Tänk om alla ungdomar visste det här!

”Läppsyl var föremål för ringa misshandel

Hovrätten finner att en man som kastat en läppsyl på bakhuvudet på en kvinna ska hållas straffrättsligt ansvar för ringa misshandel oberoende av att mannens gärning provocerats fram av att denne fått en drink kastad i ansiktet.
Dokumentet i fulltext: HovR B 9279–11
Dokumentet som PDF i original:  HovR B 9279–11
Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer en ung man för ringa misshandel för en gärning som inneburit att han kastat en läppsyl i bakhuvudet på en kvinna utanför en hemmafest när den senare försökt avvisa honom från platsen. Efter hetsig ordväxling som uppstod, kastade kvinnan innehållit sin drink i ansiktet på mannen som kastade iväg läppsylen då kvinnan hunnit ett par meter därifrån. Tingsrätten bedömde att mannen visserligen inte funnit sig i en nödvärnssituation men att åtalet kunde ogillas med hänsyn till kraftiga provokation mannen utsatts för.”
 
Texten har jag kopierat från Karnovs nyhetsbrev. Tänk så små saker som kan bli stora i domstolen! Jag undrar hur många ungdomar som tänker på det. Att bli dömd för ringa misshandel är inte något att vara stolt över.
 
Det händer att jag försvarar klienter med väldigt många avsnitt i belastningsregistret. Domstolen ser antal avsnitt – och de är sällan de granskar vad domen gällde.
 
Över köksbordet händer det att vi diskuterar brott och straff. Dottern anser att jag är fördomsfull – att jag inte fattar vad som händer därute.
 
Jo, det fattar jag – men jag vet också att domstolen inte bryr sig om vilka regler som gäller ute i samhället. Domstolen har en lag att tillämpa – och då är det straffbart att kasta ett lypsyl i huvudet på någon som tidigare slängt en drink i ditt ansikte.