Fortsätt skriva

Idag var jag gäst i Litterära konsulters livesändning.

Redan 2014 upptäckte jag Ann Ljungbergs skrivkurser på nätet och fann inspiration via gratiskurserna. 2016 anmälde jag mig till konferensen SKRIV 2016. Här erbjöds en gratis kapitel ett analys och jag skickade in några sidor ur mitt skrivprojekt. Svaret jag fick från Helena Hansen imponerade och jag svarade med vändande post om jag fick anlita henne i mitt skrivande.

Här började ett långt samarbete som varit helt nödvändigt för tillblivelsen av Oväsen i Älvdalen.

Arbetssättet som fungerade för mig var att jag satte upp dagar när jag skulle skicka in text. Texten fick vara hur dålig som helst, hur kort som helst – jag hade helt enkelt inga andra krav än att verkligen få in en-tre sidor text. Helenas uppgift var att hitta oslipade diamanter.

Om jag minns rätt höll vi på så i ett helt år – men oj, vad jag lärde mig mycket. Karaktärsutveckling, gestaltning, miljöbeskrivningar. Ibland fick jag lästips av Helena.

Förutom att utveckla mig som författare mådde jag väldigt bra av vårt kontakt – och jag längtar verkligen tills vi sätter igång med del två i bokserien Eldarna.

Här kan du se filmklippet från dagens livesändning https://www.facebook.com/littkons/

Frågor från livesändningen

Hur gavs boken ut?

Jag valde Hoi som är ett hybridförlag för jag hade helt enkelt inte tid att vänta längre. I januari 2018 skickade jag in manuset för första gången (fast egentligen var det väl inte ens riktigt klart). Våren 2018 fick jag veta att jag veta att ett borttaget födelsemärke innehöll malint melanom. Eftersom det var en slump att det upptäckts insåg jag hur skört livet är. I januari 2019 skickade jag in manuset igen. Vid detta tillfälle skickade jag även till Hoi som antog manuset. Jag gjorde en kalkyl och konstaterade att break even låg på ca 1.100 sålda böcker (dvs då skulle min investering vara betald – men jag skulle inte ha något betalt för mitt arbete eller lektörskostnader). Redan första månaden passerade jag mitt försäljningsmål, så jag ångrar inte att jag tog risken.

Vad är bokens tema?

Oj, här var jag tvungen att fråga Helena och hon svarade så här:

Skulle nog säga flera teman: kvinnohistoria, kvinnokraft, häxprocesserna, kärlek. En roman med många bottnar och djup.

** Här hittar du mer om boken Oväsen i Älvdalen**

Hur marknadsför du din bok?

Jag har alltid älskat marknadsföring, så jag började bygga marknad innan jag ens hade en bok …

September 2018

I september 2018 var det 350 år sedan de första häxprocesserna. Då åkte jag till Älvdalen och skrev dagliga inlägg på bloggen. Det blev även några föredrag och tre youtubefilmer – och ett helt uppslag i Dalarans tidning … som ledde till ett föredrag på Inner wheeel i november 2018.

Här hittar du första blogginlägget i september-serien

Efterhand som min research på bloggen svällde fick jag hjälp att lägga upp sidan trollkona.se som blir som en innehållsförteckning av mitt material. Här sparar jag även länkar jag hittar om andra trolldomsprocesser.

Sidan Trollkona hittar du här.

Samtidigt startade jag FB-gruppen ”Nordiska trolldomsprocesser” för att samla fler med mitt intresse.

Maj 2019

I maj 2019 hade jag ännu inte skrivit avtal med förlaget, men var fullt upptagen med att arrangera en minneshögtid för de trolldomsanklagade. Här hittar du en del av programmet.

De flesta tidningsartiklarna hittar du här

November 2019

Här insåg jag att det var dags att börja marknadsföra min bok. Därför startade jag instagramkontot andebark_forfattare och en författarsida på FB.

Här hittar du alla mina kanaler i sociala media.

(Inser att det får bli ett eget inlägg om marknadsföringen – för det finns en hel del till att skriva.)

Hur pinpointades en häxa?

Oj, här blir jag osäker på vad som menas …

När det gäller trolldomsprocesserna har ABF nyligen publicerat en film från samtalet mellan mig och museichef Desirée Kjellberg på Sveriges fängelsemuseum.

Låter otroligt spännande kan man få höra ett utdrag, t ex prosalyriken?

Prolog

Det som gör människan farligare än andra djur är hennes rädsla,
girighet
och längtan efter makt.
När rädslan kommer blir hon trögflytande, som iskristaller.
Fäster sig vid allt som kommer i hennes väg. Ju längre rädslan varar,
desto större blir klumparna
– tills de bär
likt kravis.
Av feghet stelnar hon,
väntar värmen,
längtar den porlande vårbäcken.
Från pölen följer hon frammejslade vårilar,

fördjupar fåror.
Ensamma rädslor blir till ilsken vårflod. Med förenade krafter kan nya fåror brytas, kartor ritas om.

Kommentarer från livesändningen

”Så bra beskrivning av hur bra det kan vara att spegla sitt kreativa jobb i någon annans ögon.”

Tack, ja mitt samarbete med Helena var oerhört givande på många plan. I de här blogginläggen kan du läsa mer.

29 februari 2020 – Här kan du läsa hur jag fick kontakt med Helena. Du hittar även länkar till andra inlägg om vårt samarbete.

22 augusti 2017 – Helena är en av de viktigaste personerna i mitt liv

15 februari 2018 – Tack Helena!

Så oerhört imponerad av er båda när ni pratr med varandra. Längtar efter denna situation i mitt lilv – och aalla mina förvildade texter som jag har svårt att fånga in.. 😀

Tack för de orden, måste erkänna att för min del blev sändningen väldigt förvirrad. Jag kunde inte höra vad Helena sa för allting hackade, jag kunde inte avgöra när hon talade eller var tyst – därför blev allt lite märkligt, men förhoppningsvis har vi bättre tur nästa fredag då vi får en ny möjlighet i Skriv-tv.

Tack!

Tack Ann Ljungberg, Helena Hansen och Litterära konsulter att jag fick gästa er! Tyvärr hade jag problem med uppkopplingen. Förhoppningsvis hittar ni fler svar på min blogg.

Och stort tack alla ni som tittade och kommenterade! Blir så oerhört glad för alla fina kommentarer!