Solvände vid dinosauriesjön

Avalonia tour dinosauriesjön

2018 fick jag malignt melanom första gången. När solen brände gräsmattorna övergick min dödsångest till klimatångest. Med klimatångesten dunkande vid tinningarna ville jag att min livskamrat skulle sluta sälja fyrverkerier. Efter månader av diskussioner blev resultatet en förlikning där alla vinster skulle gå till klimatprojekt. (Jodå, jag fick ge honom rätt. Det skulle inte hjälpa om han slutade sälja fyrverkerier. Eftersom många importörer är dotterbolag till kinesiska bolag skulle det bara innebära att vinsterna gick till Kina.)

Första klimatprojektet var förvärvet av ett 40 ha stort område. Syftet var att bidra till den biologiska mångfalden. Här kan du läsa mer om förvärvet.

Utvecklingen av Bike Park Albert

Redan innan köpehandlingarna skrevs var jag i kontakt med Fredric Piper som menade att området skulle kunna utvecklas till en internationell cykeldestination. Han tipsade mig om Mats Karlsson. Under hösten 2019 sammanförde jag Mats Karlsson och Kurt Månsson från Naturskyddsföreningen. Detta ledde till att Mats Karlsson började utveckla MTB-stigar på ett sätt som skulle främja biologisk mångfald.

I mitt arbete för att bidra till en mer hållbar värld insåg jag att en flygresa till Thailand orsakade långt mycket större koldioxidutsläpp en ett kg krut i en fyrverkeritårta. Alltså skulle jag göra störst skillnad genom att inspirera till hållbara upplevelser. Det var anledningen till att jag började se mig som influenser med youtubekanal, hemsidan www.cyklat.se, FB Jönssons cykelaffär och instagram andebark_cykelinfluencer. Jag blev även anlitad som inspirerande föredragshållare.

I samband med den första Söderåsdagen 2019 var det premiär för MTB-cykling i dagbrottet. Det ledde till att Mats och Katarina Karlsson bildade TeamAlbert MTB. Härmed kunde jag för en tid släppa utvecklingen av området.

Häxprocesser

I Älvdalen arbetade jag frenetiskt för att bygga en hållbar destination kring häxprocesserna. När jag inte lyckades få andra att inse potentialen åkte jag upp till Älvdalen i september 2018 för att ”rapportera” från platsen. Jag lyckades bli intervjuad i lokaltidningen, vilket gjorde att fler fick upp ögonen för att det faktiskt var i Älvdalen häxprocesserna började. Artikeln inspirerade till medborgarförslag om minnessten i Mora, till att Torbjörn Näs letade upp protokollen från häxprocesserna i Orsa. Samtidigt fick jag med med mig Marit Norin och Torbjörn Zackrisson på att arrangera aktiviteter för att uppmärksamma den första avrättningen i det stora oväsendet.

I maj 2019 kom det flera hundra personer till evenemangen som även uppmärksammades i radio och tv.

Den 20 mars 2020 debuterade jag som författare med romanen Oväsen i Älvdalen. Samma sommar började Marit Norin leda guidade turer i de häxanklagades fotspår. Idag har hon vidareutvecklat upplevelserna till Älvdalens häxvecka. Ett hållbart evenemang helt enligt mina visioner!

I september 2020 lanserade vi sidan www.trolldomsprocesser.se. Då hade nätverket Kvinnohistorier redan i juni genomfört Sveriges första digitala bokmässa. I början av 2022 ombildades nätverket till Insamlingsstiftelsen Kvinnohistorier för att lyfta de skrivna och oskrivna kvinnohistorierna från dåtid till nutid.

Idag är jag oändligt tacksam för all den tid Marit Norin och Håkan Sjöberg lägger på att ge upprättelse till de häxanklagade!

I november 2023 offentliggjordes planerna på filmatiseringen av Oväsen.

De skånska dinosaurierna

Parallellt med att Marit Norin övertog häxprocesserna i Älvdalen började jag engagera mig i de skånska dinosaurierna. Eftersom utgrävningarna var hemliga fram till den 12 oktober 2022 var det svårt att förklara potentialen i fynden. Därför startade jag Tidsresebyrån tillsammans med Patricio Silva och Alexandra Kronholm samt en fjärde person som visade sig omöjlig att samarbeta med. Samarbetssvårigheterna ledde till att projektet fick avbrytas i juni 2021.

Istället ägnade jag tid åt de skånska dinosaurierna. Den 12 oktober 2022 fick jag äntligen berätta om fynden! Då hade jag redan startat Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm.

