Cykla ifrån Coronan

De är rubriken på ett inlägg på ”Trafik i stan”.

”Samhället borde sträva efter att så många som möjligt får förutsättningar att gå, cykla eller elcykla till jobbet, skola, affären mm. Då skulle vi kunna göra både oss själva, miljö och klimat en stor tjänst av bara farten. Några vill inte, men de som vill borde inte hindras av samhällsstrukturen.

I år lydde vi Folkhälsomyndigheten och stannade hemma i påsk – men vi tillbringade massor av tid i cykelsadeln. Lymfsystemet fick pumpa och vi maximerade vår syreupptagningsförmåga i uppförsbackarna. Att solen sken boostade min psykiska hälsa (som för alltid kommer vara skör).

Kalvahagen i Åstorp

Cyklingens många fördelar

Ökad syreupptagningsförmåga

En ny studie från GIH baserad på en unik databas med över 350 000 män och kvinnor i den arbetsföra befolkningen visar en kraftig nedgång av maximal syreupptagningsförmåga, det vill säga kondition, mellan åren 1995 och 2017.

Här kan du läsa mer om studien på Gymnastik- och Idrottshögskolan.

Dagsljus förebygger psykisk ohälsa

Här hittar du mer information om Insamlingsstiftelsen Natur och hälsa

Vill du stötta deras arbete är alla gåvor välkomna på bankgiro 5433-9338

Lymfsystemet bidrar till bättre immunförsvar

Jag citerar Bo Kjelltofts insändare i Göteborgsposten den 11 april 2020.

”Lymfsystemet är en viktig del av kroppens skydd mot infektioner och upprätthåller också vätskebalansen i kroppen.

Lymfsystemet består av flera delar: lymfa, en vätska som finns i kroppen, lymfkärl som transporterar lymfan, lymfkörtlar eller lymfknutor som suger upp en del av lymfan, tar hand om och förstör bakterier, virus och annat som kan vara skadligt för kroppen

Lymfkärlen är utbredda i hela kroppen och är kopplade till flera av våra viktigaste organ. Systemet har flera olika, väsentliga funktioner bland annat vätskebalansen där det tar det hand om och återleder utläckande lymfa (4 liter/dygn) och bildar lymfocyter (vita blodkroppar) som försvarar oss mot bakterier och andra mikroorganismer.

Blodet cirkulerar med hjälp av en pump (hjärtat) medan lymfan saknar en pump. Istället pumpas lymfan runt när av våra kroppsmuskler spänns alternativt slappnar av.

Påskcyklingar

Påskcykling 2020

Långfredag: Forestad – Sösdala 70 km

Påskafton: MTB i Norra Albert

Påskdagen: Linderödsåsen 68 km

Annandag påsk: En del av Söderåsleden 28 km

Påskcykling 2019

Här hittar du en sammanfattning av förra årets påskcykling på Rügen

Påskcykling 2018

Vår första påskcykling gick till Bjäre och Laholm.