Digital festival i Billesholm – vad är det?

Observera att ändringar i programmet kan komma att göras med kort varsel med hänsyn till Folkhälsomyndighetens instruktioner

För att inte sätta ribban för högt har jag sagt att den digitala festivalen är ett experiment. Aldrig tidigare har någon gjort det här och vi tvingas hela tiden komma på nya begrepp – dessutom har planeringen fått göras med kort varsel och hänsyn till folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Ok – jag ska försöka förklara!

Historik

Sommaren 2019 började jag och Alexandra Kronholm planera en bokmässan i Billesholms Folkets Park. I samband med att Insamlingsstiftelsen Natur och Hälsa bildades kom vi på att bokmässan kunde vara i Rotundan och hälsomässan i Folkets hus.

Så kom coronakrisen. På två dagar gjordes mitt boksläpp digitalt under med #viställerinteinviställerom som ledord.

Här kan du läsa mer om mitt digitala boksläpp

Här kan du läsa mer om digitala moderatorer

Här hittar du ett blogginlägg från den 8 juni där jag försökt förklara upplägget

Digitala moderatorer

När jag utvärderade det digitala boksläppet med digitala moderatorer sa vi wow – det här vill vi göra igen. Kunde vi göra ett boksläpp digitalt så borde vi väl även kunna göra en bokmässa digital – men hur?

Jag fick in en offert från Digitala moderatorer och började leta samarbetspartners för att kunna finansiera kostnaden. Först kontaktade jag mitt förlag – Hoi och de tackade ja utan att ha fått någon information om vad det innebar. (Helt enkelt av den anledningen att jag inte hade någon information. Hur gör man en bokmässa digital?)

Här hittar du programmet för Hoiscenen

Här köper du bokpaket från Hoi som inkluderar biljett till den digitala mässan

Två minuter in i den här vloggen besöker jag Hoi förlag för första gången.

Kvinnohistorier

Vad jag hade fattat var att en digital mässa skulle öppna nya möjligheter. Min lektör Helena Hansen sitter i Paris och författarkollegan Carina Karlsson bor på Åland.

Jag träffade min dotter över en lunch och tillsammans kläckte vi domännamnet ”Kvinnohistorier” – två veckor senare hade hon format de lösa trådar som fanns till sidan Kvinnohistorier och vips hade vi en kvinnohistorisk bokmässa med webb-butik.

Men Kvinnohistorier blev så mycket mer än en mässa. Helena Hansen startade upp Kvinnohistoriska frukostar som blev kvinnohistoriska kvällsfikor. Hon satte även ihop ett skriv-tema för bokmässan för att inspirera fler att skriva kvinnohistorier. Och så startade hon en skrivkurs – utveckla ditt skrivande.

Bokmässan i Billesholm skulle vara ett samarbete med biblioteket i Bjuvs kommun – när den nu blev digital kom jag på att vi kunde arrangera en kurs för ungdomar. Via den digitala litteraturrundan fick jag kontakt med Maria Bielke von Sydow – och vips hade vi även en grundläggande skrivkurs med start den 27 juni.

Kvinnohistorier

Här kan du köpa bokpaket som inkluderar biljett till den digitala mässan

Kvinnohistorisk kvällsfika

Här hittar du de två skrivpaketen som du kan köpa till specialpris t o m den 18 juni.

Ungdomar i Bjuvs kommun hittar mer info om skrivkursen här

Boksläpp, invigning av MTB-bana och hälsomässa

När jag bestämde mig för att ge ut häftet ”Sätta punkt.” den 27 juni fanns inte en tanke på att bokmässan inte skulle kunna genomföras. Boken består av blogginlägg och dagboksanteckningar där jag försöker förstå hur det kunde gå så långt att jag nästan tog mitt eget liv. Min historia av psykisk ohälsa har lett fram till engagemanget i Insamlingsstiftelsen Natur och Hälsa.

I kontakterna med min lektör, Helena Hansen, som satt inlåst i Paris, insåg jag att kunskapen om nyttan av dagsljus är viktigare nu någonsin. Hälsomässan är mitt bidrag till att hjälpa andra att förebygga depression och självmord.

Därför tog jag beslutet att även bjuda in Insamlingsstiftelsen Natur och Hälsa till den digitala festivalen. Men vad bjöd jag in dem till? En hälsomässa? En bokmässa? Nja – det fick bli en digital festival.

Här hittar du programmet för hälsomässan

Här hittar du programmet för invigningen av TeamAlbertMTB

Här kan du läsa mer om insamlingsstiftelsen Natur och Hälsa

På digitala moderatorers instagramkonto hittar du fler samtal med föreläsarna på den digitala festivalen.

6 februari 2020

Digital festival i Billesholm

Okej, en digital festival – men vad händer i Billesholm?