Tidsresebyrån -> Avalonia tour

I juli 2020 hade jag träffat Shaeen Svanede och i mars 2021 arrangerade vi tillsammans en tidsresa till Ales stenar för att fira Vårfrun. Det skulle dröja till oktober 2023 innan Shaeen skulle våga sig på ett samarbete med mig. Tyvärr skapar varje konflikt en negativ energi som dröjer sig kvar. Men när steget väl var taget gick det snabbt. Redan samma kväll träffades jag och Charlotte Lilja Engman vid dinosauriesjön för att testa tidsresor till en forntida kultur som firade solhögtiderna (vårdagjämning, höstdagjämning, midsommar och midvinter). Bilderna blev magiska och sedan dess har vi fortsatt.

Steg för steg skapas nya nätverk.

I går höll Charlotte den fjärde ceremonin och har därmed skapat event för ett helt årshjul. Nästa år kommer vi dela på oss. I samband med vårdagjämning och höstdagjämning kommer jag ta mig med elcykel till Höjehall. Troligen kommer Charlotte uppmärksamma dagarna tillsammans med Shaeen vid Alesstenar.

I samband med vårdagjämning och höstdagjämning kommer Ulrika Jäger besöka Billesholm och i samarbete med Liljans häxbod erbjuda olika workshops. Förhoppningsvis kan det bli både tillverkning av rödockra och olika bastuceremonier. För den som vill veta mer om detta kan du prenumerera på nyhetsbrev (Avalonia tour eller Upplev Billesholm).

Den 4 maj var det premiär för Avalonia yoga med Merethe Brathens. Nästa tillfälle är den 9 juli. Endast förbokade platser som du kommer kunna läsa mer om här.

Wramgården

I söndags noterade Cykelhandlaren att Wramgården var utsatt på Eniro. Det ledde till idén att skapa ett paraply av företag som inspirerar till hållbarhet under varumärket Wramgården. I höst kommer vi sätta oss ner och planera för 2025, men redan nu kan du delta i våra aktiviteter. Antalet platser är begränsat, så boka i god tid.

Wramgårdens program sommaren 2024

Inlägget är under uppbyggnad – så väldigt rörigt … men titta på filmerna så länge …

25 juni Premiär för Avalonias dinosaurier

14-16 guidad privat visning

17-19 Säsongsavslutning ungdomsgrupperna Trias, Jura och Krita

18-23 Premiär Solvände vid dinosauriesjön med Avalonia tour

16 juli 14-16 Familjen Skånesaurus (köp antologin Skiftet här och få två biljetter, övriga biljetter släpps via Jönssons cykelaffär på plats). Begränsat antal platser.

23 juli – bokad för samarbetspartner Dinosauriedagen 12 oktober

30 juli 14-16 Familjen Skånesaurus (köp antologin Skiftet r och få två biljetter, övriga biljetter släpps via Jönssons cykelaffär på plats). Begränsat antal platser.

Samarbete med VivaNaturKultur

26 juni premiär för Häxor och Nyttoväxter – Ingeborrarp

11-12 juli – guidade turer med tåg till Kalmar respektive Malmö

14 juli – guidad cykeltur från Cykelporten, Billesholm, till Ingeborrarp inkl entré till workshop om spånadsväxter

17 juli 14-16 Aromatiska örter

24 juli 14-16 Växtkommunikation

31 juli 14-16 Spånadsväxter

Avalonias dinosaurier

9 juli Avalonia yoga vid dinosauriesjön

10 juli – heldag med test av gruppresa 65+

20 juli – test bokade event för släkten

2 augusti föredrag Rotary i Höganäs (min egen utvärdering av sommarens aktiviteter)

Samarbete med Avalonia tour

6 augusti – #tonfiskröra i Triasträdgården

16-19 augusti Avalonia tour häxprocesser på Österlen

Samarbete med Kvinnohistorier

30 augusti Albertdagen med spännande aktiviteter

31 augusti Kvinnohistorier – cykelresa med Friluftsfrämjandet Söderåsen

14 september – Medeltidsmarknad Tomarps kungsgård

22 september – Höjehall med Ulrika Jäger

Samarbete med Ekeby scoutkår

12 oktober – dinosauriedagen i samarbete med Ekeby scoutkår

Projektansökan lagd på is

Vad innebär det att projektansökan är lagd på is?

Till min vän Charlotte!

Tack Charlotte för att du är min vän!

Du betyder mer än du kan ana!

Igår blev det ännu en magisk kväll tillsammans vid dinosauriesjön.

Nu är vi igenom årshjulet och du har fantastiska bilder från alla årstider – några från Alesstenar och några från dinosauriesjön. Jag ser så mycket fram emot nästa steg när vi tillsammans med Belinda Wigerfelt och VivaNatur Kultur ska bygga upp Wramgården!

Avalonia tours hemsida hittar du kommande resor.

Vill du veta mer om de skånska dinosaurierna kan du prenumerera på youtubekanalen ”De skånska dinosaurierna”.

Lämna ett svar