Häxjakten började i Älvdalen

Then I visit Älvdalen I live at the hostel three bears.

För trettonde gången besöker jag Älvdalen. Fyra år har jag ägnat åt trolldomsprocesserna. När jag åkte till Älvdalen på skrivretreat i maj 2014 visste jag inte ens att det var här den stora häxjakten började.

witchcraft trolldom häxprocesser häxa trollkona
In september 1668 there was a trial in Älvdalen. 12 person was sentenced to death, accused of witchcraft. The trial was in Sockenstugan beside the church.

Att skriva boken om häxjakten har varit en vindlande färd med massor av upplevelser. Förra gången jag var här planerade vi en trolldomsmiddag på en fäboden Stop. Nu blev det inte så. Våren och sommaren ägnade jag åt mina kanaler i sociala medier och började med en vLogg. Målsättningen är att få ihop några filmklipp både till den nya sidan trollkona.se och till vLoggen. Istället blir det enklare aktiviteter kring häxjakten den här veckan.

I had so many questions about everything. I still have question – but I also have some answers. This is a map of the houses in the old time.

Frukostsamtal om trolldomsprocesserna

Vad vet du om häxjakten?

Vi resonerar om vad det var som tände bålen, om paralleller till idag, om dokumentation och spår från gången tid. Jag har ingen agenda utan finns där med min kunskap och mina tankar. Diskussionen styrs utifrån de närvarandes frågeställningar och intressen.

Tid: Söndagen den 9 september kl 9.00-10.30

Plats: Tre Björnar

Anmälan: Först till kvarn gäller. Just nu har intresseanmälan lämnats för alla tio platserna. (Intresseanmälan på FB-sidan Gamla och Nya bilder från Älvdalen. Vi bekräftar därefter din plats och du gör en bindande anmälan genom att swisha 95 kr för frukosten.)

This morning walk I think about the Bailiff in Älvdalen 1668. A man who was a farmer like the other person in the village – but he also was the person who investigate crimes and report to the governors reeve. It couldn’t be easy. Where did he live? I have to decide that because the house is not there anymore.

Högläsning i Katarinasalen, Tallbacken

Under skrivprocessen är det många texter som skrivits och sedan förkastats.

Att skriva om trolldomsprocesserna har varit en spännande resa. Märkliga sammanträffanden har utvecklat texten – som i september 2015  när jag cyklade till Åsen eller när jag besökte Rådhuskällaren i Falun.

Hur kom texterna om häxjakten till? Högläsning varvas med berättelser om texternas tillkomst.

Tid: Måndagen den 10 september 2018 kl 10-11.

Plats: Katarinasalen, Tallbacken

Anmälan: Ingen anmälan. Kostnadsfritt

Om du inte kan komma hittar du materialet här.

The witch trial in Älvdalen starts with noise between two children. The girl was the brave one and pick up some goats who run away over the river during the struggle. Later the boy told his father that Gertrud the Devil helped her to pass the river.

Trolldomsprocesserna i Älvdalen

Detta blir det enda föredraget om Trolldomsprocesserna. Så snart upplägget är klart kommer jag skriva om det på bloggen och lägga en länk härifrån.

De trolldomsanklagades öde har berört mig  på djupet och jag vill ge dem upprättelse. I Lillhärdal finns monument över Märet Jonsdotter. Det är hon och Gertrud som förknippas med häxjakten. Varför tystas trolldomsprocesserna ner i Älvdalen?

Att läsa notariens minnesanteckningar från rättegången är som att glänta på dörren till 1600-talet. Marit Matsdotter, Ris-Anna, Kjerstin i Kettisgården, Marit Nilsdotter och Brita Michelsdotter var alla starka och företagsamma kvinnor. Ensamma fick de stå till svars inför två pastorer, en fogde, en länsman, en notarie, en domare och tolv nämndemän. De höll fast vid sin sanning trots påtryckningar och tortyr. Detta i en tid när en kvinna inte ens fick föra sin egen talan inför domstol.

Då som nu var maktens män fega och gjorde vad de kunde för att rädda sitt eget skinn.

Tid: Tisdagen den 11 september 2018 kl 18-20

Plats: Katarinasalen, Tallbacken

Anmälan: Ingen anmälan. Kostnadsfritt

Här hittar du materialet för föredraget.

Kill your darlings

Det är inte lätt, men i den senaste omarbetningen rök inledningstexten.  Fortfarande är jag lite kär i den, så jag la den här istället.

Det som gör människan farligare än andra djur är hennes rädsla, girighet och längtan efter makt. 

När rädslan kommer blir hon trögflytande, som iskristaller,

Fäster sig vid allt som kommer i hennes väg.

Ju längre rädslan varar desto större blir klumparna. 

 Likt kravis bär de i strömmande vatten. 

Av feghet stelnar hon till is, väntar värmen. 

Hon längtar efter den porlande vårbäcken.

 Från pölen följer hon fram mejslade vårilar, fördjupar fåror. 

Ensamma rädslor blir till ilsken vårflod. 

Med förenade krafter kan nya fåror brytas, kartor ritas om.

Det fanns en tid när girighetens gudar ännu inte segrat i Nordens mörka gränsskogar. 

I lönndom vördades naturen. 

I harmoni levde människa och djur. 

De förstod varandra och hjälpte varandra i gemenskap med vatten och skogar. 

Kyrkan organiserade och de accepterade. 

I det fördolda förvaltade kvinnor botande kunskap och galdrar, 

som skydd mot missväxt, Guenna och vargen. 

Av ingen ägdes skogen

Av alla delades den

Var och en tog vad den behövde 

varken mer eller mindre. 

På hemfäbodar och långfäbodar  vallades kritter

I skogar utan gränser och ägor. 

I found this place. No house anymore – but I think it’s a good place for a house with the field down to the river. It’s in the Östermyckeläng, but quite near to the church. I think it could be a good place.

Här kan du läsa mer om min författardröm