bara ”skulle ligga för naturen”. När jag sökte information om olika stiftelser kom jag i kontakt med Fredric Piper. Den 10 augusti sms:ade han mig och föreslog ett möte i samband med att han skulle träffa Kent Andreasson på Bjuvs kommun. Den 11 augusti svarade jag honom ”Du är välkommen på torsdag förmiddag. Är vädret bra cyklar vi en runda så kan jag visa mina visioner.”

Förhandlingarna pågick med Bjuv Höganäs och jag visade honom dagbrottet.

”Det här har förutsättningar att bli en internationell cykeldestination”, sa Fredric. De orden har följt med mig i den fortsatta destinationsutvecklingen.

Destination Söderåsen och projektledaren Robert Patzelt, augusti 2018

Medan jag arbetade med förvärvet av Norra Albert informerade Bengt Fellbe de tre andra kommunerna runt Söderåsen. Projektledaren Robert Patzelt kommer så småningom bli en viktig pusselbit i tankarna kring destination Söderåsen.

Hej Annika!

Vi har möte i Söderåsengruppen den 23 aug. Jag kommer då ta upp både frågan kring Kattegattleden och hur vi på Söderåsen kan jacka i, samt hur vi kan utveckla vår destination för cykelturism. Det är en stor fråga som vi ska ta på allvar. Jag kommer också lyfta din idé om en ”Söderåsendag”. Återkommer med feedback efter mötet.

När jag informerade Bengt Fellbe om att jag börjat arbeta med Köpekontraktet för Norra Albert svarade han så här:

Det glädjer mig. Jag tar kontakt på måndag och rapporterar vad som kom ut av vårt möte med övriga kommuner runt Söderåsen. 

Kan kortfattat beskrivas med stående ovationer och stor glädje över dina idéer.

Den 27 augusti svarade jag så här till Bengt Fellbe

Hej igen!

Stort tack för info!

Vad glad jag blev att höra att kommunrepresentanterna gillade idéerna och om ansvarsuppdelningen. Anslutningen mellan Söderåsen och Kattegattleden är verkligen högsta prioritet. 

Om du skickar mig kontaktuppgifter till Destinationsutvecklaren Robert så tar jag kontakt med honom för vidare planering av informationsmötet kring Söderåsendagen. (Om det är möjligt flyttar jag gärna fram mötet till den 25 eller 26 september). 

Gruva gruvschakt gruvmuseum
Innan jag träffade Bengt Fellbe hade jag inte funderat över alla gruvschakten i Billesholm. Här öppnades en ny värld.

Felicia Eckersten, Alexandra Kronholm och Lars Tydinger, 20 augusti 2018

Mitt första meddelande till Felicia Eckersten är från den 18 augusti 2018 kl 20.45. Vi var båda med i FB-gruppen Sustainable influensers och om jag minns rätt efterlyste hon någon som kunde hjälpa henne att lägga upp en cykelrunda på Söderåsen.

Så här lyder mitt första meddelande: Hej, kollade ditt företag och har faktist varit nyfiken på skogsbad. Det är verkligen frestande att hänga på nästa vecka – men jag kan bara på torsdagen – och misstänker att jag borde ägna mig åt trädgården … Om du skulle cykla på torsdag skulle vi kanske kunna bestämma att träffas någonstans på din sträcka och äta lunch. Vad tror du om det?

Felicia svarade dagen efter:

Hej ja vad trevligt 🙂 tack för att du hör av dig. Jag hoppas att jag ska hinna cykla i veckan. Måste först rigga lite med vilken cykelväg som är finast. Men annars så hade de varit trevligt med sällskap och att man kan byta idéer. Jag ringer gärna dig imorgon kväll när jag hunnit sitta lite vid datorn o kollat. Går de bra? Vi hörs

Det var Felicia som tipsade både om Alexandra Kronholm (som hon träffat på något nätverksmöte) och Lars Tydinger (hon skrev inte hans namn utan föreslog att ”de nya ägarna till Klåveröds vandrarhem” borde bjudas in till det första mötet om Söderåsdagen.)

Förvärv av Norra Albert den 20 september 2018

Det var jag som såg till att Sven Jönssons Cykelaffär AB förvärvade dagbrottet. Om Bengt Fellbe inte hade berättat för mig att fastigheten var till salu hade vi aldrig fått kännedom om det. Den 20 augusti 2018 la cykelaffären ett bud på fastigheten, den 24 augusti meddelade jag Bengt Fellbe att jag påbörjat formuleringen av köpekontraktet. Formellt var fastigheten en industritomt där det fortfarande pågick lerbrytning. Ingen kunde svara på när man skulle få sluta pumpa vatten. Ingen visste heller om det fanns några miljöfarliga avfall på fastigheten. Köpeskillingen sattes med hänsyn till att det inte gick att bedöma riskerna med förvärvet.

Idag kan jag skratta åt Miljöförbundets föreläggande där de uppmanar oss att särskilt utreda vad de svarta högarna innehåller.

Att området så småningom skulle bli sjö visste vi alla. Enligt återställningsplanen skulle slänterna planas ut med de jordmassor som ligger i vallarna runt området.

*** Läs mer om förvärvet av Norra Albert här ***

Samtidigt letade jag en ny sysselsättning då jag höll på att bli utförsäkrad av Försäkringskassan. Kunde jag se arbetet med att bygga en destination som ett arbete?

*** När livet går i kras ***