Träffa mig i morgon på Litteraturrundan i Lund

Förutom mina egna böcker har jag böcker av bl a följande författare med mig:

Lotta Persdotter

Anne-Marie Davis

Gunilla Cullemark (träffa Gunilla på Litteraturkanalen)

Ulrika Jannert Kallenberg

Handlar du för minst 500 kr får du ett års prenumeration på tidningen Skriva (värde 599 kr).

Insamlingsstiftelsen Kvinnohistorier

Förutom att sälja böcker kommer jag berätta om Insamlingsstiftelsen Kvinnohistorier.

Oavsett vad jag gör har jag svårt att vara lagom.

Oväsen i Älvdalen

Samtidigt som jag skrev min debutroman Oväsen i Älvdalen la jag grunden för en besöksnäring. 2019 lyckades jag få Marit Norin att arrangera minnesevent för de trolldomsanklagade. Sommaren 2020 hade hon marinerat intrycken till en vandring i de häxanklagades fotspår. Snabbt blev vandringen en av Rockdales mest sålda event.

Minneseventet 19 maj 2019

När Visit Sweden marknadsför svenska nationalparker internationellt är vandringen en av de aktiviteter som marknadsförs. Inför sommaren 2023 håller Marit Norin på att översätta guidningen till engelska.

Så här står det på Visit Swedens hemsida:

Fulufjället National Park – Dalarna

At 385 km2, Fulufjället is one of Sweden’s largest national parks. You’ll find virtually untouched nature, complete with a magical waterfall, one of Sweden’s highest, Njupeskär. Home to the world’s oldest tree, Old Tjikko, Fulufjället is situated in Älvdalen, the site for the Älvdalen witch trials of 1668. This is where the first women accused of being “witches” were executed in 1669, unleashing a vicious witch hunt all over Sweden.

While you are here…

Samtidigt var mina planer långt mycket större. Jag drömde om flera destinationer som gjorde vandringar i de häxanklagades fotspår och byggde upp sidan www.trolldomsprocesser.se.

Sedan hösten 2020 har produktionsbolaget Tulpa arbetat med filmatiseringen av manuset. Så vem vet, när filmen kommer är det kanske fler som gräver fram okända protokoll från trolldomsprocesser.

Att nå ut

Oväsen i Älvdalen har köpts in av många bibliotek och har tryckts i en andra upplaga. Ändå är det ett förlustprojekt. En klok person sa ”tyvärr är så att det är fler människor som vill skriva än som vill läsa!”

En stor del av mitt yrkesliv har handlat om att ta tillvara kvinnors rättigheter. Den kampen har fortsatt, därför bildade jag nätverket Kvinnohistorier sommaren 2020. I början av 2022 bildades Insamlingsstiftelsen Kvinnohistorier. I oktober utsågs styrelsen som du kan läsa om här.

Skrivkurser och skrivpepp

Inför Kvinnohistoriers första bokmässa (Sveriges första digitala bokmässa i juni 2020) köpte jag på mig ett lager av skrivhandböcker. Tanken var att sälja dessa via webb-butiken tillsammans med en prenumeration på tidningen Skriva och webb-baserade skrivkurser. Ingen visste hur länge vi skulle leva med restriktionerna och vad var bättre än att utnyttja tiden till att skriva när vi ändå inte fick träffas.

Nu sålde inte böckerna så bra och jag har ett stort lager kvar.

Samtidigt är de tidlösa och jag hoppas att Kvinnohistorier så småningom ska inspirera fler att skriva Kvinnohistorier. Något Malin Lundskog redan gör genom podden Skriverier med Malin och Cilla.

Mässerbjudande

I morgon träffar du mig i Lunds stadshall mellan kl 10-16 på Litteraturrundan (som du kan läsa mer om här).

Förutom mina tre egna böcker (Oväsen i Älvdalen, Sätta punkt. och Skiftet) har jag tagit med mig skrivhandböcker, böcker om häxprocesser och kvinnohistorier. Via min instagram kommer jag träffa några av författarna under dagen.

Du hittar priserna i Kvinnohistoriers webb-shop (men slipper porto om du kommer till Stadshallen i Lund).

Om du handlar för minst 500 kr får du utan kostnad ett års prenumeration på tidningen skriva (värde 599 kr). Det första numret kommer den 30 januari 2023 – perfekt julklapp till någon som gillar att skriva.

Hoppas vi ses!