Hjälp från oväntat håll (Eldarna 9)

Många märkliga händelser har kantat min väg från psykiatriska kliniken (februari 2014) till boksläpp i Älvdalen (maj 2020). Här hittar du en sammanställning till samtliga inlägg om de märkliga händelserna.

När skrivandet hängt upp sig har jag ofta fått hjälp från oväntat håll. En av alla dessa händelser gäller Marits hårfärg.

Ursprungligen hade jag gett både henne och Gullichs-Anna mörkt hår (anledningen till att de fick vara mörkhåriga kommer du kunna läsa den 7 mars). När jag fick lektörsutlåtanden från Hoi förlag menade lektören att läsaren blandade ihop Marit, Gullichs-Anna och Gertrud. När jag var på skrivretreat i maj 2019 diskuterade jag detta och Susanne föreslog att jag skulle byta hårfärg på en av dem, men det ”kändes” inte rätt och jag kom inte fram till något beslut.

Några dagar senare höll jag föredrag på Tallbacken. Efter föredraget kom några kvinnor fram till mig och berättade att de vid en meditation i Märbäck fått kontakt med en kvinna som visat dem till en annan plats. När de beskrev hur kvinnan uppträdde såg jag bilden framför mig.

”Hon hade mellanblont hår som lockade sig och nådde ner till midjan”, sa en av kvinnorna.

Deras berättelse låg till grund när jag gjorde sista redigeringen innan manuset skickades till redaktören.

Helena Hansen

Hösten 2016 anmälde jag mig till Skrivkonferensen i Stockholm. I samband med detta erbjöds ett begränsat ”Kapitel ett-analyser” till deltagarna. Jag anmälde mig och kom med. Detta blev början till ett långt samarbete med lektör Helena Hansen. Med henne som skrivcoach började det hända saker med manuset.

Vi kom överens om vilka dagar jag skulle skicka sidor. Sedan flödesskrev jag direkt jag vaknade, skrev in i Scrivener och skickade till henne utan att censurera. (Jag lärde mig ganska snabbt att jag var alldeles för kritisk och ofta förstörde texten i mina försök att göra den bra.) Helenas uppgift var inte att hitta fel utan att hitta guldkorn, hitta stycken som kunde fördjupas. Under nästan ett år skickade jag regelbundet texter till Helena – och sedan hade jag material till boken.

När jag anmälde mig till Kapitel-ett-analysen visste jag inte ens vad en lektör gjorde.

Länkar

24 oktober 2016 – Skriv2016

7 juli 2017 – Hur jag blev en skrivande person

26 juli 2017 – Utlåtanden – boost för hälsan

15 februari 2018 – TACK Helena!

Veronica Grönte

På Skriv2016 vann jag även en skrivkurs för Veronica Grönte. Det var precis vad jag behövde! Här kom jag för första gången i kontakt med Enneagrammet. När jag placerade in karaktärerna i schemat utifrån vad som fanns bevarat om dem i olika handlingar hittade jag nya förklaringar till hur det kunde hända.

Länkar

29 november 2016 – kurs för Veronica Grönte