Lär av träd!

Rhododendron

En stor del av dygnet tillbringar jag i trädgården. I salladen vi äter samsas svinmålla, späda maskrosblad, timjan, spenat och rödbetans blast. Min inspiration samlar jag under ”Kvalitet”-länkarna.

Även om de skrivna orden är få så utvecklas berättelserna om Marit. Hon och hennes växter finns med mig i trädgården när jag samlar.

Fortfarande gömmer stressen sig i min kropp. Insikten att Sverige håller på att haverera får den att explodera i en frustration över maktlösheten inför helt idiotiska beslut. Som det här att Region Skåne ska dubbla budgeten för omskärelser från 3,3 miljoner till 6,6 miljoner om året. 

Hallå! Omskärelser – är det verkligen något som ska betalas av skattemedel? Det finns de som står i kö till AKUTA operationer – men som trots enorma fysiska problem får vänta i månader för att det finns inte plats i sjukvården.

Ännu mer förbannad blir jag när jag lyssnar på Lövén i agenda. Det finns INGEN krisinsikt! Till slut skrek jag rakt ut ”STÄNG AV – jag blir tokig”. Min älskade tittade förvånat på mig. Idiotin väcker minnen av hur jag kämpade tills jag blev så sjuk att jag inte ville leva längre – och här slösar regeringen med de skattepengar vi så många slititi ihop till.

I trädgården finns ingen stress. Frön behöver tid för att gro.

”Gro i Ro – Lär av träd”, säger min psykolog.

Och jag sår fröer, rensar ogräs med maskrosjärn, plockar jordgubbar i växthuset. Solen värmer min kropp. ”Bag längan” går jag utan kläder. Min älskade säger att jag ser yngre ut nu än för tre år sedan.

I Svenska Dagbladet läste jag en om träd. 

”Träden förser oss med en rad ekosystemtjänster. Tjänsterna är gratis, och dessutom osynliga för ögat, vilket kanske är två anledningar till att vi knappt skänker dem en tanke – så länge de fungerar. Förutom att träd producerar syre – ett träd avger lika mycket syre som en människa behöver – och binder koldioxid, så renar de även den luft vi andas och vattnet omkring oss från föroreningar. Träd påverkar även klimatet positivt genom att ta hand om regnvatten, dämpa vindar och sänka temperaturen under varma årstider.

– Sen har vi så klart alla mjuka värden i form av förbättrad hälsa, ökat välbefinnande och minskade stressnivåer som träd och grönområden ger oss, för att inte tala om alla lärdomar och upplevelser träden ger våra barn, säger Johan Colding.

Träd har funnits i flera hundra miljoner år, berättar han. Vi människor har både en historisk och kulturell anknytning till träden och vi är anpassade till naturen i skogen sedan lång tid tillbaka.

– Träden är våra minnesbärare, vår referens bakåt. Jag tänker att om vi vårdar träden på ett bra sätt så vårdar vi även framtiden, säger Johan Colding.”

Marit finns med mig i tankarna – hennes växter är mina växter, hennes samlande är mitt samlande.

3 svar på ”Lär av träd!”

 1. Visst finns det mycket att förvånas över. Jag följer nyhetsflödet på olika sätt men det var längesen jag tittade på TV – för ett par år sen åkte den till och med ut ur huset. Det som visas på TV känns påträngande och ofta vinklat på ett negativt sätt. Att titta på sånt ger mej dåligt humör!
  Du har säkert läst den men i vilket fall som helst vill jag rekommendera ”Skogsliv vid Walden” av Henry David Thoreau. En intressant bok om att leva nära naturen och tänkvärda reflektioner om nyhetsflöde i USA under mitten av 1800-talet.
  Ulf

  1. Stort tack för tipset!

   Nej, den har jag inte läst – men jag ska leta efter den på biblioteket!

 2. Det är en av de böcker som regelbundet poppar upp i mitt sinne 🙂

  Den finns i pocket och är helt överkomlig
  http://www.bokus.com/bok/9789127119567/walden/

  Och den finns naturligtvis i originalspråk om du gillar att läsa på engelska.

Kommentarer är stängda.