Ja, detta har varit svårast av allt att planera. Men så meddelade kommunalrådet i Bjuv att det inte finns någon pandemi i Bjuv och då tänkte jag …

Nej, skämt åsido – jag har funderat mycket på hur vi ska planera för social distansering och ändå kunna träffas.

Genom Norra Albert, Billesholms Folkets Park, mina tre trädgårdar, cykelaffärens två trädgårdar disponerar vi över stora geografiska ytor som vi kan nyttja. Men vi har sett individen behöver hjälp att hålla social distans. Cykling en fantastisk aktivitet (vilket märks i cykelförsäljningen. Festivalens huvudsponsor säljer mer cyklar än någonsin.) Dessutom kommer jag göra kartor över trädgårdarna, mer om det nedan.

Boksignering i min trädgård klockan 10-13 – kostnadsfritt

Klockan tio inviger jag festivalen från utomhusscenen i Billesholms Folkets Park. Därefter går jag till min trädgård (som ligger bredvid) och kommer signera böcker från terrassen eller matrummet fram till klockan ett. Min trädgård är gigantisk och om det skulle komma många har jag organiserat fyra ”väntbord” – två bord på terrassen med tre meters avstånd, ett bokbord inne i matrummet, ett försäljningsbord i kakelugnsrummet och ett sista signeringsbord. Enkelriktat hela vägen.

Jag kommer ta fram en ”kartskiss” över mina trädgårdar och enkelrikta ”trafiken”.

Från min trädgård kommer du också kunna lyssna på Anna Vilds konsert som äger rum i Dalarna.

Team Albert MTB – hyra av cykel förbokas – familjecykling mm kostnadsfritt

Det finns ett begränsat antal MTB-cyklar till uthyrning under dagen. (Skicka mig ett meddelande om du är intresserad så kontaktar Tilde Karlsson dig.)

Med samling på parkeringen vid Folkets Park kl 10.15 inleder Tilde med en kort introduktion i MTB-cykling innan ni cyklar en enkel runda ner till Team Albert.

Från klockan halvett säljer Team AlbertMTB grillad korv – mer info på deras hemsida.

Banan invigs genom familjecykling och därefter kan du träna teknik med gubbarna eller hänga med Albertinorna på en runda på TeamAlberts nyinvigda MTB-bana.

Du hittar TeamAlbert MTB på FB

Du kan stötta TeamAlbertMTB genom att bli medlem

TravelShop – endast bokade biljetter

Tillsammans med TravelShop kommer vi erbjuda två olika paket som ger dig unika upplevelser i samband med den digitala festivalen. Paketen finns endast i ett begränsat antal platser för att vi ska klara administrera med social distans. Bokning görs via Travelshops webb-butik. Överskottet fördelas lika mellan Billesholms Folkets Park och Team Albert MTB.

Tidsresan till Trias

Preliminärt program

9.30 Utlämning av elcyklar vid Gruvmuseet i Bjuv

10-10.45 Guidning på Gruvmuseet i Bjuv av Vivi Vajda, professor i paleontologi vid Naturhistoriska riksmuseet och Steve McLoughlin paleobotaniker från Australien

12-13 Lunch i Billesholms Folketspark. Den digitala festivalens projektledare, Alexandra Kronholm, presenterar eftermiddagens programpunkter.

13.15-13.45 Levande fossila växter i Australien – Steve McLoughlin och Vivi Vajda guidar i trias-trädgården (delvis på engelska)

14-16 Möjlighet att gräva efter fossiler i Norra Albert tillsammans med Vivi Vajda och Steve McLoughlin.

16-17 Återlämning av elcyklar vid gruvmuseet i Bjuv.

Billesholms historia

12-13 Lunch på distans i Billesholms Folketspark, se ovan

Mellan klockan ett och tre kan du välja mellan följande programpunkter

13.15-13.45 Levande fossila växter i Australien – Steve McLoughlin och Vivi Vajda guidar i trias-trädgården (delvis på engelska)

13.15-14 Bjuvsbygdens historia – Hans Wilson berättar med utgångspunkt från Billesholms Folkets Park medan du dricker kaffe.

13.15-15 Exklusiv tillgång till mina trädgårdar (endast bokningar via TravelShop). Jag kommer ta fram en guide och finnas tillgänglig (men medverkar även i den digitala zoomsändningen).

14.45-15 Gemensam avslutning från utescenen – OBS här är det viktigt att alla håller distans. Kommer troligen att höras även till mina trädgårdar.

Här kommer du inom kort kunna boka ovanstående biljetter.

Sven Jönssons cykelaffär AB – öppet 10-15

Besök gärna huvudsponsorns cykelaffär. Den ligger mitt emot Folkets Park. Sven Jönssons cykelaffär är även ägare till Norra Albert där MTB-banan finns.

Här hittar du vägbeskrivning till Sven Jönssons cykelaffär AB

Här kan du läsa om förvärvet av Norra Albert

Blogginlägg den 26 september 2019 om Team Albert

Mer information

Du kommer hitta mer info på FB-eventet som du hittar här