Att sträva efter mästarklass – Ledare utan titel, del 1

20120904-174122.jpg

När jag kom till kontoret i morse väntade den här buketten på mitt skrivbord. Att överträffa klienternas förväntningar känns helt underbart och jag strävar ständigt efter att göra det. Men i vår värld är det inte lätt!

I somras läste jag boken ”Ledaren utan titel” av Robin Sharma. I höst vill jag implementera bokens tankegångar i vårt företag. Jag vill att budskapet skall bli en del av vår företagskultur. Robin Sharmas bok ”Munken som sålde sin Ferrari” har förändrat mitt liv. ”Ledare utan titel” är en vidareutveckling för organisationer. Boken är uppdelad i fyra områden. I morgon ska vi diskutera det första;

Du behöver ingen titel för att vara ledare

”Om en man är kallad till att vara gatsopare ska han sopa gatorna som Michelangelo målade eller som Bethoven komponerade musik eller som Shakespeare skrev poesi. Han ska sopa gatorna så väl att alla himlens och jordens härskaror stannar upp och säger: ”Här levde en stor gatsopare som gjorde sitt jobb väl.”” Dr Martin Luther King Jr

I boken nämner författaren de ”Fyra naturliga makterna”

1) Varje människa som lever just nu har makten att gå till jobbet varje dag och ge uttryck för sitt absolut bästa jag.

2) Varje människa som lever idag har makten att inspirera, påverka och lyfta varje person de träffar genom gåvan att vara en god förebild.

3) Varje människa som lever kan passionerat arbeta för positiva förändringar trots negativa omständigheter.

4) Varje människa som har fått upp ögonen för sanningen om ledarskap kan behandla alla de kommer i kontakt med i sitt yrke med respekt, uppskattning och vänlighet – och därigenom göra kulturen inom organisationen till bästa möjliga.

Allt det här kan alla göra oavsett vad man jobbar med

Om någon är framgångsrik sägs det ofta att han/hon haft tur. I boken förklaras tur så här; ”tur är inte något annat än oväntade belöningar för intelligenta beslut som vi har valt att fatta. Framgångar är inte något man får bara för att stjärnonrna står på ett visst sätt. Framgång – både i yrkeslivet och privatlivet – är något man skapar medvetet. Det är det garanterade resultatet av en rad avsiktliga handlingar som vem som helst kan utföra.”

När jag läste boken ”Munken som sålde sin Ferrari” började jag arbeta med min drömbok och att sätta upp mål. På fyra år har jag haft väldigt mycket tur – men jag har också arbetat hårt. Tänk vilken framgång vi skulle kunna få om vi alla jobbade medvetet mot ett gemensamt mål – om vi alla strävade efter mästarklass i allt vi gjorde!

Ledarskap handlar inte om titel. Ledarskap handlar om att vara ledare i sitt eget liv – att ta ansvar för sina handlingar och sin utveckling. För att återigen citera Robin Sharma; ”Vad andra människor tänker om dig behöver du inte bekymra dig om . Ledarskap handlar om att ha en bergfast tro på din vision och en orubblig tillit till din förmåga att genomföra positiva förändringar. Glöm vad andra människor kanske kommer att säga. Och kom ihåg vad Albert Einstein skrev en gång: ’Stora tänkare har alltid stött på en våldsam opposition från medelmåttor.’ Gå bara och utför ditt arbete så väl som det står i en människas makt. Resten kommer att ordna sig av sig självt.”

”Man lär sig att gå genom att ramla omkull. Man lär sig att bli en ledare genom att försöka. Men för varje felsteg kommer du lite närmare det perfekta steget. Och om folk inte riktigt förstår vad det är du håller på med ska du inte låta dem trycka ner dig i skorna. Stora människor bygger monument av stenarna som deras kritiker kastar på dem.”

Inom kort kommer blogginlägg om de fem regler som gör det lättare att komma ihåg att du inte behöver någon titel för att vara ledare. För att lättare komma ihåg reglerna förkortas de IMAGE i boken.

Innovation

Mästarklass

Autencitet

Gå din egen väg

Etik